دوره 16، شماره 63 - ( 1402 )                   جلد 16 شماره 63 صفحات 66-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hozhabr Lake S, Jalili Kohne Shahri K, Nazari charvadeh A R. The Archetype of the Anti-Hero, the Hero of Postmodern Poetry. LCQ 2023; 16 (63) :39-66
هژبر لاکه سکینه، جلیلی کهنه شهری خسرو، نظری چروده احمدرضا. کهن‌الگوی ضدقهرمان، قهرمانِ شعر پست‌ مدرن. نقد ادبی. 1402; 16 (63) :39-66

1- دانشجوی دکتری، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران
2- عضو هیأت علمی، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران ، jalili_khosro@yahoo.com
3- عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران
در نقد کهن‏الگویی شعر پست‏مدرن، می‏توان نشانه‏های واضحی از ضمیر ناخودآگاه جمعی را مشاهده کرد. ازجملۀ این نشانه‌ها، کهن‌الگوی ضدقهرمان است. کهن‌الگوی ضدقهرمان در شعر پست‌مدرن به ‌صورت‌های مختلف به‌خصوص «آنیما»، «آنیموس» و «خویشتن» چنان پررنگ و متنوع حضور یافته است که گاه خواننده را در تشخیص جایگاه قهرمان از ضدقهرمان دچار تردید و سردرگمی می‌سازد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، سعی کرده است تا جایگاه و کارکرد کهن‏الگوی ضدقهرمان را در جریان روایت شعری پست‏مدرن مشخص کند. نتایج این بررسی نشان داد که شاعران پست‏مدرن تا زمانی که کهن‏‏الگوی ضدقهرمان در برابر شرایط اجتماعی دست به اعتراض می‏زند، مورد ستایش قرار گرفته و در زمرۀ قهرمانان از او ستایش می‏شود، اما زمانی که این نقش سبب آسیب دیدن کهن‏الگوی خویشتن یا سایر کهن‏الگوهای مثبت فرد می‏شود، دیگر مورد حمایت قرار نمی‏گیرد.
نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: نظریه ادبی
دریافت: 1402/2/25 | پذیرش: 1402/10/27 | انتشار: 1402/11/10