جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای هوش هیجانی


دوره ۶، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

اضطراب در کلاس زبان خارجی یکی از متغیرهایی است که تأثیر بسزایی در یادگیری زبان دارد و به همین دلیل همواره مورد توجه پژوهشگران در حوزه آموزش زبان بوده است. در این پژوهش، رابطه انگیزه پیشرفت، هوش هیجانی و اضطراب در کلاس زبان فرانسه دانشجویان و رابطه این متغیرها با سن و جنس آن‌ها را بررسی می‌کنیم. برای این کار، پرسش‌نامه‌های انگیزه پیشرفت هرمنس، هوش هیجانی بار-آن، اضطراب در کلاس زبان خارجی هورویتز و سنجش اضطراب صفت و حالت اشپیلبرگر را به ۸۷ دانشجوی زبان ارائه کردیم. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها، از آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده نمودیم. یافته‌های پژوهش نشان‌دهنده وجود رابطه معکوس معنی‌دار بین اضطراب در کلاس زبان خارجی با انگیزه پیشرفت (p= -۰/۰۰۱)  و اضطراب در کلاس زبان خارجی و هوش هیجانی (p= - ۰/۰۰۷) است. درپایان، با تحلیل نتایج مطالعه می‌توانیم بگوییم که سطح هوش هیجانی بالاتر با کاهش میزان اضطراب در کلاس زبان و انگیزه پیشرفت بیشتر با کاهش سطح اضطراب کلاس زبان همراه است.    

دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

آیا عاملی مانند واژگان در متن، سبب برانگیختن واکنشهای احساسی می­شود؟ هنگامی که متنی را مطالعه می­کنیم، از شناخت خود برای درک واژگان آن بهره میبریم. به­علاوه، ممکن است با خواندن واژگان آن متن، احساساتی برانگیخته شوند که عمداً در طول آزمون بررسی نمی­شوند. پژوهش حاضر به­منظور بررسی این مسئله است که آیا واژگان متون تافل سبب برانگیختن احساسات می­شوند یا خیر؟ و در صورت وجود، احتمال دارد این پدیده یکی از عوامل بی­ربط به سازه باشد که بر دقت و مشروعیت آزمون تأثیر 

می­گذارد. فرضیۀ ما این است که میزان احساسات برانگیخته­شده در متون تافل نسبت­به یکدیگر، متفاوت بوده است و عوامل دیگری در این مقوله مداخله دارند. در این پژوهش، تعداد شرکت­کنندگان ۳۹۳ نفر بودند که از آنها خواسته شد سه متن استاندارد تافل را ـ که به­طور تصادفی انتخاب شده بود ـ بخوانند. سپس با الگو گرفتن از روش تولید واژهنامۀ احساسات، میزان برانگیخته شدن احساسات شرکتکنندگان نسبت­به واژگان و عبارات آن سه متن سنجیده شد. به­منظور ارزیابی متغیر کنترلی از آنها درخواست شد به پرسشنامۀ هوش هیجانی نیز پاسخ دهند. یافتهها، درستی فرضیه­ها و تحقق اهداف تحقیق را نشان داد. همچنین، نتایج تحقیق، پرسش‌هایی در زمینۀ دریافت احساسات و تأثیر آنها بر آزمون تافل را مطرح کرده است.
 
واژه­های کلیدی: احساسات، بازنگری عادلانه، عامل بی‌ربط به سازه، هوش هیجانی، خواندن

