دوره 15، شماره 59 - ( 1401 )                   جلد 15 شماره 59 صفحات 152-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

hassanrezaei H, ghasemi M. Periodization the Literature of Revolution Based on Jurgen Ruhle's Theory: Analyzing Rupture /Unrupture of Intertexality. LCQ 2022; 15 (59) :107-152
حسن رضائی حسین، قاسمی مرتضی. دوره‌بندی ادبیات انقلاب براساس تقسیم‌بندی سه‌گانه یورگن روله با نگاهی به مسئلۀ گسست یا عدم گسست بینامتنیت. نقد ادبی. 1401; 15 (59) :107-152

1- استاد یار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران. ، hossein_hassanrezaei@yahoo.com
2- استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.
از مسائل مهمی که موجب تغییرات گسترده، در شئون مختلف سیاسی ـ اجتماعی جامعه می‏شود، «انقلاب» است. انقلاب در دوره‏بندی هنر و ادبیات، چنان تأثیر مهمی دارد که ادبیات برخی کشورها را، به «ادبیات قبل یا بعد از انقلاب» تقسیم می‏کنند. یکی از مهم‏ترین نظریه‏ها درمورد رابطه ادبیات با انقلاب، نظریه یورگن روله است. مقالۀ حاضر می‏کوشد بر مبنای تقسیم‏بندی روله، به دوره‏بندی ادبیات انقلاب اسلامی به‌طور کلی، و همچنین بررسی امکان یا عدم امکان گسست بینامتنیت در انقلاب‏ها بپردازد. بدین منظور، ابتدا به تعریف بینامتنیت پرداخته شده و در ادامه برای طبقه‏بندی ادبیات انقلاب اسلامی، از دوره‏بندی سه‏گانه یورگن روله (= دورۀ احساسات، دورۀ تردید و دورۀ گسست)، بهره برده‏ شده است. در پایان، گسست یا عدم گسست بینامتنیت در انقلاب بررسی شده است. این پژوهش که با روش توصیفی ـ تحلیلی نوشته شده است، برای تأیید بیشتر نظریۀ روله، از نظریه‏های گوناگون زبان‏شناسی، نظریۀ «واقعیت‏مندی» هارولد بلوم و دیگر نظریه‏های مرتبط کمک گرفته است و نتیجه می‏گیرد که می‏توان از تقسیم‏بندی روله به‌عنوان ملاکی برای دوره‏بندی آثار ادبیات انقلاب اسلامی بهره برد؛ علاوه‌براین اگرچه انقلاب‏ها، موجب گسست بینامتنی می‏شوند، اما این گسست شامل همۀ اجزای سنت نمی‏شود، زیرا جریان آهسته و پیوستۀ سنت، ریشه‏دارتر از آن است که حوادث سیاسی و اجتماعی دوره یا نظامی خاص، بتواند موجب نابودی کامل آن شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نظریه ادبی
دریافت: 1401/4/9 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10