۲۲ نتیجه برای دایره
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف پژوهش، بررسی دایرهواژگانی فعال در متون کتبی فارسیآموزان غیرایرانی بر پایهی مؤلفهی «تنوع واژگانی» بود. بدین منظور، با استفاده از یکی از سنجههای فرمولیِ تنوع واژگانی با عنوان «شاخص گیراد»، تنوع واژگانی متون کتبی آزمودنیهای پژوهش حاضر محاسبه گردید و ارتباط آن با متغیرهایی همچون ملّیت، جنسیت، سن، زبان اول و تحصیلات دانشگاهی مشخص گردید. ابتدا، براساس اصول و قواعد پیادهسازی و نرمالسازی پیکره و با استفاده از نرمافزار لنکسباکس، موردواژهها و یکتاواژههای متون ۲۵۱ فارسیآموز لبنانی، چینی، سوریهای و عراقی استخراج و شمارش شد. سپس، تنوع واژگانی هر متن، براساس شاخص گیراد محاسبه و فرضیههای پژوهش ارزیابی گردید. طبق یافتهها، از نظر تنوع واژگانی تولیدات کتبی، بین ملّیتهای مختلف تفاوت معنیدار وجود داشت و این معنیداری ناشی از اختلاف بین چینیها با لبنانیها، و لبنانیها با عراقیهاست و بین چینیها با عراقیها و سوریها و همچنین سوریها با لبنانیها و عراقیها تفاوتی وجود ندارد. همچنین، از منظر زبان اول و جنسیت، تنوع واژگانی عربیزبانان بهطور معنیداری بیشتر از تنوع چینیزبانان بود و متون زنها تنوع واژگانی بیشتری نسبت به متون مردها داشت، اما دو فرضیهی مطرحشده در خصوص رابطهی تنوع واژگانی با سن و تحصیلات مورد تأیید قرار نگرفت، زیرا این روابط، غیرمعنیدار (و البته منفی) بودند. نتایج این پژوهش میتواند به مدرّسان و آزمونگران حوزهی آموزش زبان فارسی کمک کند تا به ابزاری مناسب برای ارزیابی غنای واژگانی و کسب بینش در مورد نحوهی بهکارگیری معیارهای غنای واژگانی در ارزیابی متون زبانآموزان دست یابند.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
این پژوهش بررسی موردی تفاوت های جنسیتی زبانی در کودک دوقلوی دختر و پسر است که در بهکار گیری دایره واژگان فارسی انجام شده است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی در چارچوب فهرست تکامل رشد ارتباطی مک آرتور- بیتز (سی. دی . آی) انجام شده و در آن، دایره واژگانی دوقلوهای موردبررسی در ۲۲ دسته واژگانی و ۲ دسته افزون بر چهارچوب تحقیق، تحلیل شده است. پیکره زبانی، گفتار روزمره دوقلوهاست که با استفاده از ضبط صدا (در کل ۲۵۳۵ واژه) دسته بندی، و بسامد وقوع آنان در هر دسته واژگانی محاسبه شده است. در ادامه، تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تی وابسته انجام شده است. نتایج آزمون تی وابسته نشان میدهد فقط در دستههای واژگانی ۶، ۱۰ و ۱۶ و نمره کل مقیاس (نمودار ۱ و جدول ۲۶)، میان میانگین عملکرد دوقلوها تفاوتی معنادار وجود دارد (۰۵/۰p<) و در سایر موارد میانگین عملکرد آنها بسیار نزدیک به یکدیگر است. همچنین در تمام موارد معناداری تفاوت، میانگین عملکرد آرشام (پسر) بزرگتر از آرشیدا (دختر) است که عملکرد بهتر وی را در این خرده مقیاس ها نشان میدهد. در دستههای ۲ و ۱۳ عملکرد آنها و در نتیجه میانگین یکسان است. سایر تفاوتها و شباهتهای موجود در دایره واژگان آنها عبارتاند از: ۱. دسته واژگانی افعال در دایره واژگان هر دو از بالاترین بسامد برخوردار است؛ ۲. دسته واژگانی کلمات انتزاعی برای هر دو از کمترین بسامد برخوردار است و ۳. گستردگی و تنوع دایره واژگان در کودک پسر بیشتر است (از مجموع پیکره، ۲۵/۵۶ درصد به پسر و ۷۴/۴۳ درصد به دختر اختصاص دارد).
