۲۶ نتیجه برای صلح
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده
چکیده:
افزایش توان و ظرفیت چین و چشماندازی که رهبران آن برای آینده جایگاه این کشور متصورند در رویکردهای حاکم بر سیاست خارجی چین و به تبع آن سیاست آفریقایی این کشور نقش برجستهای ایفاء میکنند. به این معنا که همزمان با افزایش قدرت چین، صحنه کنشگری این کشور نه فقط در محیط پیرامون که به کل نظام بینالملل گسترش یافته است. اگرچه برای دهههای متمادی تمرکز این کشور بر توسعه تعاملات اقتصادی و تجاری بوده، اما به تدریج، تغییراتی در کنشگری نظامی و امنیتی آن نیز صورت گرفته است. در این زمینه، این پرسش مهم را میتوان مطرح کرد که چگونه میتوان ویژگیهای کنونی دیپلماسی نظامی و امنیتی چین در آفریقا را مورد تبیین و ارزیابی قرار داد؟ در پاسخ میتوان گفت پکن از طریق دیپلماسی نظامی و امنیتی با مشخصههای چینی، به دنبال به تصویر کشیدن خود به عنوان یک کنشگر امنیتساز است تا بدین وسیله در کنار افزایش حضور و نفوذ اقتصادی، به تضعیف تدریجی مشروعیت نظم بینالمللی کنونی به رهبری آمریکا پرداخته و در عین حال، نقش خود در تنظیم دستورکارها و هنجارسازی بینالمللی در حوزه امنیت را ارتقاء دهد. هرچند این روند به معنای نادیده گرفتن شکاف قدرت موجود و اتخاذ رویکرد تجدیدنظرطلبانه در نظام بینالملل نخواهد بود. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی ساختار کنونی نظام بینالملل و تأثیر آن بر دیپلماسی نظامی و امنیتی چین در آفریقا میپردازد.
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده
صلح به عنوان یک عامل حیاتی برای رفاه جهانی، نیازمند همکاری جمعی است. زنان به عنوان نیمی از جمعیت جهان، نقش بسزایی در فرآیند صلح سازی ایفا میکنند. این مطالعه به بررسی نقش زنان در صلحسازی سودان جنوبی و موانع پیش روی آنها میپردازد؛ چرا که سودان جنوبی پس از سال ها درگیری، با چالشهای جدی در تحقق صلح پایدار روبروست و موانع مشارکت زنان در این مسیر اغلب نادیده گرفته میشود. پرسشی که مقاله پیش رو قصد بررسی و پاسخ به آن را دارد این است که زنان در فرایند صلح سازی سودان جنوبی با چه موانعی رو به رو هستند؟ فرضیه ای که در پاسخ به این سوال، با بهرهگیری از روش توصیفی_تبیینی و با استناد به نظریهی فمینیسم لییرال و صلح طلب مورد بررسی قرار میگیرد این است که هنجارهای فرهنگی،جامعه پدرسالارانه،نرخ بالای بی سوادی،تنوع قومیتی و موانع حقوقی موجود در این کشوراز جمله موانع اصلی برای ایفای نقش مؤثر زنان در فرآیند صلحسازی می باشند. در واقع زنان در سودان جنوبی با وجود چالشهای گوناگون، نقش مهمی در برقراری صلح ایفا میکنند اما وجود این هنجارها به عنوان مانعی اصلی در جهت ایفای نقش آن ها در صلح سازی عمل میکند.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
رقابت چین و آمریکا در سده جدید یکی از مهمترین پیشرانههای رقابتهای ژئوپلیتیکی در سطوح مختلف منطقهای و فرامنطقهای است. چین بهعنوان یکی از قدرتهای بزرگ که توانایی بالقوه برای تبدیل شدن به ابرقدرت و به چالش کشیدن جایگاه فعلی آمریکا دارد، امری که باعث نگرانی استراتژیستها و مقامات آمریکایی نیز شده است. در نتیجه ایالات متحده در دهه دوم قرن بیست و یکم تمرکز استراتژیک امنیت ملی خود را از خاورمیانه به شرق آسیا انتقال داد. یا کم رنگ شدن حضور آمریکا در منطقه همپیمانان سنتی آمریکا مانند اسرائیل(رژیم غاصب صهیونیستی) و کشورهای عربی از گسترش قلمرو نفوذ رقبای ژئوپلیتیکی خود یعنی ایران و ترکیه بیمناک بوده و با توجه به تجارب تاریخی منطقه و نفوذ ژئوپلیتیکی ایران در شرایط کنونی واکنش کشورهای مزبور را وادار به همکاری دو و چند