دوره 16، شماره 64 - ( 1402 )                   جلد 16 شماره 64 صفحات 108-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini-Maasoum S M, Shairi H R, Akbari M. Analysis of Interactions among the Actors in Zal and Rudabe Narrative Based on Landowski’s Square of Regimes of Interaction and Meaning. LCQ 2023; 16 (64) :65-108
URL: http://lcq.modares.ac.ir/article-29-72036-fa.html
حسینی معصوم سید محمد، شعیری حمیدرضا، اکبری مرجان. تحلیل تعاملات کنش‌گران روایت زال و رودابه از منظر نظام‌های معنایی چهارگانۀ لاندوفسکی. نقد ادبی. 1402; 16 (64) :65-108

URL: http://lcq.modares.ac.ir/article-29-72036-fa.html

1- دانشیار زبانشناسی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، hosseinimasum@pnu.ac.ir
2- استاد زبان فرانسه، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- کارشناس ارشد زبانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
گذر از نشانه‏شناسی روایی کلاسیک ساختارگرا با دیدگاهی متن‏محور و معناهای تعینی به سمت نشانه‏معناشناسی، درواقع گذر از کنش و برنامه‏مداری به سمت تعامل است. در نشانه‏شناسی کلاسیک ساختارگرا، معنا در جریان روایت صرفاً از طریق کنش و برنامۀ ازپیش‏تعیین‏شده در جهت کسب ابژۀ ارزشی توسط کنشگر شکل می‏گیرد. اما در نشانه‏معناشناسی، ‏معنا از طریق ایجاد رابطۀ حسی ـ ادراکی با پدیده‏ها شکل می‏گیرد و از طریق تعامل با دیگری یا هم‏سوژه ادراک می‏شود. چنین معنایی صرفاً با نظام‏های معنایی نشانه‏شناسی روایی کلاسیک یعنی نظام معنایی کنشی و مجاب‏سازی قابل‌بررسی نیست. لذا اریک لاندوفسکی نظام‏های معنایی تطبیق و تصادف، را به‌عنوان مکمل دو نظام قبل مطرح کرد. پژوهش حاضر به شرح وتحلیل تعاملات بین شخصیت‏های داستان زال و رودابه در قالب این چهار نظام معنایی می‏پردازد. مسئلۀ پژوهش این است که چه عکس‏العمل‏ها و کنش‏هایی نشان از پای‌بندی کنشگران به نظام‏های معنایی لاندوفسکی دارد. مشخص شد که در مواجهۀ کنشگران با چالش‏های ایجادشده در متن روایت، برخی از شخصیت‌های در ابتدا از یک نظام معنایی خاص تبعیت می‌کنند، اما در میانۀ روایت به‏سمت استفاده از دیگر نظام‏ها متمایل می‏شوند. اما برخی دیگر، همچنان پای‌بند به یک نظام معنایی باقی می‌مانند. دیگر یافتۀ جدید در بررسی کنش‏ها و تعاملات شخصیت‏های این روایت، ترسیم گذر از نظام روایی کلاسیک مبتنی بر کنش و برنامه به سمت نشانه‏معناشناسی مبتنی بر تعامل است. به عبارتی دیگر، گذر از روایت کلاسیک به سمت روایت مدرن است که درنهایت هم‏آیی بین شخصیت‏های این روایت در جهت تحقق عشق پرچالش زال و رودابه را رقم می‏زند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نقد نشانه شناختی
دریافت: 1402/7/26 | پذیرش: 1402/12/20 | انتشار: 1402/12/10