دانشجوی دکتری دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (۹۰۹۷ مشاهده)
در آفاق پژوهشهای ادبی فهرستهای کتابشناسی و مقالهشناسی بسیاری وجود دارد که به دو صورت اجمالی و توصیفی فراهم آورده شده است. گونۀ اول تنها به ذکر اطلاعات کتابشناختی مقالات و کتابها پرداخته و نوع دوم خلاصهای از محتوای اثر را نیز ذکر مینماید. در دهۀ اخیر و با انتشار کتاب فرهنگ سعدیپژوهی ژانر تازهای از کتابنامههای ادبی شکل گرفت که جز ذکر خلاصۀ محتوای کتابها و مقالات، به داوری آنها نیز میپرداخت.
به زعم نگارنده امروزه پژوهشگران ادبی نیازمند گونهای تازه از کتابنامههای ادبی هستند. چراکه اکنون با مراجعه به فهرستهای دیجیتالی کتابخانهای و سایتهای نمایهساز میتوان به اطلاعات اجمالی و توصیفی خوبی در باب کتابها و مقالات دست یافت. همچنین به نظر میرسد کتابشناسیهای دهۀ اخیر نیز به این دلیل که به تحلیل چرایی و چگونگی شکل گیری کتابها و مقالات دربارۀ یک اثر ادبی و علل توجه و بیتوجهی به آن در طول زمان نپرداخته، قابل نقد و بازنگری است.
در جستار پیش رو ضمن ذکر پیشینۀ فهرستهای کتابشناسی و کتابنامههای ادبی خواهیم گفت که چگونه میتوان با بهرهگیری از نظریۀ زیباییشناسی دریافت، به گونهای خواندنیتر از کتابنامههای ادبی دست یافت.
نوع مقاله:
نقد عملی |
موضوع مقاله:
ادبیات عامیانه دریافت: 1395/7/3 | پذیرش: 1395/8/1 | انتشار: 1395/8/24