جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای داستان ایرانی
سید علی دسپ، ناصر نیکوبخت، سعید بزرگ بیگدلی، مجتبی منشی زاده،
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
دربارۀ ویژگیهای زبانی آثار ادبی زنان دیدگاه های گوناگونی وجود دارد. در پژوهش حاضر بر ضرورت تحلیل سبکی آثار داستانی زنان به عنوان روشی برگزیده در تحلیل ویژگی های زبانی، ادبی و اندیشگانی این آثار تأکید شده است. در ادامه، برجسته ترین وجوه سبکی آثار زویا پیرزاد، با رهیافت سبکشناسی فمنیستی، بررسی و تحلیل شده است. یافتههای پژوهش نشان میدهد از نخستین اثر نویسنده یعنی مجموعه داستان مثل همۀ عصرها تا رمان عادت می کنیم، در سطوح مختلف متن (واژگان، جملات و سطح گفتمان) دیدگاه زنانه نمود یافته است. سیر تحول اندیشه که به تحول زبان منجر میشود، در آثار پیرزاد اینگونه است: در مجموعه داستانهای مثل همۀ عصرها، طعم گس خرمالو و یک روز مانده به عید پاک زنان اسیر روزمرگیاند و از خود ارادهای ندارند؛ در رمان چراغها را من خاموش میکنم جایگاه زن مورد پرسش قرار میگیرد و در رمان عادت میکنیم با تحول نقش زن به عرصۀ کنشگری و فعالیت اجتماعی، توصیفی دیگرگون از هویت زنانه در نقش فاعلی ارائه شده است.
دوره ۱۳، شماره ۶۱ - ( ۱۲-۱۴۰۴ )
چکیده
«Ye Xian»، نام قهرمان یکی از شاخصترین داستانهای چینی است که داستان حول محور جدال نامادری و دخترش با وی میچرخد. دریافت لباس آبی بههمراه کفش زرین برای شرکت در جشنواره توسط نیروی متافیزیکی که به ازدواج «Ye Xian» با پادشاه منجر میشود، مهمترین تشابه با داستان «سیندرلا» است. علاوهبر اشتراکات پیشین، توانایی «Ye Xian» در ارتباط با البسه/پوشاک و وجود نیروی متافیزیکی در استخوانهای مخلوقی (ماهی یا گاو) با نمونههایی از داستانهای ایرانی تشابه دارد. داستان «بیبی سهشنبۀ زرتشتیان» امتداد منطقی نمونههای متنوع همین داستان با اسامی مشابه یا نامشابه همچون «ماهپیشانی» در نواحی مختلف ایران است. بُعد زنانه و اسامی قهرمانان داستان، اهمیت پارچه و پوشاک، وجود انواع نمادهای آب و ایزدبانوی ناهید، گرهگشایی توسط نیروی جادویی از وجوه مشترک همۀ داستانهاست.
تطابق ادوار و وقایع تاریخی با جغرافیای زیارتگاهها و بقاع متبرک ایران به شکلگیری داستانهای مشابه در سیستان، شهر ری و خراسان منجر شده است. علاوهبر رنگ آبی میتوان گاو و ماهی را بهعنوان دیگر نمادهای آب و ایزدبانوی ناهید برشمرد. «پارسبانو» یکی از سلسله داستانهای «پیر-ان زرتشتی» است و مشابه با داستان مقبرۀ «بیبی شهربانو» در شهرری است که به پیوند داستانها و نمادهای اسلامی و پیشااسلامی منجر شده است. چراکه پارسبانو و شهربانو، بیوۀ امام حسین(ع) را خواهر اعلام میکند. اسامی قهرمانان، «شهربانو/فاطمه/بیبی» است که در اصل به یک شخصیت اشاره دارد. نقوش پارچههای ابریشمِ مکشوفه از مقبرۀ بیبیشهربانو، سردیسهای گاوسان ساسانی در معبد ناهید بیشاپور بههمراه ایوان موزاییکیاش ارائهدهندۀ اطلاعات تصویری و نمادین در ارتباط با این داستانهاست.