دوره 16، شماره 61 - ( 1402 )                   جلد 16 شماره 61 صفحات 141-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeqvand س, Taheri Q. A Survey of Reflections of Death, Situation and Boundary Situations in Contemporary Poetry of Iran: A Case Study of Shams Langeroodi's Poetry. LCQ 2023; 16 (61) :111-141
صادق‌وند سجاد، طاهری قدرت الله. مرگ، موقعیت و موقعیت‌های مرزی در شعر معاصر ایران؛ مطالعه موردی اشعار شمس لنگرودی. نقد ادبی. 1402; 16 (61) :111-141

1- گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، s.sadeqvand@gmail.com
2- دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
اگزیستانسیالیسم از گرایش‏های فلسفی مهم معاصر است که به‌طور گسترده در ادبیات نیز بازتاب یافته است و موقعیت، وضعیت‏های مرزی و مرگ از مفاهیم عمده اگزیستانسیالیستی هستند. در این مقاله بازتاب این سه مفهوم اگزیستانسیالیستی در اشعار شمس ‌لنگرودی بررسی شده‌ است. نتایج و شواهدِ مثالِ متعدد حاکی از آن است که اولاً، هر سه مفهوم عمده وجودی بازتاب زیادی در اشعار این شاعر داشته‏اند؛ ثانیاً، انعکاس این مفاهیم از مجرای منطق هنری و تمهیدات شعری بوده است؛ و ثالثاً، رویکردهایی در این میان پررنگ‏تر بوده‏اند. چهار زیرشاخه را در بین اشعارِ منعکس‏کننده مرگ می‏توان بازشناخت که به ترتیبِ بسامد بیشتر عبارت‌اند از: ۱. مرگ فروپاشنده، پایان‏دهنده و نابودگر؛ ۲. مرگ، یک واقع‌بودگی و یک وضعیت مرزی؛ ۳. مرگ و دل‌شوره آن؛ ۴. مرگ و بیهودگی و یأس. در میان وضعیت‏های مرزی، وضعیتِ رنج ‏بردن حضوری قابل‌توجه در اشعار دارد. شاعر در بازتاب این مفاهیم وجودی، دیدگاه‏های متنوعی در نظر داشته است و بنابراین رویکرد اگزیستانسیالیستی اشعار انطباق کامل با متفکری خاص ندارد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مکتبهای ادبی
دریافت: 1401/3/30 | پذیرش: 1402/4/10 | انتشار: 1402/4/10