parvini K, ahmadzadeh A, roshanfekr K, mohamadzadeh H. From " Identification " to " Individuation ": The challenge of "self" within Nasimi's poetry
Relying on psychiatric criticism of "perfect man" archetype. LCQ 2017; 10 (38) :121-145
URL:
http://lcq.modares.ac.ir/article-29-4487-fa.html
پروینی خلیل، احمدزاده علی، روشنفکر کبری، محمد زاده حسین. از همانندسازی تا فردیت؛ چالشِ «خود» شدن در اشعار نسیمی
با تکیه بر نقد روانکاوانه کهنالگوی انسان کامل
. نقد ادبی. 1396; 10 (38) :121-145
URL: http://lcq.modares.ac.ir/article-29-4487-fa.html
1- استاد زبان و ادبیات عربی دانشگاه تهران
2- دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشیار زبان و ادبیات عربی در دانشگاه تربیت مدرس
4- پژوهشگر ادبیات تطبیقی
چکیده: (8372 مشاهده)
برخی الگوهای رفتاریِ عاطفی و فکری که بهطور ارثی در همه انسانها به ودیعه گذاشته شده و یونگ با عنوان کهنالگو از آنها یاد کرده است، در روند رشد شخصیتی انسان تأثیر بسزایی میگذارند. این تصاویر ازلی از «ناخودآگاه جمعی» سرچشمه میگیرند و از آنجا که شعر عرفانی نیز دستاورد الهام شاعر از این لایه روان است، کهنالگوهای زیادی در آن تجلی مییابند. انگاره «انسان کامل» ازجمله این کهنالگوهاست که ظهور آن در شعر عرفانی بیانگر چالش شاعر برای خودشکوفایی و رسیدن به «خود» است.
این جستار با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر مکتب روانشناسی تحلیلیِ یونگ، بر آن است تا شخصیت عمادالدین نسیمی را با توجه به انگاره انسان کامل در اشعار عرفانیاش، نقد روانشناختی کند. این کهنالگو در نتیجه «فرافکنی»، در قالب شخصیتهای مختلفی مثل پیامبر- صلّیاللهعلیهوآله-، فضلالله نعیمی و... در شعر این شاعر تجلی یافته است. ظهور این انگاره در شعر نسیمی کارکرد خاصی دارد و هدف آن رساندن شاعر به «خود»، پس از طی مراحل «همانندسازی»، «تورم روانی»، «فرافکنی» و «فردیت» است.
نوع مقاله:
نقد عملی |
موضوع مقاله:
ادبیات عامیانه دریافت: 1395/7/24 | پذیرش: 1396/5/1 | انتشار: 1396/6/12