جانبه کرده است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی است و با تکیه بر منابع کتابخانهای و اینترنتی در پی تبیین ژئوپلیتیکی صلح ابراهیم از منظر آثار و پیامدهای آن بر روابط منطقهای در خلیج فارس و بهویژه اهداف و منافع جمهوری اسلامی است. اسرائیل بهطور سنتی استراتژی اتحاد پیرامونی را بهعنوان مکمل استراتژی امنیت ملی خود برگزیده است، توافق اعراب و اسرائیل در قالب توافق صلح ابراهیم به نوعی بازساخت ریملند جدید با هدف کنترل و محدود کردن اثرگذاری ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی است. در صورت اجرایی شدن پروژه یاد شده میتوان انتظار رخنمون ریملند جدید منطقهای با هدف کنترل و تضعیف ایران را داشت.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
چرا دولت و- در افقی دیگر- نظام سیاسی یا حکومت، مسئولیت هدایت و ادارۀ رفتار افراد «چه در مقام فرد و چه در مقام گونه» را برعهده میگیرد؟ و چگونه این «اراده به اداره کردن» را به انجام میرساند؟ ممکن است پاسخ به این پرسش بر حسب نحوۀ فهم ما از مقولاتی مانند دولت، قدرت و یا نسبت این دو با سوژه، متفاوت باشد. طرح چشمانداز «حکومتمندی» از سوی فوکو را میتوان گشایش حوزۀ جدیدی دانست که در آن، هر سه مقولۀ دولت، قدرت و سوژه، از طریق پیوندی که بین تکنیکهای استیلا و تکنیکهای خود برقرار شده است به هم مربوط میشوند. در این چشمانداز نشان داده میشود که چگونه اکراه حکومت از توسل به خشونت محض و همزمان اراده به اداره کردن افراد، بهناگزیر سوژهسازی را به یگانه پاسخ ممکن در افق معرفتی خاص پروبلماتیک حکومتمندی تبدیل میکند. پاسخی که از یکسو، در شکل بسگانه کردن تمام هنرهای حکومت کردن و از سوی دیگر بهصورت بسگانه کردن تمام نهادهای حکومت ظاهر میشود. این شکل از مفهومپردازی نحوۀ عملکرد قدرت، فقط چگونگی مبهم شدن مرزهای اجبار و رضایت طی فرایند حکومتمند شدن افراد جهت تولید سوژههای دلخواه را توضیح نمیدهد؛ بلکه در عین حال منکر مشارکت «میل در سرکوب خویش» نیز میشود.
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
حکمروایی مدیریت شهری زمانی بیان میشود که قصد بر این باشد در اداره شهر با تسهیل فرایند، ایجاد و افزایش مشارکت شهروندان چارچوب مدیریت شهری شکل گیرد. در این نقطه است که ارزیابی چارچوبهای حکمروایی مدیریت شهری در سطح شهر وارد شده و به کارگیری میشود. چالش زمانی رخ میدهد که در ارزیابی این چارچوبها، مولفههایی فراعملکردی ورود کنند. با این تفاسیر، مسئله اصلی در کلان شهر تهران ورود مصلحت اندیشی در حکمروایی مدیریت شهری مطرح میشود. سوال اصلی این است که حکمروایی مدیریت شهری که با هدف تسهیل مشارکت شهروندان در اداره شهر و ایجاد و افزایش این نوع مشارکت میباشد، نقش مصلحت اندیشی در چارچوب حکمروایی مدیریت شهری به چه اندازه است؟ در این پژوهش، روش PROMETHEE به عنوان یکی از بهترین روشهای تصمیم گیری شناخته شد. چرایی انتخاب روش این است که، معیارهای متعددی را برای مقایسه میان روشها در نظر گرفته است. برخی از این معیارها شامل: سهولت استفاده، تفسیر پارامترها، پایداری نتایج، میزان تعامل کاربر با مدل و سهولت درک نتایج میباشد. چارچوب حکمروایی مدیریت شهری کلانشهر تهران از ۱۴ مولفه اصلی و ۵۳ مولفه فرعی تشکیل شده است. که ۱۴ مولفه اصلی شامل: پاسخگویی، شفافیت، مشارکت، اثربخشی، برابری، پایداری، چشم انداز و برنامه ریزی، مشروعیت و بوروکراسی، ظرفیت مدنی، ارائه خدمات، اقتصاد کارآمد، ارتباطات، امنیت و مصلحت است. مولفه مصلحت با توجه به شرایط وضع موجود حاکمیت ایران بهعنوان یک مولفه مطرح شد که اثر کاملا چشم گیری را در بررسیهای انجام شده نشان داده است.
