دوره 16، شماره 61 - ( 1402 )                   جلد 16 شماره 61 صفحات 239-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

arabshahi kashi E, Shajari R. Comparative Analysis and Comparison of Police and Detective Literature Components in the Works of Agatha Christie and Ismail Fasih. LCQ 2023; 16 (61) :183-239
عربشاهی کاشی الهام، شجری رضا. تحلیل و بررسی و مقایسۀ تطبیقی مؤلفههای ادبیات پلیسی و کارآگاهی در آثار آگاتا کریستی و اسماعیل فصیح. نقد ادبی. 1402; 16 (61) :183-239

1- دانش آموختۀ دوره دکترای زبان و ادبیات فارسی دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کاشان (مدرس حوزه و دانشگاه)
2- دانشیار و عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه کاشان ، rshajari@yahoo.co.uk
اسماعیل فصیح از نویسندگان صاحب‏نام و پرکار در زمینۀ ادبیات داستانی به‌ویژه ادبیات پلیسی و کارآگاهی است که شماری از آثار وی مانند شهباز و جغدان، شراب خام، درد سیاوش، دل کور و... بیشتر جنبۀ پلیسی و کارآگاهی دارند. با وجود شهرت این نویسنده، همان طور که نتایج این پژوهش نشان می‏دهد، او تا حد زیادی تحت تأثیر آگاتا کریستی و رمان‌های جنایی او بوده است؛ به‏طوری که با مقایسۀ تطبیقی آثار پلیسی این دو نویسنده می‏توان به بسیاری از مؤلفه‏های مشترک در زمینۀ ادبیات پلیسی در آثار ایشان دست یافت. اسماعیل فصیح نه‏تنها در انتخاب زبان راوی و نوع شخصیت‌پردازی بلکه حتی در انتخاب پی‌رنگ برخی داستان‌ها نیز تحت تأثیر آگاتاکریستی بوده است. این ادعا را می‌توان از طریق مقایسۀ متن آثار هر دو نویسنده اثبات کرد. نویسندگان کوشیده‏اند در این پژوهش به صورت توصیفی ـ تحلیلی و با شیوۀ اسناد کتابخانه‏ای میزان تأثیرپذیری فصیح را از آگاتا کریستی تبیین و اثبات کنند. کاری که تاکنون از سوی پژوهشگران و ناقدان ادبیات داستانی صورت نگرفته است و در نوع خود تازگی دارد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نقد داستان معاصر
دریافت: 1401/9/12 | پذیرش: 1402/4/10 | انتشار: 1402/4/10