۴۱ نتیجه برای مرحله
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده
در طی مطالعه چند فاکتوری، اثرات مقادیر مختلف (۴, ۴,۵, ۵) pH، میزان تلقیح اولیه باکتریایی (۱۰۲ و ۱۰۴)، درجه حرارت نگهداری (۵، ۱۵، ۲۵، ۳۵ و ۴۵ درجه سانتیگراد) و نیز نوع ماده غذایی از نظر وجود عوامل مغذی در آنها (سوپ قارچ و سوپ جو) بر روی مدت زمان مرحله رشد تاخیری باکتری استافیلوکوکوس آرئوس در سوپهای آماده و بسته بندی شده تجاری ایران مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. مدت زمان مرحله رشد تاخیری باکتری به طور معنی داری تحت تاثیر فاکتورهای "دما"، "میزان تلقیح" و نیز تداخل دو فاکتوری "دما × میزان تلقیح" قرار گرفت (P
دوره ۸، شماره ۲۸ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
یکی از مهمترین مراحل تولید کشمش، فرایند خشک کردن انگور می باشد. دستیابی به شرایط بهینه در فرایند خشک کردن می تواند اثر مهمی بر زمان فرآوری و بهبود شاخصهای کیفی این محصول داشته باشد. در این تحقیق تاثیر دمای دو مرحله ای و همچنین روش آماده سازی محصول بر روی زمان و آهنگ خشک شدن انگور بیدانه قرمز مورد بررسی قرار گرفت. خشک شدن به دو صورت یکی با دمای ثابت ۵۰، ۶۰، ۷۰ و ۸۰ درجه سانتی گراد و دیگری با دمای دو مرحله ای انجام گرفت. در روش دو مرحلهای ابتدا نمونه ها تحت دمای ۸۰ درجه سانتی گراد قرار گرفته و پس از رسیدن رطوبت محصول به ۵۰ درصد، دما به ۵۰، ۶۰ و ۷۰ درجه سانتی گراد کاهش پیدا کرد. روش آماده سازی محصول نیز در چهار سطح بدون آماده سازی، آماده سازی با آب داغ، آماده سازی با کربنات پتاسیم ۵% و ۴/۰% روغن زیتون و آماده سازی با هیدروکسید سدیم ۵/۰% انجام گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که پارامترهای دما و آماده سازی محصول اثرات بسیار معنی داری بر زمان و متوسط آهنگ خشک شدن دارند. زمان خشک کرن انگور با دمای دو مرحله ای نسبت به خشک کردن با دمای ثابت کمتر شده و در بعضی از روشهای آماده سازی تا ۶۷ درصد کاهش می یابد. کمترین و بیشترین مقدار انرژی فعال سازی نیز به ترتیب بین ۹/۲۸۹۳ و۸/۴۵۳۸ کیلو ژول بر کیلو گرم تعیین شد.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
در طول شهری شدن و تخریب محیط در ایران، بسیاری از افراد تمایل برای بهبود کیفیت هوا را دارند. کمبود اطلاعات در مورد ارزش سلامتی که در اثر آلودگی هوا از دست می¬رود، از محدودیت¬های عمده¬ای است که مانع توسعه سیاستگذاری در ارتباط با آلودگی هوا است.
این مطالعه چگونگی رابطه بین کیفیت پایین هوا و تمایل به پرداخت ساکنان شهر تهران برای بهبود کیفیت هوا را بررسی می¬کند. برای دستیابی به اهداف مطالعه از روش هکمن دو مرحله¬ای به منظور کمّی کردن تمایل به پرداخت افراد (WTP)، برای بهبود کیفیت هوا استفاده شده است.
یک نمونه ۱۰۱۰ نفری از ساکنان شهر تهران، براساس روش نمونه¬گیری تصادفی انتخاب و مصاحبه چهره به چهره با این افراد انجام شد. نتایج نشان می¬دهد که۷/۵۵ درصد پاسخ دهندگان، قادر به پرداخت (WTP) بودند و میانگین ماهانه (WTP) برای هر نفر ۳۵۰۰ ریال به دست آمد.
