جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای گفتمان قدرت
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
سینا جهان دیده کودهی،
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
تأویل و فهم هر اثر ادبی بر پایۀ نظریه های جامعهشناختی، نوعی تلفیق روش ها و ترکیب نگرش هاست؛ چنان که هم زاویه های تاریک اثر ادبی را روشن می کند و هم نظریه ها را به آزمون می گذارد. این مقاله رهیافتی است ساختاری و نشانهشناختی و تأویلی بر داستان کوتاه «گیاهی در قرنطینة» بیژن نجدی از مجموعه داستان یوزپلنگانی که با من دویده اند که بر اساس نظریه ایدئولوژی و گفتمان قدرت نوشته شده است. ابتدا، نگارنده نشانه های فرامتنی و متنی داستان را به تفکیک توصیف و تبیین کرده، سپس همه این نشانه ها را در شبکه ای از دلالت های متنی تأویل نموده و سرانجام کنش های معناساز و معناآفرین متن را با نظریه ایدئولوژی (مارکس، آلتوسر و ژیژک) و گفتمان قدرت (فوکو) همساز کرده است. هدف این مقاله، جدا از شناسایی ابعاد بینامتنی، ساخت های روایی، رمزگشایی نشانه های متنی و دریافت ساختار پنهان متن داستان «گیاهی در قرنطینه»، کوششی برای دست یابی به استعاره کلانی است که می تواند هسته مشترک مضامین داستانیِ یوزپلنگانی که با من دویده اند باشد؛ استعارهای که سلطۀ ایدئولوژی و توهمِ هویت، مستعارٌله آن است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
گفتمانها همواره در تلاشند با کنترل ذهن مخاطب به گفتمان قدرت تبدیل شوند. مقالۀ حاضر با استخراج و بررسی توصیفی- تحلیلی استعارههای ۶۰۰ مقالۀ سیاسی و اجتماعی برخی روزنامههای اصلاحطلب و اصولگرا در دو دورۀ پادقدرت و قدرت به روش پیکرهای و با رویکردی شناختی ـ انتقادی، در دو مدل هارت و لوکس (۲۰۰۷) و چارتریس بلک (۲۰۰۴) نحوۀ بهکارگیری استعارههای قدرت، پادقدرت و تعاملاتشان را بررسی میکند.
نتایج بهدست آمده نشان میدهد گفتمانها با استفاده از رسانه در منابع فردی و اجتماعیِ ساخت استعاره دست میبرند. با انتخاب استعارهها و شکلدهی مفاهیم ذهنی که منطبق با گفتمان گروهشان است، گسترۀ شناختی تجربی و حتی ایدئولوژی و فرهنگ افراد را دچار جرح و تعدیل و معنای مورد نظر خود را ایجاد میکنند. سپس، با بهکارگیری ایدئولوژی، فرهنگ و تاریخ دست به انتخاب و یا ساخت استعارههای جدیدتر میزنند. به این ترتیب، به گفتمان خود مشروعیت میبخشند و از گفتمان رقیب مشروعیتزدایی میکنند و فرایند متقاعدسازی اتفاق میافتد. در صورتی که گفتمانی مشروعیت بهتری داشته باشد، گفتمان پادقدرت استعارههای موفق آن را مصادره به مطلوب میکند. طبق یافتههای پژوهش طرحوارههای استعاری دو جناح مطرح، از مفاهیم واحدی مانند دولت ، انتخابات ، قدرت و ... بسیار متفاوت است و در واقع به شدت همدیگر را تضعیف میکنند تا بتوانند از گفتمان رقیب مشروعیتزدایی کنند و به گفتمان خود مشروعیت بیشتری ببخشند.