دوره 6، شماره 23 - ( 1392 )                   جلد 6 شماره 23 صفحات 170-149 | برگشت به فهرست نسخه ها

hasanli K, naderi S. Boof - e - koor by Sadegh Hedayat's readout based on cultural, sociology and historical geography Rey. LCQ 2013; 6 (23) :149-170
حسن‎لی کاووس، نادری سیامک. شهر کهن «ری» در بوف‎کور : بازخوانی عناصر فرهنگی، اجتماعی و جغرافیای تاریخی. نقد ادبی. 1392; 6 (23) :149-170

1- استاد دانشکده ادبیات دانشگاه شیراز
2- عضو باشگاه پژوهشگران و نخبگان دانشگاه آزاد فسا
صادق هدایت از نام¬دارترین داستان¬نویسان ایرانی و رمان «بوف کور» مهم¬ترین نوشته¬ی اوست. هدایت در حوزه‎های مختلف جغرافیای تاریخی و اقلیم‎شناسی شهرهای کهن ایران، مطالعات نسبتاً گسترده‎ای داشته است که نمود پاره‎ای از این مطالعات را می‎توان آشکارا در برخی از آثار او از جمله «بوف‎کور» دید. تاکنون درباره¬ی بوف‎کور بسیار نوشته شده است. اما آن¬چه در این مقاله در کانون توجه قرار گرفته؛ همانندی توصیفات مکان قصه با موقعیت قدیم شهر ری، در سده¬های سه تا هفت هجری¬ قمری‎ست. انطباق جغرافیای تاریخی ری با توصیفات بوف‎کور که برای نخستین بار به¬گونه¬ای مستند در این ¬مقاله صورت پذیرفته؛ نشانه¬ای دیگر از دقت نظر هدایت در پرداخت داستانی بوف‎کور، و تأییدی‎ست بر این گفته ی او که: «بوف‏کور، پر از شگرد است و حساب و کتاب دقیق دارد». فضای این داستان به رغم پیچیدگی و بدعت، عناصری از جهان واقعیت را باز می¬تابد که به بخش مجزایی از ری سده¬های سه تا هفت هجری قمری نظر دارد. در این مقاله همانندی توصیفات مکانی «بوف‎کور» با جغرافیای تاریخی شهر قدیم ری، بر پایه¬ی پنج عنصر اصلی: سازه¬های شهر، ویژگی¬های مدنی شهر، موقعیت تجاری شهر، توپوگرافی شهر و عناصر فرهنگی و اجتماعی آن، مورد بررسی و بازشناسی دقیق تطبیقی قرار گرفته است.
نوع مقاله: نقد عملی | موضوع مقاله: نقد نشانه شناختی
دریافت: 1392/2/8 | پذیرش: 1392/4/6 | انتشار: 1392/7/1