یک مدل پروبیت برای ارتباط میان متغیرهای برونزا و (WTP) و یک معادله رگرسیونی برای به دست آوردن میانگین تمایل به پرداخت تخمین زده شد و نتیجه گرفته شد که سن، درآمد و تعداد سالهای تحصیل ساکنان، اثر معنی¬داری بر روی (WTP) دارند و زنان، افراد مبتلا به بیماری تنفسی و افراد ساکن در منطقه آلوده تمایل به پرداخت بیشتری نسبت به بقیه دارند. برخلاف کشورهای توسعه یافته، بیشتر پاسخگویان، بهبود کیفیت هوا را به عنوان مسئولیت دولت در نظر گرفتند و ۴۴ درصد افراد، هیچ انگیزه¬ای برای تحمیل هزینه و تلاش برای دستیابی به کیفیت هوای بهتر را نداشتند.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۶ )
چکیده
موجودی در طول زنجیره تأمین در قالبهای گوناگون و به دلایل مختلف نگهداری میشود. از آنجا که این وجودیها میتواند هزینههایی بالغ بر ۲۰ - ۴۰ درصد ارزش آنها در سال را در برداشته باشد، مدیریت آنها بهصورت علمی برای نگهداری حداقل موجودی پیآمدهای اقتصادی خوبی به همراه خواهد داشت. در این مقاله یک مدل ریاضی بر اساس سیاست موجودی نوع (Q، S) برای شبکههای تولید/توزیع چند مرحلهای طراحی شده است. این مدل از سه بخش تشکیل شده است: ۱- تحلیل موجودی در خردهفروشان؛ ۲ - فرایند تقاضا در انبار مرکزی؛ ۳- تحلیل موجودی در انبار مرکزی. هدف نهایی حداقل کردن هزینهها شامل هزینههای موجودی، حمل ونقل، خرید و سفارش میباشد. خروجی اجرای مدل در حالت واقعی با خروجی مدل سنتی EOQ مقایسه شد که نتایج بهدست آمده بیانگر کارایی مدل پیشنهادی است.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: واکنش زنجیر پلیمراز یکی از مهمترین پیشرفتها در زمینه زیستشناسی و تشخیص مولکولی است. با وجود سادگی در مفهوم این روش نیازمند کنشهای پیچیده بین توالی هدف، آغازگرها، dNTP و آنزیم پلیمراز بهمنظور تکثیر و تشخیص موفق است. شناسایی ویروسهای RNA دار نیازمند استفاده از روشهایی با حساسیت و ویژگی بالا است، بنابراین تکثیر براساس روش Nested PCR تا حدی منجر به بهبود حساسیت شده و از سوی دیگر، یک مرحلهای کردن روش مذکور باعث کاهش آلودگیهای احتمالی خواهد شد. هدف از مطالعه حاضر راهاندازی و بهکارگیری روش جدید، سریع و حساس Nested PCR یک مرحلهای- یک لولهای در سیستم بسته با استفاده از دو آغازگر به هم چسبیده است.
مواد و روشها: در این مطالعه، روش جدید و ویژهای از طراحی آغازگر بهمنظور یک مرحلهای- یک لولهای کردن واکنش استفاده شد. روش طراحی شده پس از راهاندازی و بهینهسازی، روی نمونههای کنترل مثبت و منفی ارزیابی شد.
نتایج: روش راهاندازی شده، روی۵۰ نمونه مثبت ویروس هپاتیت C، ۱۰ کنترل منفی ژنوم انسانی و ۵ نمونه از هرکدام از ویروسهای هپاتیت B، نقص ایمنی اکتسابی انسان، هپاتیت G و تورکوتنو انجام گردید. براساس نتایج بهدست آمده از مجموع آزمایشات میزان حساسیت و ویژگی روش طراحی شده، محاسبه شد. در ۴۸ مورد از ۵۰ نمونه مثبت باند مورد انتظار مشاهده گردید و در هیچیک از نمونههای کنترل منفی باندی مشاهده نشد.
نتیجهگیری: براساس سیستم ویژه طراحی آغازگر که در مطالعه حاضر استفاده شد، آغازگرهای داخلی بهصورت مکمل حالت معمول PCR و چسبیده به آغازگرهای خارجی ساخته میشوند. احتمال اتصال آغازگرهای خارجی و داخلی به الگوهای نادرست در هر دو دور واکنش غیرممکن میشود و در نتیجه باندهای غیراختصاصی تولید نخواهد شد. برتری دیگر روش طراحی شده عدم وجود آلودگی به دلیل یک مرحلهای شدن و علاوه بر آن؛ کوتاهتر شدن زمان واکنش و نیز کاهش هزینهها است.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف تحقیق حاضر، بررسی اثرات ساختار بازار بر نوآوری و تحقیق و توسعه در صنایع کارخانه ای ایران است. برای این منظور داده های ترکیبی[۱] صنایع کارخانه ای ایران بر اساس طبقه بندی استاندارد بین المللی فعالیت های صنعتی [۲] جمع آوری و با استفاده از سیستم معادلات همزمان و روش حداقل مربعات دو مرحله ای با جزء خطا [۳]، اثرات متقابل سطح تمرکز، نوآوری و تحقیق و توسعه، تبلیغات و سودآوری در رشته فعالیت های مختلف صنعتی، طی سال های ۱۳۸۶- ۱۳۷۵مورد ارزیابی قرار گرفته است.