دوره ۱۳، شماره ۶ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

شناخت دوسویۀ هوش هیجانی و اضطراب کلاس زبان خارجی نیاز به بررسی عمیق­تری برای کشف ماهیت گسترش و تعامل پیچیدۀ این دو عامل روان‌شناختی دارد. در این مطالعه با استفاده از پژوهش طولی به بررسی ماهیت توسعه و تعامل هوش هیجانی صفتی و اضطراب کلاس زبان خارجی در زبان­آموزان ایرانی پرداخته­ایم. بدین منظور، از روش منحنی­های رشد پنهان طولی برای تجزیه و تحلیل داده­ها استفاده شد.جمع­آوری داده­ها در مدت یک سال از زبان­آموزان ایرانی­ای که در مؤسسات خصوصی آموزش زبان مشغول به یادگیری زبان انگلیسی بودند، انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان هوش هیجانی زبان­آموزان در مدت پژوهش افزایش و میزان اضطراب کلاس زبان خارجی آن­ها کاهش یافت. همچنین، در میزان رشد و توسعه دو متغیر تفاوت­های بین­فردی مشاهده شد. علاوه بر این، رابطۀ منفی و معناداری بین منحنی­های رشد اولیۀ دو متغیر و شیب منحنی­های رشد مشاهده شد. این ارتباط در ابتدا شروع مطالعه کم بود اما با گذشت زمان در طی یک سال این ارتباط قوی تر شد.  نتایج و دستاوردهای این پژوهش مورد بحث قرار گرفت.
الهام عربشاهی کاشی، رضا شجری،
دوره ۱۸، شماره ۶۹ - ( ۳-۱۴۰۴ )
چکیده

سواد عاطفی یا هوش هیجانی از نیازهای ضروری زندگی بشر برای بهبود روابط اجتماعی و دوری از برخی آسیب‏های حیطۀ رفتار و کاهش زمینۀ جرم در جامعه است. سواد عاطفی، آگاهی از هیجانات و چگونگی اثرگذاری آن در مدیریت روابط فردی و اجتماعی است تا فرد به درستی بیندیشد، تشخیص دهد و به بهترین حالت، عواطف و احساسات را دریافت کند و انتقال دهد. هرچند این موضوع بیشتر مربوط به حوزه‏های روان‌شناسی و تربیتی است، اما می‏توان نقش آن را در ادبیات پلیسی نیز بررسی کرد. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا و بررسی مقایسه‏ای و تطبیقی و استمداد از منابع کتابخانه‏ای به بررسی عنصر سواد عاطفی در زندگی «جلال آریان» ـ شخصیت اول رمان‏های اسماعیل فصیح ـ پرداخته شده و این شخصیت در پنج داستان فصیح ازجمله: «شراب خام»، «فرار فروهر»، «شهباز و جغدان»، «گردابی چنین هایل» و «درد سیاوش» تحلیل و بررسی شده است. براساس نتایج، جلال آریان به‌دلیل داشتن پیوند قوی بین دو حلقۀ شناخت و عواطف هیجانی خود توانسته است از تمام عوامل پنج‏گانۀ سواد عاطفی  (الگوی گلمن) برای گره‏گشایی از معماهای جنایی فصیح بهره ببرد. دستاورد پژوهش آن‏ است که فصیح از میان این عوامل، بیش از همه به یکدلی و مدیریت روابط، سپس مهارت‏های اجتماعی،خودآگاهی، کنترل عاطفی و کم‌تر از سایرین به خودانگیختگی توجه داشته است. او با هنر سواد عاطفی نه‌تنها پی‌رنگ داستان‏هایش را تقویت کرده، بلکه آن‏ها را جذاب‏تر و دلپسندتر نیز کرده است.
 


دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۷- )
چکیده

هدف این پژوهش بررسی رابطه میان گرایش به تفکر انتقادی وموفقیت دانش آموزان پایه سوم متوسطه در درس زبان انگلیسی  با میانجیگری عامل هوش هیجانی بوده است. بدین منظور تعداد ۲۶۴ نفردانش آموز (۱۴۵ پسر و۱۱۹ دختر) پایه سوم متوسطه انتخاب شد و میزان گرایش به تفکر انتقادی و هوش هیجانی آنان مورد سنجش قرار گرفت. از نمره امتحان زبان انگلیسی  پایان سال  دانش آموزان به عنوان مشخصه پیشرفت زبان انگلیسی آنان استفاده گردید. نتایج پژوهش، رابطه معناداری را بین گرایش به تفکر انتقادی (r=,۵۰۶) و مؤلفه های آن یعنی تعهد (r=.۳۳) ، بالندگی (r=۴۷) ، شادکامی (r=۴۴.۶) با میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نشان داد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از آن بود که هوش هیجانی می تواند به عنوان یک عامل میانجی در رابطه بین گرایش به تفکر انتقادی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان در درس زبان انگلیسی عمل کند.
 
 

صفحه ۱ از ۱