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
مصالح از جهت اعتبار به سه دسته معتبر، غیرمعتبر و مرسله تقسیم میگردد. فایدهگرایی از جهتی به دو دسته فایدهگرایی عملمحور و قاعدهمحور تقسیم میگردد. در فایدهگرایی عملمحور بیشترین سود برای بیشترین فرد با توجه به موقعیتهای جزیی سنجیده میشود و در فایدهگرایی قاعدهمحور رعایت قواعد اخلاقی مد نظر است؛ بدون اینکه استثنا بردارد. در فقه مصلحتمحور باید طبق قواعد عمل کرد؛ اما چه بسا در موارد جزیی به خاطر حفظ مصالح بالاتر باید مصالح پایینتر را فدا کرد. در فایدهگرایی قاعدهمحور باید طبق قواعد پیش رفت و قاعده استثنابردار نیست. معیارهای زمانی مصلحت، مادی و معنویبودن مصالح و توجه و عدم توجه به دین و مصالح اخروی، از جمله تفاوتهای فایدهگرایی و فقه مصلحتمحور است. از سوی دیگر قاعده اُولیبودن دفع مفسده از جلب مصلحت، نیز بر مبنای فایدهگرایی سلبی بازخوانی شده است.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
اکولوژی صلح یک مفهوم علمی نوظهور است که تحت تاثیر گفتمان علمی در مورد امنیت زیست محیطی و صلح آفرینی زیست محیطی شکل گرفته است و از لحاظ فلسفی خواستار "صلح با طبیعت" است که بهطور فزایندهای با مداخلات متعدد انسانی در سیستم زمین به چالش کشیده و در معرض خطر قرار دارد. این مفهوم در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است و مقتضی است که در ایران نیز با توجه به تهدیدات زیست محیطی پیش رو در سطوح محلی، ملی و منطقهای مورد توجه قرار گیرد. بر همین اساس، مقاله حاضر سعی دارد به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانهای به تبیین مفهومی اکولوژی صلح بپردازد. همچنین تلاش شده است براساس مولفههای اکولوژی صلح برخی پیشنهادها جهت صلح سازی و صلح آفرینی در مناطقی مانند خاورمیانه و حوزه دریای خزر ارائه گردد. یافتههای پژوهش نشان میدهد، تهدیدات زیست محیطی میتواند بنا به خاصیت فوریت تهدیدات، فرصتهایی را برای صلح سازی و صلح آفرینی فراهم کند.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
زاویه دید، یکی از عناصر اصلی داستان است که روش نویسنده یا گفتهپرداز، در جهتمندی ارائه اطلاعات به گفتهیاب است، منظور از جهتمندی، مسیر توجه و سیر نگاه به سوی کسی یا چیزی است و زمانی آن ارزشمند است که غایت و هدفی را در متن دنبال کند. در نشانهمعناشناسی مکتب پاریس، مطابق با نظریه ژاک فونتنی، زاویههای دید به چهار گروه تقسیم میشود. هدف این پژوهش، بررسی انواعزاویههای دید در داستان «صلح» اثر مجید قیصری، بر اساس نظریه ژاک فونتنی است. مسأله اصلی آن پاسخ به این پرسش است که کاربرد هر یک از این زوایا برای ایجاد شناخت از شخصیتها، زمان و مکان در گفتهیاب چگونه است. این پژوهش با فیش برداری از کتابها، به روش توصیفی و تحلیل محتوا انجام شده است. بررسیها نشان میدهد که گفتهپرداز از هر چهار زاویهدید برای ایجاد شناخت بهره برده است، به گونهای که انتخاب نوع زاویهدید با هدف گفتهپرداز و تأثیری که گفتمان بر دریافت کننده متن (گفتهیاب) دارد، مرتبط است.