در مجموع، نتایج تحقیق نشان می دهد که سطح تمرکز، اثرات معناداری بر سطح نوآوری و تحقیق و توسعه در صنایع کارخانه ای ایران داشته و رابطه معکوس میان سطح تمرکز و نوآوری و تحقیق و توسعه برقرار است. همچنین، با افزایش سودآوری، از سطح تحقیق و توسعه این صنایع کاسته شده است. بررسی عوامل مؤثر بر ساختار صنایع کارخانه ای نشان می دهد که اگر چه سطح نوآوری و تحقیق و توسعه بر ساختار این صنایع مؤثر نبوده است، اما سودآوری و عملکرد برتر بنگاه ها عاملی مؤثر بر سطح تمرکز آنها و نیز تبلیغات از دیگر پارامترهای مؤثر بر این ساختار بوده است.
برآورد پارامترهای اثر گذار بر سودآوری رشته فعالیت های صنعتی، نشان از عدم تأثیرگذاری پارامتر ساختاری تمرکز و رفتار نوآورانه و تحقیق و توسعه بر عملکرد صنایع دارد. نتایج تخمین معادله تبلیغات نیز نشان می دهد که افزایش تمرکز بازاری باعث کاهش سطح تبلیغات شده، اما رفتار نوآورانه بنگاه ها سطح تبلیغات آنها را افزایش داده است. از طرف دیگر، اثرات تاخیری و انباشته شده تحقیق و توسعه، وجود رابطه معکوس میان سطح تمرکز و تحقیق و توسعه را مورد تأیید قرار می دهد.
[۱]. Panel Data
[۲]. International Standard Industrial Classification
[۳]. Error Component Two-Stage Least Squares
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده
امروزه استفاده از قطعات ورقی در صنعت بسیار گسترده است. روشهای مختلفی برای تولید این قطعات وجود دارد. در تولید انبوه استفاده از قالبهای مرحلهای رایج است. طراحی این قالبها بسیار پیچیده و زمانبر است، سیستمهای طراحی به کمک کامپیوتردر این زمینه سبب کاهش هزینه و زمان تولید است. در این تحقیق دو بخش مهم جانمایی قطعه و سیستم راهنما مورد بررسی قرار گرفته است. با بکارگیری تئوری فازی و تعریف سه قانون برای ایجاد ارتباط بین این دو مرحله، نهایتا بهترین حالت جانمایی و سیستم راهنما قطعه بدست میآید. سه قانون درصد دورریز، نوع پایلوت و فاصله پایلوتها، براساس مشاوره با خبرگان و صنعتگران حاصل شده است. علاوه بر میزان دورریز، دقت موقعیتدهی نیز در تعیین طرح نهایی جانمایی موثر است. در این سیستم، جهت تعریف یک رابطه کمی برای تعیین دقت موقعیتدهی، ضرایبی برای فاصله مراکز پایلوتها در دو جهت تغذیه و عمود بر آن معرفی میشود. با ارائه الگوریتم جبری، محل مناسب و دقیق پایلوتهای نیمهمستقیم و غیرمستقیم به دست میآید. این امر کاهش زمان پاسخگویی سیستم را در پی دارد. در انتها برای نمایش قابلیتهای سیستم، نتایج این سیستم برای دو نمونه صنعتی و یک نمونه بکاررفته در تحقیقات قبلی مورد بررسی قرار گرفته است.
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
شکل دهی تک نقطه ای یکی از ساده ترین انواع فرایندهای شکل دهی تدریجی ورق فلزی است که مناسب حجم تولید اندک می باشد. یکی از مسائل مهم مرتبط با شکل دهی تدریجی تک نقطه ای نازک شدگی بیش از حد ورق می باشد که علاوه بر تاثیر منفی بر استحکام قطعه نهایی، کاربرد آن را در تولید قطعاتی با زاویه دیوار زیاد محدود می کند بطوریکه تولید قطعاتی با دیواره قائم در یک مرحله امکان پذیر نمی باشد. در این تحقیق شکل دهی تدریجی تک نقطه ای چند مرحله ای یک مخروط ناقص با زاویه دیوار °۷۰ از جنس آلومینیوم با هدف بهبود نازک شدگی مورد مطالعه قرار می گیرد. با ارائه یک استراتژی تغییر شکل دو مرحله ای جدید و بدست آوردن پارامترهای تعریف کننده آن بر اساس یک الگوریتم مناسب، نشان داده می شود که می توان نازک شدگی و زمان انجام فرایند را با طراحی درست شکل دهی چند مرحله ای بهبود داد. با استفاده از شکل دهی دو مرحله ای طراحی شده، نازک شدگی قطعه نسبت به شکل دهی سه مرحله ای بر اساس یکی از متداول ترین استراتژی های بکارگرفته شده کمتر می شود. همچنین توسط استراتژی طراحی شده می توان برآمدگی کف ظرف را که یکی از محدودیت های شکل دهی چند مرحله ای است به حداقل رساند.
