دوره 14، شماره 54 - ( 1400 )                   جلد 14 شماره 54 صفحات 228-189 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vaezzadeh A. A Review of “One Hundred of Persian Love Poems”. LCQ 2021; 14 (54) :189-228
واعظ زاده عباس. نقد و بررسی کتاب یکصد منظومۀ عاشقانۀ فارسی. نقد ادبی. 1400; 14 (54) :189-228

استادیار زبان و ادبیات فارسی/ دانشگاه بیرجند ، vaezzadeh_abbas@birjand.ac.ir
یکصد منظومۀ عاشقانۀ فارسی نوشتۀ حسن ذوالفقاری، یکی از جامع­ترین و مقبول­ترین کتاب­ها در حوزۀ داستان­های عاشقانۀ فارسی است که پس از گذشت حدود هفت سال از اولین چاپ خود، اکنون به چاپ سوم رسیده­ است. هدف مقالۀ حاضر نقد و بررسی این کتاب است. برای این منظور، ضمن معرفی مختصری از کتاب، در سه بخشِ نقد ساختاری، نقد محتوایی و نقد منابع، با ذکر شواهد و مستندات، به بررسی اشکالات و نواقص آن پرداخته شده ­است. عدم انطباق کامل عنوان با محتوای کتاب، اشکال در تبویب کتاب، نداشتن رویۀ واحد در انتخاب عناوین مداخل، مدخل قراردادن بعضی از نظیره­ها و منظومه­هایی که اطلاعات کافی از آن‌ها موجود نیست، پایبند نبودن به ساختار پیش­بینی­شده برای هر مدخل، اشکالات نگارشی و ضعف تألیف در بعضی مواضع (اشکالات ساختاری)، قرار دادن منظومه­های عاشقانه ذیل نوع غنایی و نمایشی، اشکال در ریخت­شناسی داستان­های عاشقانه، بعضی اظهارنظرهای نادقیق و نیازمند تأمل، گزارش ناقص/ اشتباه بعضی داستان­ها، بعضی داده­های نادرست (اشکالات محتوایی)، ندیدن بعضی از منابع و بعضی آشفتگی­ها در فهرست منابع و ناهماهنگی آن با ارجاعات، ایرادهایی است که برطرف­ شدن آن‌ها در ویراست دوم، اعتبار و مقبولیت کتاب را افزون­تر خواهد کرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: انواع ادبی
دریافت: 1399/12/2 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10