علی اکبر باقری خلیلی، منیره محرابی کالی،
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
نظریه¬های متعددی در حوزه¬ی زبان¬شناسی شناختی مطرح¬ شده که «استعاره¬ی مفهومی» و «طرح¬واره¬ی تصویری» بیش¬ترین اهمیّت را دارند. طرح¬واره¬های تصویری ساخت¬هایی از فرایند شناختی اند که به ¬واسطه¬ی تجربه¬های فیزیکی انسان¬ در برخورد با جهان خارج شکل می¬گیرند و امکان درک و تحلیل مفاهیم انتزاعی را فراهم می¬آورند. طرح¬واره-های تصویری گونه های مختلفی دارند، نظیرِ طرح¬واره¬های حرکتی، طرح¬واره¬های حجمی، طرح¬واره¬های قدرتی؛ و طرح-واره¬ی چرخشی یا دوری یکی از گونه¬های طرح¬واره¬های حرکتی است که می¬تواند از انگاشت طبیعی یا قراردادی شکل گرفته باشد. مفاهیم انتزاعی طرح¬واره¬های چرخشی در غزل¬های سعدی را می¬توان در سه دسته جای داد: ۱)طلب ۲)شکایت ۳)ترک؛ و حافظ را نیز در سه دسته: ۱)طلب ۲)شکایت ۳تسلیم. تحلیل های شناختی حاصل از طرح¬واره-های چرخشی این دو شاعر عبارتند از: ۱.درک سعدی از حرکت زمان، خطی است و فهم حافظ، دایره¬ای. ۲.درک حرکت خطی سعدی بر واقع¬گرایی و فهم دایره¬ای حافظ بر آرمان¬گرایی او دلالت دارد. ۳.سعدی به دلیل درک حرکت خطی در گروه انسان¬های تراژیک جای می¬گیرد و حافظ به سبب فهم حرکت دایره¬ای در شمار انسان¬های حماسی. ۴.شکل کاربرد واژگان و ساختارکلی غزل¬ها، از مرکزگریزی سعدی و مرکزگرایی حافظ حکایت می¬کنند.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- در این مقاله، تأثیرات حریق روی مقاومت فشاری محوری ستون های بتن آرمه بررسی .می شود پژوهش به صورت
آزمایشگاهی است و در جریان آزمایش با اعمال حرارت متغیر در مدت زمان های متفاوت، مقاومت محوری ستون های بتن آرمه
اندازه گیری می شود. در این پژوهش، ۳۲ نمونه ستون بتن آرمه مقیاس کوچک با مقاطع عرضی مربع و دایره با سطح مقطع
۳۰ و سایر مشخصات سازه ای یکسان cm ۳/۱ و ارتفاع کل نمونه cm ۲۲۵ (برای هر دو مقطع) و سطح مقطع آرماتور طولی cm کلی
۳۰۰ y f MPa , ۲۵ c ۷۰۰ و در مدت زمان های ˚C ۳۰۰ تا ˚C در معرض حرارت قرار گرفته؛ به طوری که تغییرات دمایی از f MPa
۲۰۰ تحت بارگذاری محوری قرار گرفته و تعیین ton ۶۰،۳۰ و ۹۰ دقیقه اعمال می شود و سپس به وسیله جک هیدرولیکی با ظرفیت
مقاومت می شود. باید توجه داشت که در مرحله حرارت دهی نمونه ها برای جلوگیری از کرنش لحظه ای در دو سر انتهایی نمونه ها از
کلاهک های عایق حرارتی استفاده می شود. با انجام آزمایش ها مشخص شد که هنگام آتش سوزی دو عامل مدت زمان حریق و
دمای حریق، موجب افت مقاومت در ستون های بتنآرمه میشود. البته مدت زمان حریق، عامل مؤثرتری خواهد بود. همچنین مشخص
شد که ستون های بتن آرمه با مقطع عرضی دایره ای نسبت به ستون های مقطع مربعی هنگام حریق، سریع تر دچار گسیختگی می شود.
استفاده شد. به کمک این رابطه (Fire Factor) برای قضاوت و ارزیابی نتایج به دست آمده از یک رابطه نسبی تحت عنوان ضریب آتش
مشخص شد که میزان افت مقاومت محوری فشاری ناشی از حریق، در ستون های بتن آرمه دایره ای نسبت به ستون های مربعی با
توجه به دما و زمان حریق، تقریباً ۳ تا ۵ درصد بیشتر است.
