جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای خلأ


دوره ۶، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

این پژوهش به بررسی انطباق فارس‌نت با شبکۀ واژگانیِ انگلیسی پرینستون (وردنت) می‌پردازد و در پی پاسخ به پرسش‌های زیر است: آیا دسته‌‌های‌ هم‌معنایی که در فارس‌نت‌ بدون تطابق با وردنت‌اند، واژه‌های ویژۀ زبان فارسی‌اند؟ به‌عبارت‌دیگر آیا این واژه‌ها در زبان انگلیسی آمریکایی و یا شبکۀ واژگانی پرینستون واقعاً خلأ واژگانی به‌شمار می‌روند؟ پرسش دیگر اینکه این موارد را چگونه می‌توان تقسیم‌بندی کرد و درصد هرکدام به چه میزان است؟ آیا می‌توان برای بعضی از آن‌ها با کنکاش و بررسی بیشتر معادلی در انگلیسی یا وردنت پرینستون یافت؛ به‌عبارت‌دیگر آیا می‌توان گفت، خلأ واژگانی‌ نیستند؛ بلکه علت، عدم سهولتِ یافتن معادل‌های آن‌هاست؟ به این منظور، با بررسی نمونه‌ای شامل ۲۰۰۰ دستۀ ‌هم‌معنای فارس‌نت به مواردی که بدون انطباق با دسته‌های‌ هم‌معنای وردنت‌اند، پرداخته می‌شود. دسته‌‌های ‌هم‌معنای یادشده استخراج می‌شوند که حدوداً پانزده درصد از نمونه‌ها را به خود اختصاص می‌دهند. طبقه‌بندی و بررسی موارد یادشده حاکی از این امر است که درحدود دوسوم از مواردِ بدون انطباق، واژه‌های ویژۀ زبان فارسی‌اند و یک‌سوم دیگر به علل دیگری بدون‌ انطباق‌اند که بسیاری از آن‌ها واژه‌های ویژۀ زبان فارسی نیستند. در پایان با تکمیل اطلاعات موجود در وردنت و فارس‌نت برای برخی از دسته‌های هم‌معنای بدون ‌انطباق در فارس‌نت می‌توان معادل‌هایی در وردنت یا زبان انگلیسی یافت و با تکمیل اطلاعات وردنت می‌توان میان دسته‌های هم‌معنای فارس‌نت و آن‌ها انطباق برقرار کرد.

دوره ۶، شماره ۷ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

نشانه- معناشناختی گفتمانی رویکردی نو در حوزه نقد ادبی به شمار می‌رود. در این رویکرد نشانه- معناها گونه‌هایی سیال‌، پویا و چند‌بُعدی‌ هستند و با کنترل نظامی که فرآیند گفتمانی نام دارد، نمایان می‌شوند. در این جستار نحوه شکل‌گیری فرآیند عاطفی گفتمان در داستان «خلأ» اثر نجیب محفوظ، نویسنده مصری و برنده نوبل ادبیات ۱۹۸۸م، بررسی می‌شود تا به این پرسش پاسخ دهد که چگونه گفتمان داستان، حس رقابت را به‌عنوان کنشی ارزشمند در زندگی شخصیت‌های داستان نشان داده است؟ در واقع هدف این جستار نشان دادن نقش فرآیند عاطفی در تغییر شرایط تحول گفتمان و تأثیر آن بر سبک حضور شوش‌گران است. یافته‌ها نشان می‌دهد که رخداد دو حادثه در زندگی شَوِش‌گر با تأثیر بر باور و تغییر در نوع احساس او، روند گفتمان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و کارکرد ارزشی آن را متحول می‌سازد.