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۲ )
چکیده
محمد توحیدی فرد
دانش آموخته دکتری، دانشگاه تربیت مدرس
یکی از پدیده های مهم جهان در آغاز هزاره سوم میلادی، واقعه هولناک ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ است که در آن، حملات گسترده ای به مراکز اقتصادی، سیاسی و نظامی ایالات متحده آمریکا صورت گرفت. بسیاری از این واقعه، تحت عنوان سرآغاز عصر تازه ای در تاریخ جهان یاد کرده اند. با توجه به ابعاد حادثه و واکنش دولتهای مختلف جهان، ایالات متحده آمریکا، سرزمین افغانستان را مورد حمله قرار داد تا عاملین فروریزی برجهای تجاری آمریکا و حمله به بخشی از ساختمان پنتاگون را تحت عنوان "مبارزه با تروریسم" از میان بردارد. در نتیجه، سیستم حکومت طالبان در افغانستان فرو ریخت و با شکل گیری دولت جدید افغانستان، شایعه بسط دامنه عملیات نظامی آمریکا به کشورهای دیگر از جمله عراق، سومالی و یمن گسترده تر شد. حادثه ۱۱ سپتامبر از منظر حقوق بین الملل کیفری به عنوان تروریسم بین المللی، مصداق یکی از جرائم بین المللی دولت، یعنی تهدید علیه صلح و امنیت بین المللی است. در قبال این پدیده مجرمانه، شورای امنیت سازمان ملل متحد می تواند با استفاده از اختیارات مذکور در فصل هفتم منشور ملل متحد، اقدامات مذکور در مواد ۴۱ و ۴۲ منشور را مبتنی بر اعمال ضمانت اجراهای کیفری به موقع اجرا گذارد. در صورت عدم اقدام از جانب شورای امنیت، حسب تصریح ماده ۵۱ منشور، دولت قربانی می تواند از حق ذاتی دفاع استفاده کرده، با رعایت شرایط دفاع مشروع با حمله مسلحانه مقابله کند.
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده
چکیده
مصلحتگرایی، سیاست خاصی است که متأثر از منابع حقوق جزای اسلامی، امکان سنجش سودمندی واکنشهای جزایی را از طرف دادرسان فراهم میسازد.
از سوی دیگر، پذیرش نقش فعال بزه دیده، در رسیدگیهای کیفری و تأثیر اراده او بهعنوان منشأ فرایند کیفری و نیز سقوط مجازات، زمینه ترمیم صدمات و خسارات وارد به مجنیٌعلیه را ممکن میسازد.
اگر چه دو نهاد مصلحت گرایی و حقوق الناس، هرگز در تعارض با یکدیگر قلمداد نشدهاند؛ اما در مواردی در صورت تزاحم قواعد یادشده با یکدیگر، در مقام عمل، ناگزیر از برتری یکی و حذف یا تضعیف نقش دیگری خواهیم بود.