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
تقطیر چند مرحلهای، یکی از سیستمهای آب شیرینکن حرارتی است که امروزه به علت بهرهوری انرژی و عملکرد بالا بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. پیچیدگی فرآیند و سازوکارهای انتقال حرارت متفاوت، این سیستم را از دیگر سیستمهای مانند تبخیر ناگهانی متمایز کرده است. وجود فیلم ریزشی روی ردیفهای افقی دستهلوله اگر چه موجب افزایش انتقال حرارت میشود اما احتمال رسوبگذاری به ویژه در ردیفهای پایینی که ضخامت فیلم کاهش مییابد، را بالا میبرد. تبخیر فیلم ریزشی پدیدهای خودافزا است زیرا کاهش ضخامت فیلم ریزشی و افزایش انتقال حرارت را در پی دارد که آن نیز دوباره منجر به افزایش تبخیر میشود. در کار حاضر یک الگوریتم کاربردی برای طراحی ترموهیدرولیکی و سطوح انتقال حرارت ارائه شدهاست. بر اساس این الگوریتم، توزیع جریان و انتقال حرارت در دستهلوله به صورت عددی شبیهسازی شدهاست. نتایج حل عددی نشان میدهد که بیشترین میزان تغلیظ و احتمال رسوبگذاری، در پیرامون ناحیه ورودی لولههای ردیف آخر رخ میدهد. همچنین توزیع یکنواخت آب تغذیه روی دستهلوله منجر به توزیع غیریکنواخت تولید بخار در طول لولهها میشود. کیفیت بخار داخل لولهها نیز از ورود تا خروج تقریبا به صورت خطی کاهش مییابد در حالیکه سطح عمده هر مقطع از لوله را بخار تشکیل میدهد و فیلم مایع تقطیر شده یک رژیم حلقوی را تجربه میکند. همچنین کاهش کیفیت بخار و عدم تولید بخار یکنواخت، کارایی حرارتی بخشهایی انتهایی لوله را کاهش میدهد.
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از زمینههای ناشناخته در کامپوزیتهای لایهای الیاف-فلز (FML) تعیین تنشهای پسماند بوجود آمده در فرآیند پخت است، که برای بهتر کردن فرآیند طراحی قطعات کامپوزیتی و بالابردن کارایی آنها، از اهمیت روزافزونی برخوردار است. در این پژوهش، با انجام آزمون سوراخکاری مرحلهای برای کامپوزیتهای FML و ثبت کرنشهای رها شده، به تعیین تنشهای پسماند در هر مرحله از سوراخکاری کامپوزیتهای FML پرداخته شده است. توزیع تنشهای پسماند در ضخامت کامپوزیتهای FML متغیر است و این تغییرات به کمک روش انتگرال محاسبه گردیده است. بدین منظور ابتدا با شبیهسازی اجزای محدود فرآیند سوراخکاری مرحلهای به روش انتگرال به محاسبه ماتریس ضرایب کالیبراسیون پرداخته شد. در ادامه، نمونههای FML با چیدمان [AL/۰۲/۹۰۲]S مورد آزمایش قرار گرفتند. با اندازهگیری کرنشهای رها شده در گامهای متوالی سوراخکاری، تنشهای پسماند در هر مرحله از سوراخکاری کامپوزیتهای FML تعیین گردید. نتایج تجربی بدست آمده برای کامپوزیتهای FML و نتایج تحلیلی حاصل از تعمیم تئوری کلاسیک لایهای توافق بسیار مناسبی را نشان میدهند. انطباق مناسب نتایج تجربی و تحلیلی اعتبار روش انتگرال را برای تعیین تنشهای پسماند غیر یکنواخت در کامپوزیتهای FML مورد تائید قرار میدهد.