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
- در این مقاله، رفتار کمانش حرارتی صفحات دایره ای ضخامت متغیر از جنس مواد تابعی دو¬طرفه تحت بارگذاری حرارتی یکنواخت با در نظر گرفتن تئوری برشی مرتبه اول و فرضیات فون کارمن مورد مطالعه قرار گرفته است. خواص مواد نسبت به سطح میانی صفحه متقارن و طبق قانون توانی در راستای ضخامت تغییر می کند، بطوریکه سطح میانی فلز خالص و طرفین صفحه، سرامیک خالص در نظر گرفته شده است. به منظور تعیین توزیع نیروی پیش کمانش در راستای شعاعی، معادله¬ی غشایی با استفاده از روش پرتاب حل شده است. سپس معادلات پایداری به کمک روش طیفی مجازی با انتخاب توابع چبیشف به عنوان توابع پایه به صورت عددی حل شده است. نتایج عددی برای شرایط تکیه گاهی ساده و گیردار و تغییرات ضخامت خطی و سهموی ارائه شده است. تاثیر پارامترهای مختلف چون شاخص کسر حجمی، تغییر پروفیل ضخامت و نسبت جانبی بر رفتار کمانش این صفحات مورد ارزیابی قرار گرفته است.
دوره ۱۳، شماره ۱۳ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
دراین مقاله خمش غیرخطی صفحه گرافن تک لایه دایره ای مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از تئوری مکانیک های محیط پیوسته غیرموضعی اصل کارمجازی و تئوری مرتبه اول برشی، معادلات حاکم بدست آمده و برای گسسته سازی معادلات تعادل از روش مربعات دیفرانسیلی استفاده شده است. در این روش، از توزیع نقطه ای غیر یکنواخت (توزیع چبیشف- گوس- لوباتو) جهت افزایش سرعت همگرایی و دقت حل استفاده شده است. تاثیر ضریب غیرموضعی، تعداد گره ها، ضخامت و میزان بارعرضی برروی خیزصفحه گرافن مورد ارزیابی قرارگرفته، همچنین برای بررسی دقت روش مورد استفاده، نتایج بدست آمده با نتایج دیگر تحقیقات مقایسه گردیده است.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده
هدف از تحقیق حاضر بررسی و ارزیابی پاسخهای سلنیوم، لیپو پروتئینها، و تستوسترون به یک جلسه فعالیت دایرهای مقاومتی بوده است. چهارده مرد دانشگاهی در رشته تربیت بدنی از بین واجدین شرایط داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. از افراد در قبل، بلافاصله، ۲۵ و۶۰ دقیقه پس از فعالیت جهت اندازهگیری سلنیوم، لیپوپروتئینها و تستوسترون سرم در حال ناشتا نمونه خونی گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان میدهد که متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی دایرهای (در شدتی برابر با ۱RM ۶۰%) غلظت سلنیوم به تدریج افزایش و غلظتهای لیپوپروتئین خیلی کم چگال و کم چگال و تستوسترون سرم به طور معناداری کاهش یافتهاند. نتایج تحقیق حاضر از این حکایت دارد که یک جلسه فعالیت دایرهای در شدت مذکور میتواند به افزایش سلنیوم سرم یکی از عناصر شناخته شده در فرایند ضد اکسایشی و تغییراتی در متابولیسم لیپوپروتئینها منجر شود. کاهش تستوسترون نیز میتواند به عنوان شاخصی جهت تأخیر در روند فرایند انابولیکی متعاقب یک فعالیت مقاومتی دایرهای مورد تأمل قرار گیرد.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
تسلیح خاک یکی از روشهای بهبود خواص مکانیکی خاک است. پژوهشهای زیادی طی چهار دهه اخیر به منظور تعیین نوع مسلح کننده و همچنین میزان افزایش ظرفیت باربری خاک مسلح شده با مسلح کنندهها انجام شده است. به تازهگی نوع جدیدی از مسلح کنندههای پلیمری برای افزایش ظرفیت باربری خاکهای دانهای ابداع شده است. این سامانه جدید که مهارشبکه (G-A)نامگذاری شده است]۱[، با تغییر ساختار ژئوگرید معمولی و اضافه کردن قلابهای پلیمری به آن، ساخته میشود. در این مقاله سعی شده است که با کمک تحلیلهای عددی، توان این نوع مسلحکننده در افزایش ظرفیت باربری پیهای حلقوی و دایرهای بررسی شد. عمق اولین لایه مسلح کننده، فاصله بین لایهها، تعداد لایهها، پهنای مسلح کننده و پهنای موثر قلابگذاری در دو حالت پی حلقوی و دایرهای به گونهای تعیین شدهاند که شاهد بیشترین ظرفیت باربری باشیم. تاثیر سختی مسلح کننده در افزایش ظرفیت باربری در پیها نیز مورد بررسی قرار گرفتهاند. در پایان نتایج بدست آمده، با نتایج ظرفیت باربری پی واقع بر خاک ماسهای غیرمسلح و ماسه مسلحشده با ژئوگرید معمولی مقایسه میشوند.