در این مقاله با بهرهگیری از منابع و مستندات حقوقی، ضمن بررسی موضوع در انواع جرائم، بر رجحان غالبی تأسیس مصلحت گرایی تأکید شده است.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۲۵ )
چکیده
إن موضوع الصلح والسلام ومکانته فی الدین الإسلامی من أهم قضایا الساعه؛ إذ تثار قضیته بین الفینهو الفینه کمسأله ملحه یطلب لها جواباً ناجعاً ولما لم تکن تلک الأبحاث ملبیه بالغرض الذی إیاها استدعى ولها ارتجی، بقی السؤال عینه مطروحاً للحوار و البحث والمناقشه أکثر من ذی قبل؛ ذلکَ أن الهجمه الاستعماریه المستهدفه للإسلام أحکاماً ومفاهیم وأفکارا لم تستنکف عن محاوله النیل منه بشی مما عساه أن یحقق لها نصراً علیه إلا وقذفت بشُبَه ضلالها فی صراطه المستقیم علّها بذلک تضلل معتنقیه وتفتن مناصریه عن الإیمان به، فضلاً عن الذبّ عنه. هذا، وإن المقاله الحاضره تسلط الضوء على قضیه الصلح والسلام ونظره الإسلام لها بوصفها قضیه فرضت نفسها بتبعاتها وخاصه مع محاوله خلط الأوراق والتلبیس على العالم بأَسره من أن وجهه النظر الإسلامیه لا تغایر فی حقیقتها تلکَ الوجهه التی اختطتها الدول الإستعماریه لنفسها وفرضتها بقوه الحدید والنار على شعوب العالم لتُخضعها لمخططاتها فتنالَ منها ما شاءت وما لأجله سُعّرت الحرب. أقول: إن المقاله هذه تعید النظر تقییماً وتقویماً للرؤى المختلفه التی حاولت تفسیر سر العلاقه ما بین الجهاد والفتوحات الإسلامیه – وقل الحرب إن شئت على غرار العباره المعاصره – من جهه، وما بین الصلح والسلم – وقل السلام إن أردت وفقاً لما اصطلح علیه حالیاً – من جهه أخرى، أقول: العلاقه ما بین الحرب والسلام فی ضوء الرؤیه الإسلامیه الأصیله من منبعها الذی لا ینضب ولا ینکص عن الوفاء باحتیاجات المؤمنین به روحیاً ومسلکیاً، هذا المنبع المتمثل بکتاب الله تعالى سبحانه وسنه وسیره نبیه وآله الأطهار علیهم السلام جمیعاً. وعلیه، فلقد سلکت هذه المقاله نهج الاحتکام للکتاب وسنه وسیره النبی الأکرم صلى الله علیه وآله وسلم، من تناول للآیات الکریمه بنحو من التفسیر الموضوعی، وتتبع لأحداث السیره النبویه العطره على نهج التبویب التحلیلی لمجریاتها. وقد قدمت لهذا کله ببیان الآراء ووجهات النظر فی هذه المسائله مرجحه بذلکَ رأیها الذی تطمئن إلیه وترتضیه.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
اجرای عدالت کیفری که هدف هر دادرسی جزایی است بدون برقراری محاکمه منصفانه ای که درآن حقوق و آزادیهای متهم، بزه دیده و سایر افراد درگیر در فرایند کیفری محترم شمرده شود، فرصت ظهور نخواهد داشت. علنی بودن دادرسی وضعیتی است که در آن جلسات رسیدگی به اتهام متهم بدون ایجاد مانع بر سر راه حضور افراد عادی و رسانههای عمومی تشکیل و اداره میشود. این وضیعت امروزه یکی از مؤلفههای مهم دادرسی منصفانه و حقی از حقوق بشر در دعاوی کیفری محسوب میشود. عدول از اصل علنی بودن دادرسی، جز در موارد مصرح در قانون که تنها در شرایطی دموکراتیک و در نتیجه موازنه منافع و ارزشهای متعارض تجویز میشود، نقض اصول دادرسی منصفانه و نادیده گرفتن حقوق اساسی افراد تلقی میشود. به رغم برخی برداشتهای اولیه که بهطور کلی مؤلفههای محاکمه منصفانه را حامی حقوق متهم میداند، دادرسی علنی متضمن فواید و مصالحی برای جامعه نیز می باشد. بنابراین «حق فردی متهم» و «مصلحت عمومی جامعه» را به صورت توأم باید به عنوان مبانی و موجهات نظری علنی بودن دادرسی کیفری تعریف و تبیین کرد. این مقاله پس از طرح و تمهید مباحث به شرح مبانی نظری علنی بودن دادرسی میپردازد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱۱- )
چکیده
تحولات اساسی در صحنه روابط بینالملل پس از فروپاشی اتحاد شوروی فرصت مناسبی را برای اعراب و اسرائیل فراهم آورد تا به دشمنی دیرینه خود پایان دهند. همچنین این تحولات موقعیت مناسبی برای ایالات متحده پدید آورد تا نقش مهمی در مذاکرات صلح اعراب و اسراییل ایفا کند. طی دهه ۱۹۹۰، ایالات متحده تسهیلاتی فراهم کرد تا گروههای مذاکره کننده سوری و اسرائیلی طی چند دور مذاکرات رسمی و غیر رسمی مسائل اساسی بحران اعراب و اسراییل را با هدف عادی سازی روابط بررسی کنند. این مذاکرات بسیار پیچده و دشوار بود و چندین بار بخاطر پافشاری اسرائیل بر مخالفت با عقبنشینی از بلندیهای جولان به بنبست رسید.
