دوره 16، شماره 64 - ( 1402 )                   جلد 16 شماره 64 صفحات 206-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

arabshahi kashi E, Shajari R. Analytical Comparison of Espionage Methods in Seven Historical Literary Stories. LCQ 2023; 16 (64) :159-206
عربشاهی کاشی الهام، شجری رضا. نقد روش‌‌شناسی و مقایسۀ تطبیقی و تحلیلی شیوه‌های جاسوسی براساس هفت داستان مشهور ادبی و تاریخی با تأکید بر داستان «پادشاه جهود» در مثنوی. نقد ادبی. 1402; 16 (64) :159-206

1- دانش آموخته دوره دکترای زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه کاشان، ایران.
2- دانشیار و عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه کاشان، ایران. ، rshajari@yahoo.co.uk
نقد روش‏شناسی و تحلیل آثار ادبی از موضوعات مهم در حوزۀ آثار علمی و پژوهشی است که می‏توان به تأثیر بینامتنی متون ادبی به‌ویژه در ادبیات داستانی پی برد و شباهت‏ها و تفاوت‏ها و میزان تأثیرپذیری آنان از یکدیگر را نقد و بررسی کرد. در پژوهش حاضر، نگارندگان کوشیده‏اند با استفاده از روش تحلیل محتوا و مقایسۀ تطبیقی، یکی از شگردهای جاسوسی در جنگ را در هفت داستان مشهور ادبی و تاریخی «پادشاه جهود و نصرانیان» در مثنوی و حیات الحیوان دمیری، «بوم و غراب» در کلیله و دمنه، «نبرد فیروزشاه با هیطالیان» در تاریخ طبری، «شغاد و رستم» در شاهنامۀ فردوسی، «نبرد زبا و جزیمه» در تاریخ بلعمی، «بی‏بی ستی و ابومسلم» در ابومسلم‌نامه نقد و بررسی و تفاوت‏ها و شباهت‏های این متون را ارزیابی کنند و از طریق تحلیل محتوای داده‏های داستانی، پی‌رنگ واحد آن‌ها را به وضوح نشان دهند. نتایج نشان داد که شیوۀ جاسوسی در داستان پادشاه جهود و نصرانیان در مثنوی و حیات الحیوان از حیث ساخت و محتوا قوی‌تر از سایر داستان‏هاست، زیرا شیوۀ نفوذ در آن بر پایۀ نوعی جنگ شناختی است که بدون هیچ درگیری نظامی با هدف تسلط بر قدرت شناخت و نشانه‏ گرفتن باورهای دینی دشمن توانسته است در بین ترسایان اختلاف ایجاد کند و آنان را نابود سازد؛ اصلی که در داستانهای دیگر رعایت نشده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نقد ساختارگرا
دریافت: 1402/8/17 | پذیرش: 1402/12/12 | انتشار: 1402/12/10