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
روش لایهنشانی دومرحلهای زیرشاخهای از شیوههای ساخت سریع میباشد که در آن لایهای از فلز مذاب بر روی زیرلایه نشانده شده و با انباشته شدن لایهها بر روی هم هندسهی قطعه کامل میشود. نرخ رسوب بالا، ارزان بودن و دامنهی کاربرد وسیع از خصوصیات این روش میباشد. جوشکاری و فرزکاری کفتراشی دو گام پیادهسازی روش لایهنشانی دومرحلهای میباشند. در مرحلهی جوشکاری، فلز توسط خطوط جوش بر روی سطح نشانده میشود و در مرحلهی فرزکاری، لایهی ساخته شده برای دستیابی به سطحی تخت و یکپارچه رویهبرداری میشود. در این مقاله بهینهسازی فرآیند لایهنشانی دومرحلهای برای دستیابی به دو هدف متناقض و ناهمساز مورد توجه قرار گرفته است. این دو هدف متناقض عبارت از کاهش حجم ماشینکاری و افزایش مساحت مهرهی جوش میباشند. بدین منظور، نخست مدلسازی هندسی مهرهی جوش با توجه به اثر همپوشانی خطوط جوش متوالی صورت پذیرفته است. سپس شرایط دستیابی به لایهی شبه-تخت در مرحلهی جوشکاری بررسی شده و مدل مهرهجوش برای کاهش حجم برادهبرداری تعمیم یافته است. سپس بهینهسازی مدل توسط الگوریتم ژنتیک با اعمال قیدهای فرآیندی و حرارتی صورت پذیرفته و نتایج بدست آمده با نتایج تجربی مقایسه گردیده است. در این مقاله با تعریف قید حرارتی، معیاری جدید برای یافتن پاسخ بهینهی مدل دوهدفه ارائه شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد برای سیمجوش ER۷۰S۶ با قطر ۸/۰میلیمتر، پارامترهای بهینه عبارت از سرعت تغذیهی m/min ۶/۸ و سرعت پیشروی m/min۶/۰ میباشند که بدون نقض قید حرارتی، نرخ رسوب mm۳/min ۴۲۲۴ را ممکن میسازند.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
آرد گندم در طول مدت نگهداری، ممکن است دستخوش تغییراتی گردد. تغییرات بیوشیمیایی ایجاد شده در پروتئینها موجب رسیدن گلوتن آرد و بهبود کیفیت آرد میگردد در حالیکه تغییرات بیوشیمیایی ایجاد شده در چربیها موجب افزایش اسیدیته آرد و در نتیجه فساد آن میشود. از اینرو کنترل شرایط و همچنین مدت زمان نگهداری آرد نقش تعیینکنندهای در کیفیت آرد تولیدی دارد. لذا در پژوهش حاضر تأثیر مدت زمان نگهداری آرد گندم حاصل از دو رقم آبی چمران و دیم سرداری، طی ۱۵، ۳۰ و ۴۵ روز و در دماهای ۲۵، ۳۰ و ۳۵ درجه سانتیگراد بر خصوصیات کیفی و نانوایی آرد در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل سه عامله مورد مطالعه قرار گرفت (۰۵/۰≥P). نتایج نشان داد که با افزایش دما و مدت زمان نگهداری میزان pH و اسیدیته نمونههای آرد تولیدی بهترتیب کاهش و افزایش یافت. این در حالی بود که در میزان پروتئین نمونهها تغییر قابل ملاحظهای مشاهده نگردید (۰۵/۰≥P). از سوی دیگر در نمونه نگهداری شده در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد طی ۳۰ روز برای رقم چمران و ۴۵ روز در همین دما برای رقم سرداری، بیشترین میزان گلوتن مرطوب و حجم رسوب زلنی مشاهده گردید. این امر نشان دهنده تأثیر معنیدار فرآیند رسیدن بر بهبود خصوصیات نانوایی آرد گندم میباشد که میتوان با کنترل عواملی سادهای نظیر دما و مدت زمان نگهداری، آرد با خصوصیات مطلوبتری در اختیار نانواییها و واحدهای صنعتی قرار داد.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله یک روش عددی جهت استخراج ضرایب نرخ واکنشهای کلی چندمرحلهای دلخواه برای احتراق هر سوخت هیدروکربنی با هوا متناسب با شرایط عملکردی ارائه و پیادهسازی شده است. اساس روش عددی بر اجرای همزمان دو حلگر یکی حلگر میدان احتراقی و دیگری حلگر بهینهساز عددی استوار است. برای حل میدان احتراقی از یک حلگر راکتور کاملاً مخلوط شده استفاده شده که هر یک از سینتیک شیمیایی کامل ، اسکلتی یا کاهش یافته را میتواند بهعنوان معیار در نظر گیرد. انتخاب ضرایب نرخ واکنشهای کلی چندمرحلهای از قبل تعریف شده بهعنوان متغیرهای طراحی بهینهساز تکامل تدریجی و در نظر گرفتن اختلاف غلظت مواد حاصل از احتراق بهدست آمده از سینتیک مبنا و مکانیزم چندمرحلهای بهعنوان تابع هدف ، مقادیر بهینه ضرایب نرخ را متناظر با شرایط عملکردی دلخواه ایجاد میکند. برای بررسی اعتبار و کاربرد این روش، سه مکانیزم کلی پنج مرحلهای برای احتراق متان با هوا متناسب با سه فشار عملکردی ۱، ۶,۲۸ و ۳۰ اتمسفر در محدوده نسبت همارزی ۰.