عوامل بسیاری مانع پیشرفت مذاکرات صلح سوریه و اسرائیل شد. علاوه بر مسائل لاینحل مانند اختلاف بر سر بلندیهای جولان، عواملی چون عدم توانایی امریکا در پیگیری نقشی بیطرفانه در این مذاکرات یکی از موانع اساسی محسوب میشود. ایالات متحده همواره روابطی استراتژیک با اسرائیل داشته در حالی که از بهبود روابط با سوریه خودداری ورزیده است. گروههای طرفدار اسرائیل نفوذی قابل توجه در کنگره امریکا داشتهاند و این امر سبب شده است که امریکا نتواند یک میانجیگر بیطرف در مذاکرات فیمابین اسرائیل و سوریه باشد. همچنین موانع دیگری چون پافشاری دو طرف بر مواضع خود و عدم وجود اعتماد بین سوریه و اسرائیل همراه با مشروط بودن مذاکرات، نقشی اساسی در بن بست این مذاکرات طی دهه ۱۹۹۰ داشته است.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۲- )
چکیده
طرح فلسفی ایمانوئل کانت (۱۸۰۴-۱۷۲۴) در باب پیش زمینهها و شرطهای بنیادین صلح و تفاهم میان دولتها، در رساله صلح پایدار تبلور یافته است. کانت، شرطهای سه گانه تحقق صلح پایدار را نظام جمهوری در هر کشور بر پایه قانون اساسی، تأسیس فدراسیون دولتهای آزاد و حق جهانشهریِ افراد به مثابه شهروندان جهان میداند. بنیانهای نظام جمهوری، یعنی برخورداری اعضای جامعه از آزادی به عنوان انسان، تعلق افراد به قانون عمومی به عنوان اتباع و برابری قانونی برای هر فرد به عنوان شهروند، در فلسفه سیاسی کانت اهمیت دارد. دو وظیفه اصلی فدراسیون دولتهای آزاد کانت، یعنی «عدم دخالت دولتها در امور داخلی یکدیگر» و «دفاع از دولتهای عضو در برابر تجاوز خارجی»، دچار ابهام و کاستی و از این رو انتقادپذیر است. صورتبندی «حکومت یگانه جهانی» کانت، توأم با حزم و احتیاط و امری مشروط است؛ چرا که میتواند به خودکامگی و یا فروپاشی منجر شود.
امیر حسین زنجانبر،
دوره ۱۵، شماره ۶۰ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
ادبیات ضدّجنگ زیرمجموعهای از ادبیات صلح است. صلح به دو صورت سلبی و ایجابی بازنمایی میشود. صلح ایجابی، بر پایۀ مفهوم جهانوطنگراییِ اخلاقی تعریف میشود و صلح سلبی، در تضاد با مفهوم جنگ. بر همین اساس، داستانهای جهانوطنگرا، آرمانشهر را بازنمایی میکنند و داستانهای ضدّجنگ، ویرانشهر را. دادههای این پژوهش کتابهای تصویری ضدّجنگ گروه سنی «ب» و «ج» است. مقالۀ پیشِرو با روش تحلیلی ـ توصیفی و براساس رهیافتی صورتگرا، در پی پاسخ به چگونگی تمهیدات مشترک (الگوهای صوری مشترک) در داستانهای ضدّجنگ کودک است. نتیجۀ پژوهش نشان میدهد، بسته به اینکه عنصر غالبِ داستان مبتنی بر کدام بخش از فرایند سهگانۀ «آغاز، میان و پایان جنگ» باشد، داستانهای ضدّجنگ به سه دسته تقسیم میشوند: آغاز ـ محور، میان ـ محور، پایان ـ محور. هر یک از این سه دسته براساس تمهیداتی که بهکار میگیرند، به زیرمجموعههایی دیگر تقسیم میشوند. استقبال از ژانر نوظهور ادبیات ضدّجنگ و خلأ پژوهشهای داخلی و خارجیِ بسنده دربارۀ ادبیات صلح کودک، ضرورت پژوهش را مسجل مینماید. مقالۀ حاضر برای نخستین بار ادبیات جنگستیز کودک را با رهیافتی صورتگرا ردهبندی میکند و در این زمینه نگارنده تاکنون، چه در پژوهشهای داخلی و چه خارجی، دستهبندی مشابهی را رؤیت نکرده است.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