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از مهمترین خرابیهای ایجاد شده برای جاده¬ها، پدیده ترکخوردگی رویههای آسفالتی در شرایط دمایی پایین است. تغییرات مشخصات بتن آسفالتی (مانند نوع قیر، جنس مصالح، نوع دانهبندی و درصد فضای خالی) تأثیر بسزایی در رفتار ترکخوردگی آنها دارد. از آنجاکه اصلیترین خرابی روکشهای آسفالتی (ایجاد ترکهای انعکاسی) تحت بارگذاری مود ترکیبی کششی – برشی ناشی از عبور وسائط نقلیه به وقوع می پیوندد، در این تحقیق به بررسی آزمایشگاهی تأثیر مشخصات بتن آسفالتی بر مقاومت ترکخوردگی )چقرمگی شکست( مود ترکیبی آنها در شرایط دمایی پایین پرداخته میشود. بدین منظور، از آزمایش قطعه نیمه دیسک با ترک لبه ای(SCB) و تحت بارگذاری خمش سه نقطهای استفاده شد. دو جنس مصالح سنگی، دو نوع دانهبندی و دو نوع قیر که معمولا در روسازی راههای ایران استفاده می شود، در ساخت نمونه¬های آزمایشگاهی استفاده گردید. از نمونههای استوانهای بدست آمده از دستگاه تراکم ژیراتوری و تحت دورانهای ۳۵ ، ۷۰ و ۹۰ دور چرخش، برای تهیه نمونههای SCB استفاده شد و برای در نظر گرفتن تأثیر فضای خالی از تلورانس %۵/۰± برای بارگذاری با مود کششی غالبتر و %۸/۰± برای بارگذاری با مود برشی غالبتر استفاده شد. بررسی نمودار بار-جابجایی نمونه های آزمایش شده در دمای ۱۵- درجه سلسیوس، نمایانگر این مطلب بود که رفتار شکست آسفالت تحت این شرایط خطی میباشد. نتایج بدست آمده نشان میدهد که خصوصیات بتن آسفالتی تأثیر قابل توجهی بر مقدار چقرمگی شکست این بتنها دارد اما با افزایش درجه مود برشی، تأثیر درصد فضای خالی و اندازه دانهها در رفتار ترک خوردگی بتن آسفالتی کاهش مییابد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله کمانش الاستیک-پلاستیک متقارن صفحه دایرهای توپر با ضخامت متغیر، با فرض صفحه نازک و بر اساس دو نظریه نموی و تغییرشکل بررسی شده است. بارگذاری بهصورت فشار یکنواخت روی لبه خارجی و شرایط مرزی لبه خارجی به دو شکل ساده و گیردار در نظر گرفته شده است. تغییر ضخامت صفحه در راستای شعاعی بهشکل توانی فرض شده است. برای کمینه کردن معیار انتگرالی یگانگی پاسخ، بر پایه روش ریلی-ریتز، یک تابع حدس شامل تعدادی ضریب مجهول که شرایط مرزی هندسی را ارضا میکند، برای جابهجایی عرضی صفحه انتخاب شده است. آنگاه با جایگذاری تابع حدس در معیار پایداری و کمینهسازی انتگرال نسبت به ضریبهای مجهول، یک دستگاه معادلات جبری همگن بر حسب ضریبهای مجهول بهدست میآید. برای داشتن پاسخ غیر بدیهی و با مساوی صفر قرار دادن دترمینان ماتریس ضرایب، بار بحرانی کمانش بهدست میآید. بهمنظور ارزیابی تحلیل، نتایج در حالت ضخامت ثابت با نتایج مراجع پیشین مقایسه و سازگاری خوبی بین نتایج مشاهده شده است. آنگاه برای صفحه با دو جنس آلومینیوم تجاری و فولاد ۱۴۰۳، اثر اندازه و چگونگی تغییرات ضخامت صفحه و نیز نوع تکیهگاه بر بار بحرانی کمانش بررسی شده است. نتایج نشان میدهند در حالتی که ضخامت مرکز ۱۰% از ضخامت لبه بیشتر باشد نسبت به حالتی که ضخامت مرکز ۱۰% از ضخامت لبه کمتر باشد، بار بحرانی کمانش میتواند تا حدود ۴۰% افزایش یابد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله تغییر شکل پلاستیک ورقهای دایرهای گیردار فولادی و آلومینیومی تحت شرایط بارگذاری هیدرودینامیکی مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است. تستهای تجربی متعددی با بهکار بردن دستگاه چکش پرتابهای انجام شده است. نتایج بدستآمده از آنها برحسب خیز مرکز ورق، توزیع