دوره 11، شماره 41 - ( 1397 )                   جلد 11 شماره 41 صفحات 142-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

صادقی محسن آباد هاشم. شهر مخوفِ نخستین رمان‌های فارسی؛ مدرنیته ایرانی و الگوی توسعۀ شهر آسیایی . نقد ادبی. 1397; 11 (41) :117-142

دانشگاه نیشابور
نخستین رمان­های فارسی تصویری مخوف و سیاه از شهر و زندگی به‌دست داده­اند. افزون بر نگاشت تباهی و سیاهی زندگی شهری و پیامدهای آن، گاه عناوین رمان­ها نیز برگرفته از فضای تیره شهر است. مسئله بنیادین این پژوهش، بررسی ارتباط واقعیت­های اجتماعی با فضای مخوف و سیاه بازتاب­یافته در نخستین رمان­های فارسی است که در دو دهه اول 1300 به‌نگارش درآمده­اند. به این منظور، ابتدا ویژگی­های شهر مدرن و تصویر مخوف و اهریمنی آن از رمان­های این دوره استخراج و دسته­بندی شده و سپس ارتباط میان شهر مخوف و سیاه‌بازنمایی­شده در رمان با واقعیت­های اجتماعی زمان نگارش آن­ها بررسی شده است. مبنای تحلیل بر پایه آرای بازتاب­یافته در رمان­های این دوره است. در ادامه نمودهای شهر مخوف بازتاب­یافته در رمان به‌پشتوانه داده­های جامعه­شناسی شهری تبیین و تحلیل شده است. جایگاه غیرتولیدی شهر مدرن ایرانی، مصرف­گرایی و پیامدهای آن نظیر حاشیه­نشینی و فساد خانه‌های معروفه، مهم­ترین نمودهای شهر سیاه و اهریمنی نخستین رمان­های فارسی است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: انواع ادبی
دریافت: 1397/4/31 | پذیرش: 1397/4/31 | انتشار: 1397/4/31