رسیدگی بدون کیفرخواست یا اختصاری یکی از ساز و کارهایی است که نظامهای حقوقی به منظور تأمین سرعت در رسیدگیهای کیفری با حذف پارهای از تشریفات رسیدگی، پیشبینی کردهاند. این شیوه عمدتاً ناظر به جرائم سبک بوده، حذف این تشریفات به گونهای صورت میپذیرد که به اصول دادرسی عادلانه خللی وارد نکند. دادرسی بدون کیفرخواست در نظام حقوقی ایران شامل دادرسی مستقیم در دادگاه، جلب به دادرسی توسط دادگاه و ادعای شفاهی دادستان در دادگاه است که در این میان دادرسی مستقیم که بحث برانگیزترین شیوه دادرسی بدون کیفرخواست به شمار میآید ناظر به عدم مداخله نهاد دادسرا در امر تحقیقات مقدماتی بوده، در این شیوه، تحقیقات مقدماتی نیز به عهده مرجع رسیدگی است. عدم تفکیک نهاد تحقیق از نهاد رسیدگی، بیطرفی نهاد رسیدگی را با تردیدهای جدی مواجه میسازد. از سوی دیگر، توسعه قلمرو دادرسی بدون کیفرخواست در نظام حقوقی ایران به مجازاتهای شرعی مانند حد زنا و لواط که بعضاً منتهی به سلب حیات و رجم میگردد و همچنین اعطای صلاحیت گستره به دادگاههای بخش که در جرائم خارج از صلاحیت دادگاه کیفری استان به شیوه بدون کیفرخواست مبادرت به رسیدگی و صدور حکم میکنند گستره این نوع دادرسی را در ایران از منظر دادرسی عادلانه مواجه با ابهامات قابل توجه کرده است.
این امر در حالی است که در نظام حقوقی انگلستان دادرسی بدون کیفرخواست ناظر به حذف هیأت منصفه از رسیدگی کیفری دادگاه صلح در برخی جرائم نسبتاً سبک و بدون نقض بیطرفی مرجع رسیدگی است.
در این مقاله ضمن بررسی ویژگیهای این الگوی دادرسی به چرایی گستره و تمایزات این الگوی دادرسی در نظامهای حقوقی ایران و انگلستان خواهیم پرداخت.
* نویسنده مسؤول مقاله: Email: Farid Zarghami@gmail.com:
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۳۲ )
چکیده
قدْ طُرحَتْ عده أدله لتبریر عَدم المساواه بین شهاده المرأة، و شهاده الرّجل. منها: أنَّ الشّهادةَ فی الأساس نوعٌ من التّکلیف و لیستْ حقاً، و بناءً علی هذا یکون عدم إعتبار شهادَتها إعفاءًا لها من أداء التّکلیف، و تخفیفا علیها، و لیس إضاعةً لحقوقها، و الحقّ أنَّ الشّهاده لیستْ حقاً و لاتکلیفاً. بل هی من المصالح النّوعیّه التّی إعتبرها الشّارعُ المقدّس طریقاً لإحقاق الحقّ، حیث تؤدّی إلی نیل الأهداف الإنسانیّه السامیة، کما إعتبرها، کبَقیّه الامارات، سبیلاً إلی إثبات الدّعوی، و بیّنه تُفید الظّنَّ النّوعی فی مجال تمییز المواضیع، لهذا جعلَ الشّارع المقدّس حُجیّه هذه الأماره و معیار إفادتها للظن إستِنادًا إلی العُرف و إتباعاً لسیره العُقلاء. و بناء علی هذا إذا أُحرز کونُ شهاده المرأه طریقاً إلی الواقع، فلایوجد - فی مجال الکشف عن الحقایق - تفاوتٌ و اختلاف بین شهاده المرأه و شهاده الرجل. و هذا الحکم العُرفیّ فی الوقت الحاضر هو – علی أقل تقدیر- أمرٌ لا یمکن إنکاره أو التّغافل عنه؛ لأننا إذا أخذنا بعین الأعتبار نُضج المرأه فی مختلف المجالات الإجتماعیّة، فإننّا نجد أنّ هذا النضج المختلف الأبعاد یحرز إفاده الظّن القوی فی مجال صحّه إعطاء الرّأی و القدره علی التمییز بین المواضیع المختلفة.