کرنشها و پروفیل یا گستره تغییرشکل ارزیابی و همچنین تاثیر پارامترهایی نظیر خواص مکانیکی ورق ، ضخامت آن و فاصله استقرار چکش یا انرژی انتقالی، بر روی رفتار تغییر شکل ورق، مطالعه شده است. در روش مدلسازی تحلیلی، مدل ارائه شده با استفاده از روش انرژی و با در نظر گرفتن تابع مفروض گسترده تغییر شکل بر اساس شواهد تجربی، تعیین شده است. در این مدل اثرات نرخ کرنش، کرنش شعاعی و محیطی و همچنین اثرات انرژی کرنشی خمشی و غشایی توامان لحاظ شده است. محاسبه مدل ارائه شده بر اساس مفروضات منطقی و پایه ای می باشد. لذا این روش می تواند در مطالعه رفتار تغییر شکل پلاستیک ورقها تحت بارگذاری دینامیکی استفاده شود. نتایج حاصل از این مدل برای خیز مرکز ورق، توافق مطلوبی را با نتایج اندازهگیری شده در تستهای تجربی نشان می دهد. لذا بهکار بردن این مدل در پیش بینی خیز مرکز ورق تحت شرایط مختلف بارگذاری هیدرودینامیکی مناسب است.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
میکروصفحههای دایرهای با توجه به هندسهی خاصی که دارند، در سیستمهای میکروالکترومکانیکی مانند میکروپمپها و مبدلهای فراصوتی، مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از مهمترین مشکلهای کار با میکرومحرکهای الکترواستاتیک، وقوع پدیدهی ناپایداری کششی است که مانع از ایجاد جابجاییهای بزرگ میشود. با طراحی کنترلکنندهی مناسب، میتوان میکرومحرک را در موقعیتهای فراتر از ناپایداری کششی نیز پایدار کرد. در این پژوهش، کنترل موقعیت میکرومحرک الکترواستاتیکی تشکیلشده از دو صفحهی دایرهای با تکیهگاه گیردار، مورد نظر است. این کار با هدف افزایش بازهی حرکتی میکرومحرک و تسریع در اجرای فرمان، انجام میشود. با توجه به عدم قطعیت مقادیر پارامترهای مسئله و بهمنظور در نظر گرفتن خطای مدلسازی، از کنترلکنندهی فازی استفاده شده است. ابتدا با فرض غالب بودن مود اول ارتعاشات و با استفاده از روش لاگرانژ، معادلهی حاکم بر ارتعاشات صفحهها به دست آمده است. با استفاده از شبیهسازیهای استاتیکی و دینامیکی مسئله، پایگاه قواعد فازی نوشته شده است. بهمنظور تسریع در اجرای فرمان کنترلی، ضرایب کنترلکنندهی فازی با استفاده از الگوریتم ژنتیک، بهینه شدهاند. در انتها، با تکرار فرایند بهینهسازی برای موقعیتهای مختلف میکرومحرک، رابطهای برای بیشینهی ولتاژ اعمالشده برحسب موقعیت موردنظر، به دست آمده است. عملکرد کنترلکنندهی فازی به همراه رابطهی به دست آمده، هنگام اجرای فرمانهای پله، پلهی چندگانه و چیرپ ترسیم شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهند که اهداف پژوهش بهخوبی برآورده شدهاند.
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
یکی از دغدغههای طراحان سازههای مهندسی، شکست سازه در اثر تمرکز تنش ناشی از ناپیوستگیهای هندسی در سازه است. لذا با توجه به اینکه صفحات کامپوزیتی دارای گشودگی در اغلب سازههای مهندسی کاربرد دارند، مطالعه و بررسی آنها از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف از انجام این مقاله ارائه مدلی جدید بر پایه روش رگرسیونی جهت تخمین ضریب تمرکز تنش در گشودگی دایرهای در صفحات ارتوتروپیک میباشد. از کاربردهای مهم ارائه توزیع تنش در اطراف گشودگی بر حسب خواص مکانیکی، استفاده از این روابط در تحلیل تنش صفحات ویسکوالاستیک دارای گشودگی با استفاده از روش مدول مؤثر و یا اصل برهمنهی بولتزمن است. در ابتدا با استفاده از مقادیر مختلف خواص مکانیکی کامپوزیتها ، و به کمک حلّی تحلیلی برپایه روش متغیر مختلط، ضریب تمرکرتنش برای تعداد متعددی از این مواد محاسبه شد سپس با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه برای گشودگی دایرهای رابطهای صریح برای ضریب تمرکز تنش برحسب خواص مکانیکی ارائه شد. نتایج نشان داد که که مدل رگرسیونی قادر به پیش بینی تنش محیطی با حداکثر خطای ۱ درصد میباشد.
