۱۱ نتیجه برای روش شناسی
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
خود مردم نگاری روشی نوظهور در مردمنگاری است که در زمره روشهای کیفی و در حیطه پارادایم تفسیرگرایی قرار میگیرد و هدف آن فهم فرهنگی زندگی روزمره از خلال تجربه زیسته محقق است که در قالب نوشتاری داستان گونه به توصیف غنی این تجربه در بستر فرهنگی آن میپردازد. با اینکه این روش در حوزههای مطالعاتی متنوعی در سالهای اخیر بکار گرفته شده است و در حال گسترش به سایر رشتهها است، در حوزه مطالعات شهری بسیار مهجور بوده است. شهرهای امروزی موزاییکی از خردهفرهنگهای متکثر هستند که پژوهشگران این حوزه می توانند با به کارگیری این روش به فهم لایههای عمیق از آنها از خلال تجربه زیسته خود نائل شوند. هدف این مقاله در گام اول، تشریح ویژگیهای اصلی این روش و در گام بعدی، برقراری پیوند آن با حوزه مطالعات شهری در راستای فهم فرهنگی بسترهای شهری است. در این راستا ابتدا با بهره مندی از مطالعات کتابخانه ای و تحلیل اسنادی، مبانی فلسفی و روش شناسی خودمرد نگاری معرفی و سپس خود مردم نگاری شهری در محل تلاقی چهار چرخش اصلی(چرخش فرهنگی، چرخش روایی،چرخش فضایی و چرخش خود) در حوزه مطالعات شهری تبیین خواهد شد. تنوع فرهنگی حاکم بر شهرهای ایرانی و ضرورت فهمی عمیق و بومی از ویژگی های ماهوی آن نزد کنشگرانی که آن را به شکل بی واسطه ای تجربه می کنند اهمیت کاربست خودمرم نگاری شهری را در پژوهش های این حوزه دوچندان می کند.
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
در مقاله پیشرو میخواهم این پرسشها را بررسی کنم که اختلافنظر معقول در علم، چه ویژگیها و توجیهاتی میتواند داشته باشد؟ دلایل توجیه اختلاف نظر معقول در علم چه ارتباطی با دلایل توجیه اختلاف نظر معقول در معرفتشناسی اختلاف نظر، بهخصوص معرفتشناسی اختلاف نظر دینی، دارد؟ در این راستا، به صورت خاص، روی دیدگاههای دو فیلسوف علم نامدار نیمه دوم قرن بیستم، یعنی توماس کوهن و پل فایرابند متمرکز میشوم. از نظر من، تلقیهای این دو فیلسوف در مورد اختلاف نظر معقول در علم، میتواند مثالهای قابل تامل و انضمامی باشند از رویکردهای عمده در معرفتشناسی اختلاف نظر (دینی)، که در آنها سعی میشود اختلاف نظر معقول را توجیه کنند. نشان میدهم که تلقی کوهن از اختلاف نظر در علم، میتواند درک شهودی ما از اختلاف نظر معقول در معرفتشناسی را بهبود ببخشد؛ همچنین، استدلالی اقامه خواهم کرد که برابر مفاد آن، تلقی تکثرگرایانه فایرابند از اختلاف نظر معقول را با چالشی (معرفتی) روبهرو میکند که از خود اختلاف نظر سرچشمه میگیرد.