۴-۱.۰ جهت پیشبینی انتشار آلایندههای مونوکسیدنیتروژن و مونوکسیدکربن استخراج شده است. غلظت تمامی مواد حاصل از احتراق از جمله آلایندههای مونوکسیدنیتروژن و مونواکسیدکربن و دمای شعله بهدست آمده از مکانیزمهای پنج مرحلهای ارائه شده با دقت بالایی با نتایج بهدست آمده از مکانیزم کامل جیآرآی-۳ تطابق دارد. یک مطالعه عددی مقایسهای با استفاده از کد دینامیک سیالات محاسباتی برای یک محفظه احتراق آزمایشگاهی با بهکارگیری مدل پنجمرحلهای تولید شده و یک مکانیزم کلی هشت-مرحلهای تابع فشار (پیشنهاد شده توسط نووسیلوو) در فشار عملکردی ۶.۲۸ اتمسفر، انجام شده است.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
پرتابگرهای گازی، بخش مهمی از دستگاههای آزمایش ضربه هستند که کاربردهای فراوانی در شناخت خواص مواد دارند. انجام برخی آزمایشها نیاز به پرتاب در سرعتهای بالا دارد که پرتابگرهای تکمرحلهای قادر به پرتاب در چنین محدود سرعتی نمیباشند، لذا از پرتابگرهای دومرحلهای بدین منظور استفاده میگردد. پارامترهای متعددی عملکرد این گونه پرتابگرها را تحت تاثیر قرار میدهد. برای تنظیم بهینه این پارامترها، مدلسازی و بهینهسازی پرتابگر امری ضروری و غیر قابل اجتناب است. بدین منظور در این مقاله مدلی یکبعدی برای تعیین کارآیی پرتابگر و بهینهسازی آن پیشنهاد میگردد که در آن از اطلاعات تجربی نرخ سوختن جهت مدلسازی احتراق استفاده گردیده است. برای بررسی صحت مدل پیشنهادی و شبیهسازی پرتابگر، نتایج برای چندین حالت با نتایج تجربی مقایسه شدهاست که نشان میدهد مدل مورداستفاده از دقت کافی برخوردار است. نتایج حاصل از مدلسازی یکبعدی برای بهینهسازی عملکرد پرتابگر و تعیین مقادیر بهینه پارامترهای مختلف استفاده میگردد. علاوه بر این، مدل یکبعدی ارائهشده میتواند برای محاسبات طراحی اولیه پرتابگر و بررسی امکانپذیری ساخت و تخمین هزینهها مورد استفاده قرار گیرد. در این تحقیق از روش آماری پاسخ سطح برای یافتن مدلهای چندجملهای درجه دو برای پاسخ سرعت و فشار استفاده شده است و سپس از این مدلها جهت کمینهسازی فشار بیشینه وارد بر پرتابه در شرایط مختلف، از روش سیمپلکس استفاده شدهاست. در نهایت جهت تسهیل استفاده از پرتابگر گازی دومرحلهای، منحنی و جدول عملکردی پرتابگر ارائه شدهاست که برای عملکرد بهینه پرتابگر میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله رفتار گودهای مهار شده در خاک نرم چسبنده- اصطکاکی با دو دسته تحلیل مجزا از نوع خمیری و تحکیمی با لحاظ نمودن زمان حفاری مرحله ای مورد ارزیابی قرار می گیرد. به منظور بررسی اثر عامل زمان و فشار آب حفره ای فازهای حفاری مرحله ای به کمک تحلیل تحکیمی و تحلیل خمیری مدلسازی شده اند. در این تحقیق علاوه بر عامل زمان به عوامل دیگری از قبیل طول بازه زمانی حفاری، نوع تحلیل به لحاظ شرایط زهکشی، مدل رفتاری برای خاک و اثر سطح آب زیر زمینی در بحرانی ترین حالت یعنی درست در سطح زمین و پشت دیواره ی گودبرداری توجه شده است. تحلیل های اجزا محدود دو بعدی در نرم افزار PLAXIS۲D اساس محاسبات عددی مطالعه ی حاضر را تشکیل می دهند. مهاربندی گود از نوع دیوار حائل بتنی و مهار شده با میخکوبی انتخاب شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مقادیر تغییر مکان های افقی و قائم دیواره و کف گود در تحلیل های تحکیمی با لحاظ کردن عامل زمان نسبت به تحلیل های خمیری، اغلب کمتر بوده و اختلاف آن ها در حد حداکثر ۲۰% است. همچنین به نظر می رسد که تاثیر زمان و حفاری مرحله ای تنها با انجام تحلیل های تغییر شکلی عددی وابسته به زمان، همانند تحلیل تحکیمی با مدل خزشی می تواند ارزیابی شود و در تحلیل عددی خمیری حفاری مرحله ای بی معنی است.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