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
دانه های بالاست دارای ترک های متعددی می باشند که تحت بار ناوگان عبوری قرار دارند و از دیدگاه مکانیک شکست وقتی ضریب شدت تنش در نوک ترک به مقدار چقرمگی شکست مود ترکیبی برسد رشد ترک آغاز می گردد که باعث خرد شدن دانه های بالاست می شود. خرد شدن و سایش دانه های بالاست عمده ترین دلیل ایجاد آلودگی در بالاست است که مهمترین منشا ایجاد عیوب مختلف بویژه عیوب هندسی در خط ریلی می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود که تعیین چقرمگی شکست مود ترکیبی I و II با نمونه نیم دیسک تحت خمش سه نقطه ای به مجموعه آزمایشات کنترل کیفیت بالاست در نشریه ۳۰۱ راه آهن اضافه شود. در نهایت چقرمگی شکست دو نمونه سنگ بالاست معدن گدوک و انجیلاوند به کمک آزمایشگاهی و عددی محاسبه شده و با استفاده از معیارهای شکست مود ترکیبی، پوش گسیختگی مود I وII دو نمونه سنگ بالاست مقایسه شده است.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
نظارت بر سلامت سازه برای پیشبینی مشکلات و حفظ یکپارچگی سازه ضروری است و این موضوع میتواند در طولانی شدن عمر سازه مؤثر باشد. در این مطالعه، شناسایی آسیب در ورقهای دایرهای متخلخل بر اساس شـکلهای مودی و بر روی بستر الاستیک بررسی گردیده است. تحلیل ارتعــاش بر مبنای تئوری برشی مرتبهی اول و روش تحلیلی انجام گردیده است. بر مبنای تحلیل انجام شده، ورق با شرایط مرزی مختلف قابل بررسی است. در این مطالعه، ابتدا معــادلات حاکـم بر ورقهای دایرهای با مواد هدفمند در حالت ارتعاش آزاد استخراج شده و سپس مجهولات تا جملهای که پاسخها همگرا شوند محاسـبه گردیدند. برای یافتن فرکانسهای طبیعی ورق، دترمینان ماتریس مورد نظر که بر اساس شرایط مرزی و پیوستگی پیریزی شده است محاسبه گردید. در انتها، بر اساس روش نیوتن–رافسون، فرکانسهای طبیعی ابتدایی ورق به دست آمده و شکلهای مودی آنها نیز ترسیم شدند. برای اثبات دقت و کارایی روش پیشنهادی، فرکانسهای بدست آمده با نتایج ارائه شده در پژوهشهای سایر محققین مقایسه گردیده است. مقایسهها حاکی از آن بود که نتایج بدست آمده بسیار دقیق بوده و محل آسیب نیز در نمودار به خوبی نشان داده شده است.
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
روسازیهای آسفالتی به مرور زمان دچار پیرشدگی میشوند که این امر موجب کاهش سطح خدمتدهی و انعطافپذیری این روسازیها میگردد. ترک خوردگی در اثر پیرشدگی یکی از شایعترین علل خرابی در روسازیهای آسفالتی است. عدم ترمیم بهموقع روسازیهای ترک خورده میتواند باعث گسترش ترک و ایجاد سایر خرابیها در روسازی گردد. برخی از ترکها میتوانند با استفاده از اعمال گرمایش به روش تابش امواج الکترومغناطیس ترمیم شوند. استفاده از روش گرمایش به روش تابش امواج الکترومغناطیس یکی از روشهای نوین در ترمیم ترکها در روسازیها است. القای گرمایش از طریق امواج الکترومغناطیس موجب افزایش دمای قیر درون مخلوطهای آسفالتی شده و موجب حرکت کردن قیر و پر کردن ترکها میشود. در این تحقیق، تأثیر سطوح مختلف پیرشدگی مخلوطهای آسفالتی روی گرمایش و ترمیم القایی روسازی مورد ارزیابی قرار گرفته است. به منظور اعمال شرایط پیرشدگی، مخلوطهای آسفالتی به مدتهای ۳، ۵، ۷ و ۹ روز در گرمخانه در دمای ℃۸۵ نگهداری شدند. در این تحقیق، قیر خالص با استفاده از کربن فعال اصلاح شد. علاوه براین، تأثیر کربن فعال در خصوصیات مکانیکی و نرخ گرمایش آن به روش تابش امواج الکترومغناطیس در مخلوطهای آسفالتی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی تأثیر سطوح مختلف پیرشدگی در نرخ ترمیم القایی، آزمایش خمش نیم دایرهای در دماهای میانی و پایین انجام شد. نتایج آزمایشها نشان داد که افزودن کربن فعال به قیر نهتنها موجب کاهش مقاومت آن نمیشود، بلکه