دوره 16، شماره 64 - ( 1402 )                   جلد 16 شماره 64 صفحات 63-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

pourgharib B. Trauma and Narrative Therapy in The House of the Spirits by Isabel Allende. LCQ 2023; 16 (64) :33-63
پورقریب بهزاد. تروما و روایت‌درمانی در رمان خانه ارواح از ایزابل آلنده. نقد ادبی. 1402; 16 (64) :33-63

استادیار زبان و ادبیات انگلیسی ، دانشکده میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری، دانشگاه مازندران، بابلسر ، pourgharib_lit@yahoo.com
از کارکردهای آثار ادبی به‏ویژه رمان روان‏درمانگری است. روان‌شناسان بسیاری به آثار ادبی روی ‏آورده‏‏ و شخصیت‌ها و کنش و واکنش‌هایشان را از این حیث بررسیده‏اند. تروما یکی از مشکلات روانی آدمی بر اثر حادثه است و به هر گونه ضربه روحی گفته می‏شود که ناراحتی، استرس و ازدست رفتن احساس امنیت را درپی داشته باشد. جودیت هرمان در نظریه روایت‏درمانی خود معتقد است شخص درگیر تروما، هوشیاری خود را ازدست می‏دهد و قادر به یادآوری جزئیات نیست یا به عمد به فراموشی روی می‏آورد و حتی به سوگواری نیز نمی‏پردازد. درمان تنها با روایت ‏کردن واقعه و سپس پذیرش و بازگشت به زندگی عادی ممکن است مؤثر باشد. در این مقاله رمان خانه ارواح اثر ایزابل آلنده، که در قالب شرح حال خانواده‏ای به وجه نمادین اوضاع آن کشور تصویر می‏‏شود، از منظر تروما و روایت‌درمانی هرمان بررسی شده است. پرسش اصلی مقاله این است که شخصیت‌های این داستان با چه تروماهایی مواجهند و برای رهایی از آن چگونه عمل می‏کنند؟ هدف این است که ظرفیت‏های این رمان در تصویر تروما در قالب رمان نشان داده شود. نتایج نشان می‏دهد که با مشخص شدن تروماهای اشخاص داستان از طریق گفت‌وگوها و کنش و واکنش‏هایشان و نیز گفتار دانای کل رنج‏های روانی و بهبود آن‌ها در قالب روایت و خاطره‏درمانی نشان داده می‏شود. روایت‏ کردن تروماهای شخصیت‌های داستان، سرانجام به رهایی آن‌ها از درد و رنج منجر می‏شود. در این داستان سه مرحله درمان یعنی ایمنی، یادآوری و سوگواری، و تماس مجدد با زندگی عادی در زندگی شخصیت‌های داستان دیده‏ می‏شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نقد داستان معاصر
دریافت: 1402/8/19 | پذیرش: 1402/12/9 | انتشار: 1402/12/10