شکل دهی تدریجی برتریهای متمایزی را نسبت به فرآیندهای متداول شکلدهی ورق فلزی، مانند هزینه پایین ابزار و سادگی فرآیند ارائه نموده است. با این حال این روش هنوز دارای محدودیتهایی میباشد. از جمله این محدودیتها، نازک شدگی شدید می باشد که تاثیر بسزایی درکارکرد محصول نهایی دارد. همچنین برخی از قطعات بدلیل دارا بودن زاویه دیواره زیاد نمیتوانند توسط شکل دهی تدریجی تک مرحلهای تولید شوند. در این میان میتوان از استراتژیهای تغییر شکل چندمرحلهای استفاده کرد تا به زاویه دلخواه و در عین حال به توزیع ضخامت بهتر و حداکثر ضخامت کمینه رسید. در این تحقیق شکل دهی تدریجی دو مرحلهای یک هرم ناقص مربع القاعده با زاویه دیواره °۷۰ از جنس آلومنیوم با هدف بهبود ضخامت کمینه بصورت تجربی و شبیه سازی اجزای محدود مورد مطالعه قرار گرفت. با ارائه استراتژیهای تغییر شکل دو مرحلهای و بدست آوردن پارامترهای تعریف کننده آن توسط روش اجزای محدود، درصد نازک شدگی نسبت به شکلدهی تک مرحلهای مورد مقایسه قرار گرفت. در این تحقیق از آزمون تجربی برای اعتبار سنجی نتایج حاصل از تحلیل اجزای محدود استفاده شد. نتایج نشان داد که با استفاده از استراتژی تغییر شکل دو مرحلهای ارائه شده میتوان ضخامت کمینه را به میزان دو برابر نسبت به حالت تک مرحلهای بهبود بخشید. با مقایسه توزیع ضخامت، توافق خوبی بین مدل سازی اجزای محدود و آزمون تجربی مشاهده شد. در انتها تاثیر استراتژی های تغییر شکل بر مسیر کرنش بدست آمده از مدل سازی عددی توسط نمودار حد شکل دهی شکست بررسی شده است.
دوره ۱۶، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
شکلدهی تدریجی یک روش نسبتاً جدید در شکلدهی ورقهای فلزی است که میتواند برای تولید تعداد کم قطعات مورد استفاده قرار گیرد. اما یکی از مشکلاتی که این روش دارد، نازک شدگی بیشازحد ورق و عدم توزیع یکنواخت ضخامت در راستای شعاعی آن است. در روش مرسوم شکلدهی تدریجی، قسمت دیواره قطعه تولیدی کاهش شدید ضخامت را نشان میدهد، در حالی که ضخامت ورق در منطقه کف قطعه تولیدی تغییر نمیکند. این مشکل مانع بزرگی در کاربرد گسترده این فرایند در صنعت میشود. در این مقاله یک روش نوین برای اصلاح و بهبود توزیع ضخامت در فرایند شکلدهی تدریجی ارائه میشود. در روش جدید ارائهشده، یک پیشفرم به مراحل شکلدهی تدریجی اضافه میشود که با کاستن از ضخامت در قسمت کف قطعه، منجر به افزایش کمینه ضخامت در منطقه دیواره قطعه و یکنواختتر شدن توزیع ضخامت قطعه میگردد. فرایند شکلدهی تدریجی با استفاده از نرم افزار المان محدود آباکوس مدلسازی و با نتایج تجربی موجود در مقالات صحهگذاری گردید. سپس روش ارائهشده مدلسازی گردید که نتایج آن نشاندهنده قابلیت این روش برای بهبود توزیع ضخامت میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
مرحلهای نمودن هوا به تأمین ناکافی هوا به ناحیهی واکنشی از طریق مرحلهی ابتدایی، و تکمیل تأمین هوا از طریق مرحله یا مراحل بعدی اطلاق میگردد. مطالعهی حاضر با استفاده از ابزار مدلسازی عددی، به بهینهسازی سیستم هوای مرحلهای یک مشعل با دو ورودی هوا و یک ورودی سوخت (گاز طبیعی) میپردازد. نسبت همارزی هوای اول (با فرض ثابت ماندن نرخ جرمی کل هوای ورودی)، و فاصلهی میان ورودیهای هوا به عنوان متغیرهای طراحی مساله در نظر گرفته شدهاند. در تحقیقات پیشین، تکنولوژی مرحلهای نمودن هوا اساساً در جهت کاهش گسیل اکسیدنیتروژن به کار گرفته شده است. اما در مطالعهی حاضر، علاوه بر گسیل اکسیدنیتروژن، گسیل مونواکسیدکربن و دوده، و انتقال گرمای تابشی از شعله به عنوان توابع هدف مورد توجه واقع شدهاند. نتایج نشان میدهد که افزایش میزان مرحلهای کردن (یا افزایش نسبت همارزی هوای اول) اثرات متضادی بر توابع هدف دارد، بطوریکه، به عنوان اثرات مثبت، موجب افزایش انتقال گرمای تابشی از شعله و کاهش گسیل اکسید نیتروژن، و به عنوان اثرات منفی، موجب افزایش گسیل مونواکسیدکربن و دوده میشود. همچنین نتایج نشان میدهد زمانیکه همگی توابع هدف نامبرده شده به صورت همزمان مورد توجه قرار گیرند، حالت بهینه، که بر اساس مفهوم جبههی پارتو انتخاب میگردد، حالتی است که در آن هوای اولیه در حدود ۲۰ درصد هوای تئوری مورد نیاز باشد.