میتواند موجب افزایش مقاومت نمونهها در برابر ترکخوردگی نیز شود. نتایج بدست آمده نشان داد که افزایش سطح پیرشدگی موجب کاهش نرخ گرمایش نمونههای آسفالتی به روش تابش امواج الکترومغناطیس میشود. علاوه براین نتیجه گردید که، افزایش سطح پیرشدگی در مخلوط آسفالتی و افزایش طول شیار در نمونههای خمش نیم دایرهای موجب کاهش نرخ ترمیم القایی میگردد. علاوه براین، نتایج نشان داد که میزان ترمیم القایی در مخلوطهای آسفالتی ترک خورده در دماهای پایین بیشتر از مخلوطهای آسفالتی میباشد که در دماهای میانی ترک خوردهاند.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
در این مقاله به بررسی تجربی و عددی تغییر شکل غیرالاستیک ورقهای دایروی، مستطیلی و مثلثی کاملاً گیردار تحت بارگذاری هیدرودینامیکی با سرعت پایین توسط سامانه چکش پرتابهای پرداخته شده است. در بخش تجربی، ورقهای فولادی و آلومینیومی با سه هندسه دایرهای، مستطیلی و مثلثی در ضخامتهای ۱ تا ۳میلیمتر مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایشها تحت سطوح انرژی مختلف با تغییر ارتفاع و جرم چکش انجام گرفت و بیشترین خیز دائمی ورق بهعنوان خروجی آزمایش ثبت شد. بهمنظور فهم بهتر اثر پارامترهای مهم این آزمایشها از نرمافزار طراح آزمایش استفاده شد که با استفاده از روش سطح پاسخ به بررسی تاثیر همزمان این پارامترها پرداخته شد. ضخامت ورق، ارتفاع وزنه و جرم وزنه در این آزمایش بهعنوان پارامترهای مستقل کمی و هندسه ورق و جنس ورق بهعنوان پارامترهای مستقل کیفی در نظر گرفته شد. مدل رگرسیونی بهدستآمده، دارای سطح اطمینان ۹۵% برای پیشبینی خروجی است. بر این اساس، p-value برای مدل کمتر از ۰/۰۵ بهدست آمد و این یعنی مدل درنظرگرفتهشده معنیدار است. در این بررسی مقدار R۲ و R۲adj بهترتیب برابر ۰/۹۸۰۳ و ۰/۹۷۱۳ بهدست آمده است. نتایج حاصل از مدل رگرسیونی با نتایج تجربی مطابقت خیلی خوبی دارد. در تمامی آزمایشها، ارتفاع وزنه بیشترین تاثیر و جرم چکش نیز کمترین اثر بر پاسخ را داشت. ضمناً شرایط بهینه برای هرکدام از ورقها نیز تعیین شده است.
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
پل ها از جمله مهمترین و پرکاربردترین سازه های رودخانه ای هستند که از دیرباز مورد استفاده قرار گرفته اند
. با احداث پل در مسیر رودخانه معمولا عرض طبیعی رودخانه کاهش یافته و مانعی در برابر جریان به وجود می آید که سبب می شوند عمق آب در بالادست پایه بیشتر از عمق نرمال شود
. این افزایش عمق را فراآب می نامند که در طراحی پل ها بسیار حائز اهمیت است. بدین منظور در تحقیق حاضر به کمک مدل آزمایشگاهی و بکارگیری پایه پل هایی با سطح مقطع دایره ای و گرده ماهی شکل، اثرات عدد فرود، میزان تنگ شدگی مسیر جریان(

)، تاثیر زاویه پایه نسبت به جریان، شکل پایه و نسبت طول به ضخامت پایه بر روی پدیده فراآب مورد بررسی قرار گرفته است. با بررسی عدد فرود در تنگ شدگی های مختلف مشخص شد که به طور کلی میزان پدیده فراآب با عدد فرود رابطه مستقیم دارد. در زاویه ۲۰ درجه و با تغییر فرود به میزان ۲/. در تنگ شدگی ۸۷۷/. تغییرات نسبی سطح آب در بالادست پایه پل(

) برابر با ۱۲/۰ بوده و در تنگ شدگی ۶۳۱/۰ مقدار آن برابر با ۵۷/۰ می باشد. نتایج نشان داد در فرود ثابت، با افزایش تعداد پایه ها در عرض ثابت کانال، میزان فراآب افزایش می یابد. همچنین نتایج حاکی از آن است که مقدار بالاآمدگی آب متاثر از شکل پایه پل نیز می باشد و تغییر زاویه قرارگیری پایه ها نیز بر شکل گیری این پدیده تاثیرگذار می باشد. به طوریکه با افزایش زاویه پایه پل در حالت گرده ماهی از ۱۵ به ۲۰ درجه مقدار فراآب افزایش بیشتری نسبت به تغییر زاویه از ۱۰ به ۱۵ درجه دارد. در نهایت با در نظرگرفتن همه پارامترها، روابط تجربی جهت برآورد فراآب در هر دو مدل پایه پل بدست آمد.
