جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای دیرش
قدرت قاسمی پور،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۷ )
چکیده
یکی از مسائل مهمی که در نظریه ساختارگرایی بدان پرداخته شده، رابطه میان زبان و روایت و چگونگی تبلور زمان در روایت است. از منظر برخی فیلسوفان، همچون پل ریکور، فهم زمان بهگونهای تجریدی بسیار مشکل است؛ اما یکی از راههایی که باعث ملموس و عینیشدن این امر انتزاعی میشود، کنش روایت است. بهطورکلی بر مبنای تحلیل ساختارگرایان، بهویژه بارت و ژرار ژنت، زمان یکی از مؤلفههای اصلی پیشبرد هر روایت است که به همراه علیّت، خط داستان را به پیش میبرد؛ بهعلاوه هر متن روایی دارای دو زمان است: یکی زمان دال روایت (یعنی مقدار زمان خوانش متن روایی) و دیگر زمان مدلول (یعنی مقدار زمان رخدادهای داستان). ساختارگرایان، بهویژه ژنت، درخصوص زمان «در» روایت سه مسئله را مطرح کردهاند: ۱. ترتیب: چگونگی نظم و توالی و آرایش رخدادها در سخن روایت؛ ۲. دیرش: مناسبات میان طول زمان داستان و زمان سخن یا دال روایت؛ ۳ بسامد: شمار دفعاتی که رخدادی روی میدهد و شمار دفعاتی که آن رخداد نقل و روایت میشود. علاوه بر اینها، در پایان مقاله، انواع روابط میان زمان روی دادن رخدادها در داستان و زمان نقل و روایت آنها از جانب راوی هم توصیف شده است.
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
شهرداری ها یکی از نهادهای مهم محلی است که در جهت اداره شهرها نقش بسزایی دارند که نقش قوه مجریه را در سطح محلی به عهد دارد. دو مدل غالب مدیریت شهری در دنیا ، مدل شورا - شهردار و شورا - مدیر شهر هستند. تفاوت این دو به شیوه انتخاب و برکناری و قدرت شهردار بستگی دارد برخلاف مدل شورا-مدیر شهر در مدل شورا-شهردار، شهردار مستقیم توسط مردم انتخاب می شود. مدل کنونی مدیریت شهری در ایران به الگوی شورا- مدیر شهر نزدیکی دارد. با آسیب شناسی متعددی که از این مدل صورت گرفته، این مدل دارای نارسایی هایی از جمله : فساد، بی ثباتی مدیریتی، عدم شفافیت، عدم کارآیی و فرار از مسئولیت پذیری دانسته شده است. در تحقیق کنونی با استفاد از روش کمی گرایش شهروندان تهرانی را به دو مدل شورا-شهردار و شورا-مدیرشهر با استفاد از چهار شاخص : دانش و آگاهی مردم، کارآیی و اثربخشی، مسئولیت پذیری و مشارکت پذیری مورد بررسی قرار داده شده است تا به سوال اصلی تحقیق که شیوه انتخاب شهردار توسط شهروندان تهرانی است پاسخ بدهد. تحلیل و بررسی این تحقیق در محیط Spss و با استفاد از آزمون پارامتری T و آنالیز واریانس است. و نتیجه حاصل از آن این هست که شهروندان تهرانی به صورت معناداری انتخاب مستقیم شهردار را بر غیر مستقیم ترجیح می دهند.
دوره ۶، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
بهمنظور بررسی ویژگیهای آکوستیکی تکیه در زبان تاتی، یک جفت کمینه انتخاب شد که در یکی تکیه روی هجای اول کلمه و در دیگری بر روی هجای آخر قرار داشت. این جفت کمینه در جملههای پرسشی و خبری توسط گویشوران بومی تاتزبان خوانده شد. با استفاده از نرمافزارPRAAT برای هر جمله، شبکهای متنی ساخته شد؛ بهطوریکه مرز واکهها مشخص شد. سپس مقادیر دیرش، فرکانس پایه، انرژی و فرکانس سازههای اول و دوم واکههای موردنظر در هجای تکیهبر و بدونتکیه محاسبه شد. نتایج آزمون تولیدی نشان داد، تفاوت مقدار میانگین دیرش، فرکانس پایه و انرژی در هجای تکیهبر و بدون تکیه معنیدار است و تفاوت فرکانسهای اول و دوم تفاوتی نداشت. این بدان معناست که مهمترین همبستههای آکوستیکی تکیه در زبان تاتی دیرش، فرکانس پایه و انرژیاند. همچنین منحنی تغییرات فرکانس پایه در این زبان نشان داد که الگوی فرکانس پایه در انتهای جملات خبریL% و در انتهای جملات سوالی H% است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
پژوهش حاضر در چارچوب آواشناسی آزمایشگاهی به بررسی پارامترهای آکوستیکیِ بالقوۀ تمایزدهنده میان افراد متفاوت در همخوانهای سایشی بیواک زبان فارسی میپردازد. از این روی، همبستههای آکوستیکی دیرش و مرکز تجمع انرژی در سایشیهای بیواک //f, s, S, x در زبان فارسی مورد بررسی قرار میگیرد. این پژوهش به دنبال آن است تا کشف کند آیا همخوانهای سایشی بیواک مورد بررسی و پارامترهای آکوستیکی مدنظر که در این پژوهش بررسی میشوند، دارای خصیصههای فردویژه هستند یا خیر؟ و آیا این همخوانها و پارامترهای آکوستیکی میتوانند به تشخیص و تمایز افراد متفاوت در زبان فارسی کمک کنند؟ به این منظور، صدای ۲۴ گویشور فارسیزبان (۱۲ مرد، ۱۲ زن) در محیط آزمایشگاهی و در دو نوبت مجزا به فاصلۀ یک تا دو هفته ضبط شد. نمونههای آوایی با استفاده از برنامۀ پرات (PRAAT) ویرایش ۳۴، ۲، ۵ مورد تجزیه و تحلیل آکوستیکی قرار گرفت و تحلیل آماری دادهها و مقادیر بهدستآمده از بررسی آکوستیکی نمونههای آوایی با استفاده از نرمافزار اس.پی.اس.اس (SPSS) ویرایش ۰/۲۱ و نرم افزار آر (R) ویرایش ۳. ۳. ۳ صورت گرفت. تحلیل دادهها نشان داد پارامتر آکوستیکی مرکز تجمع انرژی /s/ و /S/ در گروه زنان و مرکز تجمع انرژی /s/ در گروه مردان بهترین پارامترهای تمایزدهنده میان افراد فارسیزبان بودهاند؛ در حالی که دیرش پارامتر آکوستیکی مناسبی در تشخیص هویت افراد گزارش نشده است.