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۳۲ )
چکیده
تم التطرق فی هذا المقال إلی تحلیل حروب النبی (ص) ضد عبده الأصنام دون وصف تاریخی لها. للمقال قسمان رئیسیان: فی البدایه تمت دراسه أبعاد و بنی و حقیقه حروب النبی الأکرم (ص) و فی القسم الثانی تمت مناقشه الحروب الهامه لسیدنا محمد (ص). تدل نتائج المقال علی أن عدد القتلی من الجانبین فی جمیع هذه الحروب التی خاضها النبی مع الکفار و المشرکین لم یتجاوز الخمسمائه قتیل. و قد کانت ذات طابع دفاعی و لا نجد حتی حاله واحده بدأ النبی فیها شراره الحرب. بالإضافه إلی التزام النبی (ص) و المسلمین بالجوانب الأخلاقیه و الإنسانیة، فلم یکتف المسلمون بالعطف و الرحمه و العفو بل التزموا باقی الأصول الإنسانیه کعدم مطارده الهاربین و عدم التعرض للأسری و المجروحین و النساء و الأطفال و عدم اقتحام بیوت الآخرین و ماشابه ذلک.
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۳۲ )
چکیده
لقد کان حکّام خراسان کلّهم فی العهد الأموی من العرب،حیث کان یتمّ تولیتهم علی حسب نوایا الخلفاء و بدافع شدّ أزر الأرحام و تقلیدهم لمناصب حکومیّه خطیره و هامّة؛ لذلک کانت الرشی تؤدّی دوراً فی هذا المجال. و تأسیساً لهذه الرؤیه کان جلّ الحکام فی هذه الفتره قرشیّین. و من الطبیعیّ أن یأتی اختیار الولاه أحیاناً حسب ما تملیه الظروف أو ما تقتضیه مصالح الدوله الأمویة، و کان بعض الخلفاء یؤثرون مصالح الدوله و اقتدارها فی الظروف الحرجه علی المصالح العائلیّه لاسیّما عبدالملک و هشام. و کان إقاله الولاه من الحکم لأسباب منها: مخاوف الخلفاء من شقّ الولاه عصا الطاعه علی الحکم المرکزیّ، و فسادهم المالیّ أو عجزهم عن إقرار الأمن فی خراسان و توفیره، و أحیاناً کانت الإقاله حسب القیم و المعاییر الدینیّة. کان أکثر ولاه خراسان یتعرّضون بعد الإقاله للسجن، و التعذیب و الإستجواب، و یُطالَبون بتسدید المبالغ المحتَمل اختلاسها طیله فتره إمارتهم.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۷-۱۴۳۳ )
چکیده
الروایه التی کانت موضع الدراسه هی ما رواه الزهری عن عروه بن الزبیر عن مروان بن الحکم والمسور بن مخرمه فی صلح الحدیبیه والتی ذکرها البخاری فی صحیحه وابن إسحاق فی السیره بتهذیب ابن هشام، والروایه تسرد أحداث صلح الحدیبیه منذ خروج النبی (ص) حتى رجوعه إلی المدینة، وکانت الدراسه من جهتین:
الأولى من حیث سند الروایه فقد ثبت لنا عدم کفاءه رواتها الأوائل من أجل توثیقها، بالإضافه إلی کونها مرسلة. وقد ناقشنا محاوله ابن حجر وغیره للدفاع عنها، کما قمنا بدراسه شخصیه مروان بن الحکم والمسور بن مخرمه وعروه بن الزبیر والزهری.
والثانیه من حیث المتن والمضمون، فقد اتضح أنّها عده روایات تم سردها بسند واحد وأنّها انفردت بذکر عده أمور غریبه و مشکوک فیها لا تتوافق مع ما ثبت عن سیره النبی (ص) وشخصیته المبینه فی القرآن الکریم ولم ترد فی روایه أخرى من طریق آخر، هذا بالإضافه إلی حذف الروایه أحد أهم أحداث صلح الحدیبیه وهو بیعه الرضوان. وذلک خلال المنهجین التاریخی و الوصفی.