دوره ۲۰، شماره ۸ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
در مطالعه حاضر، به بررسی تجربی و تحلیل رگرسیونی پاسخ دینامیکی ورقهای دایرهای تحت بار انفجاری یکنواخت و محلی پرداخته شده است. بدین منظور در بخش مطالعه آزمایشگاهی، آزمایشهایی روی ورقهای فولادی در شرایط مختلف انجام شد. بهمنظور تکمیل بانک اطلاعاتی و انجام یک تحلیل جامع، چهارده سری آزمایش و ۵۶۲ داده موجود در ادبیات تحقیق به نتایج تجربی مطالعه حاضر اضافه شد. در ادامه، با استفاده از نرمافزار طراح آزمایش و روش رویه پاسخ، اثر شعاع و ضخامت ورق، شدت بار وارده، خواص مکانیکی ورق، شعاع بارگذاری و فاصله استقرار روی خیز ورقهای دایرهای بهصورت همزمان بررسی شد. بهمنظور دستیابی به یک مدل معنیدار، سطح اطمینان ۹۵% در تحلیل در نظر گرفته شد. با توجه به نوع بارگذاریها، دو تحلیل جداگانه انجام شد. مقادیر R۲ برای بارگذاری دینامیکی با توزیع یکنواخت و محلی به ترتیب برابر ۰/۹۷۱۲ و ۰/۹۵۴۸ بهدست آمد. نتایج حاصل حاکی از آن است که مقادیر بهدستآمده از پیشبینی مدلها با دادههای تجربی مطابقت خوبی دارد و مدلهای ارایهشده مناسب هستند. شرایط بهینه برای کمترین تغییر شکل ورقهای تکلایه دایرهای تحت بارگذاری دینامیکی با توزیع یکنواخت و محلی نیز ارایه شد.
دوره ۲۰، شماره ۹ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در این مقاله، مکانیسم تغییر شکل بزرگ پلاستیک و شکست ورقهای دایرهای تک و چندلایه تحت بارگذاری دفعی مکرر یکنواخت مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام یک سری آزمایش (۶۷ آزمایش) بر روی ورقهای آلیاژ آلومینیوم با ساختارهای مختلف از سامانه آونگ بالستیک استفاده شد. سه نوع لایهبندی مختلف شامل ساختارهای تکلایه، دولایه و سهلایه همجنس در نظر گرفته شد و تحت محدوده وسیعی از جرم خرج از ۱/۵ تا ۱۲/۵گرم تا پنج دفعه جهت بارگذاری مکرر آزمایش شد. نتایج آزمایشگاهی حاکی از تغییر شکل بزرگ پلاستیک همراه با نازکشدگی در مرزهای گیردار و همچنین پارهشدن برخی آزمایشها است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش جرم خرج و تعداد دفعات انفجار، بیشترین خیز دائمی ورقها افزایش مییابد. از طرف دیگر، با افزایش تعداد انفجارها، خیز پیشرونده ورق در مرکز آن بهصورت نمایی کاهش مییابد. علاوهبر این، در بخش مدلسازی عددی، از شبکه عصبی از نوع GMDH برای ارایه یک مدل ریاضی بر مبنای اعداد بیبعد جهت پیشبینی بیشترین خیز دائمی ورقهای دایرهای تک و چندلایه تحت بارگذاری دفعی مکرر یکنواخت استفاده شد. بهمنظور افزایش قابلیت پیشبینی شبکه عصبی پیشنهادی برای این فرآیند، دادهها به دو دسته آموزش و پیشبینی تقسیم شدند. نتایج بهدستآمده نشان داد که توافق خوبی بین مدل ارایهشده با مقادیر تجربی برقرار است، بهطوریکه بهترتیب تمامی و ۷۷% از نقاط مربوطه به ساختارهای تکلایه و چندلایه در محدوده خطای کمتر از ۱۰% قرار گرفتند.