دوره 16، شماره 64 - ( 1402 )                   جلد 16 شماره 64 صفحات 157-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raoufzadeh N, Eslamieh R, Lak M. Deep Ecology Versus Shallow Ecology: Comparative Study of Moniro Ravanipour’s Ahle Ghargh and Barbara Kingsolver’s Animal Dreams. LCQ 2023; 16 (64) :109-157
رئوف زاده نرگس، اسلامیه راضیه، لک مرتضی. بوم‌شناسی ژرف‌نگر در تقابل با بوم‌شناسی سطحی‌نگر: خوانش تطبیقی اهل غرق اثر منیرو روانی‌پور و رؤیاهای حیوانی اثر باربارا کینگس الور. نقد ادبی. 1402; 16 (64) :109-157

1- گروه زبان و ادبیات انگلیسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران،ایران
2- گروه زبان، واحدپرند، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، eslami_paranduniv@yahoo.com
3- گروه زبان، واحد علوم تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
در دهه‏های اخیر به‌دلیل بحران‏هایی که بشر در طبیعت ایجاد کرده، بازنگری در رابطۀ انسان و طبیعت اهمیت ویژه‏ای یافته و در این میان ادبیات نیز سهم بسزایی‏ داشته است. شکاف موجود بین آسیب‏های زیست‌محیطی و پیامدهای آن، سبب بی‌توجهی انسان‏ها به عواقب تخریب‏های زیست‌محیطی شده است. مطالعۀ حاضر با بهره‏گیری از نقد بوم‏گرا و تکیه بر مفاهیمی چون انسان‏مداری، بوم‏شناسی‏ژرف‏نگر، بوم‏شناسی‏سطحی‏نگر و زیست‏مداری، برای نخستین‌بار به بررسی تطبیقی دو رمان اهل غرق اثر منیرو روانی‏پور و رؤیاهای حیوانی اثر باربارا کینگس الور می‏پردازد. پژوهش فوق با معرفی اخلاق زیست‌محیطی پست‏مدرن که بوم‏شناسی ژرف‏نگر است، سیطرۀ ایدئولوژی انسان‏مداری را به‌طور کامل رد کرده است و تنها راه نجات از بحران‏های زیست‌محیطی را خودشناسی و هم‌ذات‌پنداری با طبیعت می‏داند. روانی‏پور و کینگس‏الور هر دو از ترومای زیست‌محیطی که رنج ناشی از تخریب‏های زیست‌محیطی را شامل می‏شود رنج می‏برند و سعی دارند در بهبود اوضاع طبیعت گامی مؤثر بردارند. ترومای زیست‌محیطی هر دو نویسنده را ترغیب می‏کند تا با آسیب‏هایی که انسان‏ها آگاهانه یا ناآگاهانه به طبیعت وارد می‏سازند مقابله کنند. این تحقیق بر آن است تا نشان دهد چیرگی ایدئولوژی انسان‌مداری که نگرشی سودجویانه و منفعت‌طلبانه را به همراه دارد، به شدت سبب تخریب طبیعت می‏شود. این در حالی است که بوم‏شناسی‏ژرف‏نگر با تکیه بر زیست‏مداری ضمن خودداری از آسیب به محیط زیست با هدف کسب منفعت، دغدغه‏ای جز حفظ محیط زیست و منابع موجود در آن را ندارد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نقد داستان معاصر
دریافت: 1402/7/4 | پذیرش: 1402/12/5 | انتشار: 1402/12/10