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

ساختارهای حذف، الگوهایی هستند که در آن‌ها بخشی از ساختار نحوی که به‌طور طبیعی بیان می‌شود تا محتوایی را انتقال دهد، حذف می‌شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ساختار حدف هم‌پایگی و خلأ نحوی در چارچوب دستور ساختاری ‌شناختی است. بنابراین، پژوهش پیش‌رو مبتنی بر روش توصیفی ـ تحلیلی است و از آنجا که فرایند حذف هم در گونۀ نوشتاری و هم گونۀ گفتاری زبان فارسی کاربرد گسترده‌ای دارد، پیکرۀ مورد بررسی ما هر دو گونه را شامل خواهد شد و از لحاظ نظری (یعنی روش و چارچوب تحلیل) مبتنی بر رویکرد شناختی و ساختاربنیاد است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که با توجه به مفهوم دسترسی و فعال‌سازی که از سوی لانگاکر (۲۰۱۲) معرفی شد، داده‌های زبان فارسی نیز در چارچوب این نظریه قابل توصیف هستند. همچنین، ملاحظه شد که هم‌پایگی غیرسازه‌ای در بافت انواع دیگری از «کاهش»‌بندی تحلیل می‌شود، از‌جمله در کاهش تکیه‌ای در عناصر فاقد تمرکز و همین‌طور در حذف در مواقعی که محتوای هم‌پوشانی بیان‌ناشده باقی می‌ماند. مفهوم توصیفی محوری در اینجا تمایزگذار بود بدین معنی که این محتوا در یک پنجرۀ بندی ظاهر می‌شود که در پنجرۀ متقدم آن ظاهر نمی‌شود. همچنین، این یافته‌ها بیانگر آن است که جایگاه تمایزگذار در این ساختارها در زمانی که بند پایه را وقفه‌دار می‌کند، دارای اهمیت است. از این رو، به آسانی می‌توان بیان کرد که تمایزگذار مستقیماً پس از ضدتمایزگذار می‌آید.

دوره ۱۲، شماره ۴۷ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده

چکیده در پژوهش حاضر، تأثیر فشار خلأ و زمان ماندگاری بر کیفیت پس از برداشت گوجه فرنگی و هویج در طول دوره نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. سه سطح فشار خلأ ۶/۰ بار، ۴/۰ بار و ۲/۰ بار در نظر گرفته شد و در طول ۱۲ روز نگهداری هویج به ازای هر سه روز یکبار و در طول ۲۰ روز نگهداری گوجه فرنگی به ازای هر پنج روز یکبار نمونه برداری انجام شد. تأثیر تیمارهای مورد اشاره بر فاکتورهای درصد کاهش وزن، سفتی بافت، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و pH در هویج و گوجه فرنگی بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. نتایج نشان داد که تاثیر سطح فشار خلاء و زمان ماندگاری بر کلیه فاکتورهای اندازه گیری شده معنی دار است. میزان افت وزن در هر دو محصول در سطح فشار خلأ ۴/۰ بار کمتر بود. بعلاوه، میزان اسیدیته قابل تیتراسیون و pH هر دو محصول در سطح فشار خلأ ۴/۰ بار بهتر حفظ شد. بالاترین میزان سفتی گوجه فرنگی­ و هویج در سطح فشار خلأ ۴/۰ بار مشاهده شد. بر اساس نتایج بدست آمده نگهداری محصولات در فشار خلأ بالا (۶/۰ بار) منجر به کاهش کیفیت محصول گردید. به طور کلی سطح فشار خلأ ۴/۰ بار موجب افزایش عمر ماندگاری هر دو محصول هویج و گوجه فرنگی گردید.

دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

چکیده در این تحقیق یک دستگاه جدید آزمایشگاهی خشک‌کن خلأ- خورشیدی برای بررسی رفتار خشک‌کردن حبه‌های انار در فشارهای مختلف خلأ و با منبع حرارتی خورشیدی طراحی و ساخته شد. آزمایش‌های خشک کردن حبه‌های انار در چهار سطح فشارهای مطلق ۱۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ کیلوپاسکال انجام شدند. تأثیر فشارهای مختلف خشک‌شدن بر رفتار کاهش رطوبت، ضریب نفوذ رطوبت موثر، رنگ و چروکیدگی حبه‌های انار در طی فرآیند خشک‌شدن در خشک‌کن خلأ- خورشیدی مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل رگرسیونی برای مدل‌های مورد بررسی مشخص شد که مدل میدیلی بهترین برازش را با داده‌های تجربی به دست آمده نشان می‌دهد. نتایج نشان داد با کاهش فشار مطلق، زمان خشک شدن حبه‌های انار کاهش می‌یابد. کمترین زمان خشک شدن مربوط به فشار مطلق ۱۰ کیلوپاسکال بود. ضریب نفوذ رطوبت موثر حبه‌های انار در خشک‌کن خلأ- خورشیدی بین۱۰-۱۰× ۰۹/۳ تا ۱۰-۱۰× ۱۳/۴ مترمربع بر ثانیه به دست آمد. تغییرات کلی رنگ حبه‌های انار بین ۲/۱۷ تا ۱/۲۲و درصد چروکیدگی بین ۵۸/۶۷ % تا ۴۵/۷۴ % به دست آمد.
طاهره جوشکی، قدرت قاسمی پور، نصرالله امامی،
دوره ۱۳، شماره ۵۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