علیرضا محمدی کله سر،
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
بسیاری از پژوهش¬های ادبی، با روش¬های گوناگون به بررسی و تحلیل یک یا چند متن از متون ادبیات فارسی می¬پردازند. در این میان نکته¬ای که چندان مورد توجه قرار نمی¬گیرد، مسالۀ گزینش متن است؛ چنانکه اغلب آن را به عنوان مادۀ پژوهش¬، امری جدا از چهارچوب نظری و روش¬شناسی تحقیق در نظر می¬گیرند. این در حالی است که نگاهی جدی و مسأله¬وار به گزینش متن می¬تواند نتایجی در جهت تقویت وجوه پژوهشی تحقیق به همراه داشته باشد. مقالۀ حاضر نیز با هدف نشان دادن اهمیت این مسأله به عنوان مؤلّفه¬ای روش¬شناختی در مطالعات ادبی نگاشته شده است. به نظر می¬رسد تأکید بر وجوه روش¬شناختیِ گزینش متن، در گرو آگاهی پژوهش¬گر از نسبت متن مورد نظر با دیگر متون و شباهت¬ها و تفاوت¬های آنها با یکدیگر است. این تلقی از سویی نشان دهندۀ ابتناء پژوهش¬ بر آگاهی¬ها و پیش¬فرض¬های محقق، و از سوی دیگر نمایان¬گرِ نقش متن و گزینش آن در شکل¬گیری بنیان¬های نظری و نتایج تحقیق است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده
امروزه اقتصاد نهادگرای جدید به عنوان مهمترین مکتب دگراندیش نه تنها در مقابل مکتب متعارف نیست بلکه به نوعی مکمل آن محسوب می شود. بنابراین با توجه به عدم کفایت آموزه های اقتصاد نئوکلاسیک در تبیین مسایل کشورهای درحال توسعه، شناخت و استفاده از تحلیل های نهادگرایان در حل مسایل توسعه نیافتگی می تواند کارساز باشد.
در بین اقتصاددانان نهادگرای جدید، آثار سه نظریه پرداز و برنده جایزه نوبل اقتصاد: رونالد اچ.کاوز ، داگلاس سی نورث و اولیور ای ویلیامسون پیشتاز مطالعات علمی این شاخه از علم اقتصاد است.
در این مقاله برجسته ترین نظریات ویلیامسون که در سال ۲۰۰۹ به خاطر مطالعاتش در حوزه تدبیر امور ، برنده جایزه نوبل شد، مورد بحث قرار می گیرد. بر اساس یافته های این مقاله، کمکهای ویلیامسون به پیشبرد علم اقتصاد نهادگرای جدید را در چهار عنوان کلی: ۱- اقتصاد هزینه های مبادلاتی ، ۲- استفاده ازتحلیل های «فرازنگر» در حل مسایل توسعه نیافتگی، ۳- چهار سطح تحلیل اجتماعی به منظور بررسی نقطه شروع اصلاحات توسعه ای و ۴- علم اقتصاد تدبیر امور می توان خلاصه نمود.
نظریات فوق، قدرت تبیینی مناسبی برای تشریح علل توسعه نیافتگی کشور ما، دارا هستند. در بین این نظریات، نظریه چهار سطح تحلیل اجتماعی و تحلیل های «فرازنگر»که با استقبال خوبی در بین اندیشمندان این شاخه از علم مواجه شده است، برای تبیین مسایل توسعه ایران کارسازتر است. در این مقاله، از دو نظریه اخیر برای تبیین مسایل توسعه اقتصادی در ایران استفاده شده است. تبیین شکاف بین اهداف قوانین رسمی و واقعیات تحقق یافته در جامعه، لزوم توجه به الزامات نهادی در برنامه ریزی های توسعه، ضرورت مرحله ای بودن تحولات نهادی و انتخاب تحول فرهنگی به عنوان نقطه شروع حرکت توسعه در ایران، از عمده ترین موارد استفاده از نظریات ویلیامسون برای تبیین مسایل توسعه ایران می باشد.
