جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای داستان فارسی
دوره ۵، شماره ۱۹ - ( ۳-۱۳۸۷ )
چکیده
چکیده
دیری نیست پژوهشگران دریافتهاند که پیوند هنر و روان هنرمند، دو سویه است و میتوان از رمزگشایی اثر هنری به کالبد و درون هنرمند راه یافت.
این گزارشمیکوشد دریابد چگونه روان نویسنده به دیدگاه او و سپس نگاشتن یک تصویر میانجامد و چگونه هر تصویر گزینش شده، آشکار کننده گوشهای از درون پر راز و ماز نویسنده میتواند باشد و آیا میتوان گستره ادب را از روان هنرمند دور دانست.
داستانهای بیژن نجدی - نویسنده معاصر- که تصویرهای ناب او زیباست با این پندار مورد کند و کاو قرارمیگیرد: نجدی چگونه رخدادها را میبیند و چهچیز در درون او سبب میشود تصاویر، اینگونه بازتاب یابد؟
روش کار، گردآوری و کندوکاو اطلاعات است. دادهها در پنج شاخه پایهای، جستار را پوشش میدهد و آن پنج شاخه عبارت است از: تخیل و تصویر، نماد و کهن الگو، تصاویرسیاه، همذات پنداری با اشیا، نگاه کودکانه در ترسیم تصاویر و در پایان دستاورد گزارش پیش داشته میگردد.
فرزام حقیقی،
دوره ۸، شماره ۳۰ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
تاریخ ادبیات داستانی ایران نوشتۀ حسن میرعابدینی در اصل حاصل پژوهش ایشان در چارچوب طرح تطور مضامین ادبیات داستانی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی بوده و پیشتر انتشارات این نهاد، ویرایش دیگری از آن را در دو جلد، در سالهای (۱۳۸۷ و ۱۳۹۱) منتشر کرده بود. پس از مدتی، انتشارات سخن ویرایش تازۀ این کتاب را با تغییراتی چشمگیر، در یک جلد و این بار با ویرایش احمد سمیعی(گیلانی) روانۀ بازار نشر کرده است. این کتاب شکلگیری و تکوین جریانهای گوناگون داستان فارسی را از آغاز تا ۱۳۳۲ش بررسی کرده است. این بررسی به مباحث کمتر دیدهشده همچون تأثیر سفرنامهها و قصههای عامیانه در شکلگیری داستان فارسی، دیباچۀ نخستین رمانهای فارسی، رمانهای دینی، داستانهای پلیسی و جنایی و... پرداخته و به تبع آن آثار و نویسندگان دیدهنشدهای را معرفی کرده است. ما در اینجا به اجمال ساختار، شیوۀ تحلیل، نوآوریها، ارتباط این اثر با پژوهشهای پیشین و پژوهشهای آتی و ... را بررسی میکنیم.
نرجس السادات سنگی، محمدجواد مهدوی، سمیرا بامشکی،
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
خلق «شخصیت نافرمان» خصیصهای است که در اکثر فراداستانهای ایرانی بهوضوح دیده میشود و از ویژگیهای غالب فراداستان فارسی است. موضوع این پژوهش بررسی ارتباط میان غلبه این ویژگی در فراداستان فارسی ـ با توجه به پراکندگی ویژگیهای فراداستان در آثار خارجی ـ با گفتمان و نوع ساختار قدرت در جامعۀ ایران است. در ایران حدود سالهای پیش از انقلاب ۱۳۵۷، چند گروه و اندیشه سیاسی وجود داشت؛ اما پس از انقلاب و بعد از غیریتسازی برای هویتیابی، فضای استعاری گفتمان انقلاب اسلامی بهتدریج محدود شد و از میان گروههای سیاسی مختلف فقط گفتمان بنیادگرای اسلامی هژمونیک شد. این گفتمان دالهایی همچون قداست سنتها، مالکیت، خانواده و نگرشهای پدرسالارانه دارد. تأثیر این وضعیت در فراداستان فارسی دیده میشود که در این مقاله با استفاده از آرای بوردیو به بررسی آن خواهیم پرداخت. با نظر به آرای بوردیو میتوان وضعیت سیاسی کشور را «موقعیت» درنظر گرفت و شخصیت نافرمان را «کنش». طی بررسی کنش، ویژگیهایی رخ نمود که بوردیو آنها را «منش» مینامد و بر این باور است که منشها با موقعیتها ارتباط دارند. در این مقاله، چند منش را در شخصیت نافرمان بهمثابه کنش یافتهایم که با موقعیت در ارتباطاند. این منشها عبارتاند از: تأکید بر فردگرایی و اعلام حضور، مطالبه کردن صدا و اعتراض به راوی بهعنوان قدرت تام.
دوره ۱۳، شماره ۵۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله براساس خوانش پساساختارگرایانه به تجزیه و تحلیل رمان شوهر آهو خانم اثر علی محمد افغانی پرداخته شده است. و اینکه هریک از عناصر داستانی اصلی، نماد و نماینده کدام گفتمان حاکم در داستان هستند. این رمان بشدت تحت تأثیر گفتمان مردمسالار قرار دارد و زن آرمانی داستان، فاقد وجهه اجتماعی فعال و پویاست و به همین دلیل ایدئولوژی مسلط بر رمان، تجاوز و تخطی نیروهای نوگرا را مطلقا برنمیتابد؛ بنابراین فرد خاطی را سرکوب میکند و از وی شخصیتی لاابالی، افسونگر و در نهایت، عنصری ضد اجتماعی میسازد و جایگاه وی را تا سطح کنشگر «ضد قهرمان» تنزل میدهد.