دوره 12، شماره 48 - ( 1398 )                   جلد 12 شماره 48 صفحات 114-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Refahi S, Nasri A. Analysis architectural elements in Kafka’s The Trial. LCQ 2019; 12 (48) :81-114
رفاهی سمانه، نصری امیر. تحلیل عناصر معماری در محاکمۀ کافکا. نقد ادبی. 1398; 12 (48) :81-114

1- دانشگاه علامه طباطباییدانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی ، samane_refahi@yahoo.com
2- دانشگاه علامه طباطباییدانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجیگروه فلسفهدانشیار فلسفه هنر
پژوهش حاضر با رویکردی بینارشته‌ای به بررسی عناصر معماری در رمان محاکمه می‌پردازد. هریک از عناصر معماری در ساختمان برای هدف خاصی طراحی و جانمایی می‌شوند. استفاده از این عناصر به‌شیوۀ معمول باعث ایجاد آسایش برای کاربران بنا خواهد شد. کافکا در رمان محاکمه، با استفاده‎‌های پارادوکسیکال از این عناصر معماری و با نگاهی اکسپرسیونیستی، سعی در بیان مفاهیم مورد نظر خود دارد. اولین نکته‌ای که در این میان خودنمایی می‌کند، بیان مفهوم تناقض است. در این راستا در دنیای محاکمه حتی در، پنجره، دیوار، پله و سایر عناصر نیز کاربری‌های معمول خود را ازدست داده‌اند. مفهوم دیگری که کافکا به یاری این اجزا بیان می‌کند، بیگانگی و تنهایی است که در سراسر رمان محاکمه دیده می‌شود. گویی این عناصر معماری در درجۀ اول برای دیگران ساخته شده‌اند و این کاربری‌های معمول برای یوزف کا. دربرابر دیگران رنگ می‌بازد. این بیگانگی یادآور ابعاد مختلف زندگی خود کافکا است. آخرین و شاید مهم‌ترین مفهومی که کافکا به کمک عناصر معماری بیان می‌کند، تحت کنترل و سلطه بودن است که با ازمیان رفتن فضای خصوصی زندگی یوزف کا. پررنگ‌تر جلوه‌گر می‌شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نظریه ادبی
دریافت: 1397/10/24 | پذیرش: 1398/9/20 | انتشار: 1398/10/10