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
خواص مناسب سوپرآلیاژها از جمله حفظ استحکام در دماهای بالا و مقاومت خوب به خوردگی باعث شده تا این آلیاژها در صنایع مختلف از جمله صنایع هوافضا، صنایع شیمیایی و پتروشیمی به وسعت مورد استفاده واقع شود. از طرف دیگر وجود همین خواص باعث شده تا سوپرآلیاژها جزء مواد سخت برای ماشینکاری محسوب شوند. از این رو بررسی قابلیت ماشینکاری سوپرآلیاژها از جنبه تئوری و کاربردی اهمیت زیادی پیدا میکند. در تحقیق حاضر، تأثیر پارامترهای ماشینکاری بر عمر ابزار در تراشکاری سوپرآلیاژ پایه آهن-نیکل N-۱۵۵ بررسی شده است. سرعت برشی و نرخ پیشروی هر کدام در پنج سطح به عنوان متغیرهای برادهبرداری انتخاب شدند. رابطهی بین پارامترهای ماشینکاری و متغیر خروجی (عمر ابزار) با استفاده از روششناسی رویهی پاسخ مدلسازی شد. نتایج نشان میدهند که تطابق خوبی بین نتایج آزمایشهای تجربی و مقادیر پیشبینیشده توسط مدل ریاضی وجود دارد. همچنین از تجزیه و تحلیل واریانس برای بررسی کیفیت مدل برازش شده و متغیرهای مربوطه استفاده گردید و نشان داده شده که سرعت برشی بیش از نرخ پیشروی بر عمر ابزار تأثیرگذار است. همچنین ابزارهای برشی توسط تصاویر حاصل از عکسبرداری الکترونی روبشی مورد مطالعه قرار گرفتند و مکانیزمهای سایش ابزار در سرعتهای برشی و نرخ پیشروی مختلف بررسی شدند. سایش مالشی و چسبندگی، مکانیزمهای سایش غالب هستند. در پایان، با استفاده از تابع مطلوبیت، پارامترهای بهینه ماشینکاری برای به دست آوردن بیشترین عمر ابزار پیشبینی شدند.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۳۰ )
چکیده
السلفیه فرقه من فرق المسلمین لهم منهج خاص فی الإلهیات. قام الباحث فی هذا المقال باستعراض المصادر المعتبره عند السلفیه و نقد منهجها فی معرفه الإلهیات علی ضوء المعاییر الإسلامیه، مثل التفسیر بظاهر القرآن و ظاهر السنه النبویه و أتباع عقائد السلف دون تمحیص و تقدیم النقل علی العقل، کما کشف النقاب عن انتقاض التوحید الذاتی والصفاتی وفق أصول المنهج السلفی.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از روشهای کاربردی برای مدلسازی و حل مسائل بهینهسازی، روش شناسایی سطح پاسخ است. روش سطح رویه پاسخ مجموعهای از ابزارها برای برازاندن یک سطح برای مجموعهای از دادهها و تعیین سطوح بهینه میباشد، این روش از یک مدل رگرسیونی برای بهینهسازی مسائل استفاده میکند. گروهی از مسائل دنیای واقعی شامل تعیین مقادیر بهینه برای دستهای از متغیرهای ورودی جهت دستیابی به سطوح دلخواه از متغیر خروجی (متغیرها یا متغیر سطح پاسخ) میباشند. در این مقاله با توجه به اهمیت به سزای چهار عامل زمان خنک شدن، فشار تزریق، سرعت تزریق و دمای هیتر به عنوان متغیرهای ورودی مستقل قابل کنترل بر سطوح پاسخ کیفی و کمی مورد نظر (به صورت توأم و همزمان)، بر رابطه بین متغیرهای ورودی و متغیرهای سطح پاسخ با استفاده از مدل رگرسیون غیرخطی تعیین شدند. متغیرهای پاسخ به صورت قطعی و فازی بودن و به همین دلیل برای ایجاد مدل رگرسیون از مدلهای ریاضی چندسطحی و روششناسی رویه پاسخ دوگان فازی استفاده شده است. سپس مقدار بهینه هر یک از عوامل با استفاده از الگوریتم متاهیورستیک تغییر یافته به منظور حل این نوع مدلها بهدست آمده است. کلیدواژهها: طراحی آزمایشها، روششناسی رویه پاسخ، تزریق پلاستیک، مدلهای چند سطحی، پاسخ دوگان فازی.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷- )
چکیده