دوره ۱۶، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله مدل میکرومکانیکی جهت بررسی رفتار خزشی و وابسته به زمان در مواد مرکب الیافی ارائه شده است. برای مدلسازی و استخراج رفتار کامپوزیت با استفاده از مدل میکرومکانیکی از مفهوم المان نماینده حجمی استفاده شده است. با استفاده از روابط ساختاری مربوط به خزش در بارگذاری چند محوره، مدل المان محدود برای مدلسازی خزش چند محوره استخراج شده است. سپس روابط حاکم بر المان نماینده با در نظر گرفتن ترمهای مربوط به خزش با استفاده از روش المان محدود گسستهسازی شده و ماتریسهای سفتی و نیرو متناسب با آن در مدل المان محدود استخراج شده است. با توجه به اینکه در بارگذاریهای عمودی محوری و جانبی کامپوزیت الیافی، ماهیت میدان جابجایی المان نماینده بصورت کرنش صفحهای توسعه یافته قابل مدلسازی است، لذا گسستهسازی معادلات برای حالت کرنش صفحهای توسعه یافته ارائه شده است. شرایط مرزی المان نماینده متناسب با بارگذاری در مسئله خزش اعمال شده است و از روش صریح اویلر برای حل معادلات در حوزه زمان استفاده شده است. مدل میکرومکانیکی ارائه شده برای بررسی توزیع تنش در زمینه و الیاف و بررسی خزش مرحله پایدار کامپوزیت الیافی زمینه فلزی استفاده شده است و نقش خزش در تغییر توزیع تنش بر حسب زمان بررسی شده است. سپس رفتار خزشی کامپوزیت در دیدگاه ماکرومکانیکی با استفاده از مدل میکرومکانیکی ارائه شده بر مبنای المان نماینده استخراج شده است وخواص ماکرومکانیکی کامپوزیت برای بارگذاریهای جانبی و محوری برای نسبتهای حجمی متفاوت بدست آمده است.
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله، فرآیند نفوذ پرتابههای دو مرحلهای ضد استحکامات به روشهای تجربی و عددی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. پرتابه دو مرحلهای مورد نظر در این تحقیق از یک خرج گود پیشرو با لاینر مسی و هندسه مخروطی و یک پرتابه اصلی به شکل استوانه با دماغه تخت تشکیل شده است. به منظور تعیین مشخصات هندسی حفره و تونل ایجاد شده بر روی هدف بتنی، در ابتدا آزمونهای نفوذ پرتابههای پیشرو با لاینر مسی و هندسه مخروطی بر روی هدف بتنی صورت پذیرفته است. در آزمونهای نفوذ خرجگود پیشرو سه نمونه پرتابه مورد تست قرار گرفته است که با توجه به شرایط کاملاً یکسان پرتابهها و اهداف بتنی نتایج آزمونها از تکرار پذیری بسیار مناسبی برخوردار بوده است. با مشخص شدن ابعاد هندسی تونل و حفره بر روی هدف بتنی توسط آزمونها ، فرآیند نفوذ خرجگودهای پیشرو و اصلی با استفاده از شبیه سازی عددی و به کمک نرمافزار اوتوداین مورد تحلیل قرار گرفته است. مقایسه نتایج نفوذ پرتابه پیشرو با روشهای تجربی و عددی حاکی از انطباق بسیار خوب نتایج بین دو روش انجام گرفته است. در انتهای این تحقیق اثرات آسیب بتن در فرآیند نفوذ پرتابه اصلی با استفاده از شبیه سازی عددی در راستای تعیین سرعت باقیمانده مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطابق با پیشبینیها نشان میدهد که با وجود آسیب در هدف بتنی، سرعت باقیمانده افزایش خواهد داشت.