واژه پارادایم به موضوع بحث انگیز محوری در فلسفه علم تبدیل شده است. افزایش روز افزون توجه به مفهوم پارادایم در مدیریت دولتی (به عنوان شاخه ای از علوم اجتماعی) نیز برجسته شده است. این مقاله تلاش می کند، نصف پارادایم را در پژوهش مدیریت دولتی تحلیل و پیش فرض های هستی شناسانه، شناخت شناسانه، روش شناسانه، ارزش شناسانه و بلاغی هر پارادایم را مورد مطالعه قرار می دهد. در نهایت برخی از عرصه های بالقوه متأثر از این هفت پارادایم مختصراً ارائه خواهند شد.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷- )
چکیده
در این مقاله روند تاریخی گسترش تحقیق درعملیات در داخل و خارج از کشور را مورد بررسی قرار داده و رویکردهای موجود در OR و روشهای ذیل هر دسته را در این حوزه معرفی می کنیم. سپس مدل پارادایمی توماس کوهن از رشد و پیشرفت علمی را مبنای کار خود قرار داده و بر اساس این مدل روند پیشین و وضعیت موجود در حوزهی تحقیقدرعملیات را مورد تحلیل قرار داده و به پیشبینی روند آتی آن خواهیم پرداخت.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
پروتئینها به دلیل ویژگیهای عملکردی و سلامت بخشی یکی از اجزاء مهم فرآوردههای غذایی محسوب میشوند. در میان پروتئینهای گیاهی، پروتئین دانه شنبلیله به دلیل میزان بالای اسید آمینههای ضروری بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بهینهسازی استخراج پروتئین از دانه شنبلیله به کمک امواج فراصوت و بررسی ویژگیهای عملکردی، ساختاری و فعالیت ضد اکسایشی انجام شد. فراصوت با قدرت ۸۰ وات و مدت زمان ۳۹/۲۸ دقیقه شرایط بهینه برای استخراج پروتئین بود که تحت این شرایط بازده استخراج پیش بینی شده (۶۵/۸ درصد) مطابقت بسیار خوبی با مقدار تجربی (۵۷/۸ درصد) داشت. در طیف مادون قرمز تبدیل فوریه باندهای شاخص مربوط به آمید A، آمیدهای نوعI ، II وIII مشاهده گردید. حلالیت پروتئین وابسته به تغییرات pH بود. ظرفیت جذب آب و روغن پروتئین استخراج شده به کمک امواج فراصوت به ترتیب معادل ۲۴/۶ و ۷۲/۲ میلیلیتر به ازاء یک گرم پروتئین به دست آمد. کمترین ظرفیت کفکنندگی (۶۶/۴۴ درصد) در pHمعادل۵/۴ و بیشترین ظرفیت کفکنندگی (۴۹/۹۲ درصد) در pH معادل ۱۰ مشاهده شد. بیشترین ظرفیت امولسیونکنندگی در pH ۱۰، به میزان ۵۳/۸۴ درصد و کمترین میزان در pH نقطه ایزوالکتریک (۸۲/۵۴ درصد) مشاهده شد. با ثابت درنظر گرفتن pH، پایداری کف و امولسیون در طول زمان کاهش یافت. نتایج نشان داد که میتوان از فناوری فراصوت بهطور کارآمدی جهت کاهش زمان فرایند استخراج پروتئین از دانه شنبلیله استفاده نمود. بهعلاوه پروتئین دانه شنبلیله استخراج شده به کمک امواج فراصوت دارای خواص عملکردی و ضد اکسایش مطلوبی است که استفاده از آن را در صنعت غذا امکانپذیر میسازد.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۵- )
چکیده
این مطالعه دو رویکرد متفاوت در بررسی مسائل مربوط به علوم اجتماعی را از یکدیگر تفکیک میکند. مورد اول، رویکرد علّی به مسائل است که واپسنگر، ایستا و فیزیکی یا غیر ارزشی است؛ مورد دوم، نگرش عملکردی که پیشنگر، پویا و ارزشی است. موضوع علم اقتصاد، عمدتاً در ارتباط با واقعیات نهادی است و زیربنای تمام واقعیات نهادی-اجتماعی که از ساختار منطقی مشترکی بصورت عملکرد وضعی برخوردارند. محور تحقیق در علوم اجتماعی بایستی با استفاده از هوشمندی، کارآمدسازی عملکردهایی باشد که تعریف میشوند، نه این که به عنوان پدیدههای طبیعی، ذاتی و پیشساخته تلقّی شده و با استفاده از ابزار عقلایی، واقعیات اجتماعی در خلأ درک شوند. هدف تحقیق حاضر آن است که نشان دهد منطق جان دیویی میتواند زمینۀ استفاده از رویکرد عملکردی و جامع را فراهم سازد.