روایت‌شناسی ساختارگرا با خلأ روش‌ها و پژوهش‌هایی مواجه است که الگویی برای بررسی سکوت و حذف و خلأ در متن پیشنهاد دهند. این مقاله با روشی متن‌محور و شیوه‌ای تحلیلی‌ ـ ‌بنیادین، با آمدوشد میان متن و مباحث روایت‌شناسی، به بررسی وجوه سکوت و حذف و خلأ در روایت پرداخته است. متن انتخاب‌شده رمان همنوایی شبانه ‌ارکستر چوبها است که به‌شیوه اعتمادناپذیر به روایت درآمده است. یکی از کاربردی‌ترین روش‌ها در تشخیص راوی ناموثق و ابعاد اعتمادناپذیری متن، بررسی سکوت‌ها و حذف‌های روایی است. شیوه روایتگری و عناصر وابسته‌ای همچون کانون دید، فاصله، الگوی معیار، روایت‌شنو و انگیزه راوی بر گونه‌های حذف در روایت اثر می‌گذارند یا از خلأها و گسست‌های روایت نامعتبر اثر می‌پذیرند. دیگر عناصر ساختاری روایت نیز بر ایجاد خلأ و سکوت و شیوههای پوشاندن آن اثرگذارند. فرم میتواند بهمثابه تمهیدی تمرکززدا برای پوشاندن سکوت به‌کار گرفته شود یا با ایجاد خلأ باعث تعلیق در متن شود. زمان‌پریشی در نقش ایجادکننده یا پوشاننده سکوت و خلأ در روایت عمل می‌کند. بسامد مکرر شیوه‌ای است برای نمایاندن و نیز پوشاندن خلأهای روایت. همچنین بررسی ارتباط بین رویدادهای هستهای و کنش‌یارها و نیز ترکیب پی‌رفت‌ها روش دیگری است برای درک ابعاد سکوت و تمهیدات پنهان‌کننده حذف در روایت.


دوره ۱۳، شماره ۵۸ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به عنوان یک منبع انرژی در فرآیند خشک شدن در شرایط خلأ به کار می­روند و تا کنون هیچ مقایسه­ای بین این دو منبع انرژی در فرآیند خشک شدن محصولات کشاورزی انجام نشده است. در این تحقیق تاثیر تابش امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز بر رفتار خشک‌کردن برش­های هلو در شرایط خلأ بررسی و مقایسه شد. خشک‌کردن نمونه­ها در فشارهای مطلق ۲۰، ۴۰ و۶۰ کیلو پاسکال و در درجه حرارت­های ۵۰، ۶۰ و ۷۰  درجه­ی سلسیوس تحت هر دو منبع انرژی انجام شد. رفتار خشک شدن برش­های هلو شامل اثر شرایط خشک‌کردن بر کاهش رطوبت، ضریب پخش رطوبت موثر ، رنگ و چروکیدگی در خشک­کن خلأ- مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفت. ضریب پخش رطوبت موثر برش­های هلو تحت تاثیر امواج متوسط مادون قرمز نسبت به امواج کوتاه در شرایط مختلف خشک کردن بین۱۱-۱۰× ۶/۲ تا ۱۰-۱۰× ۴/۱ متر مربع بر ثانیه بیشتر بود. تغییرات کلی رنگ و درصد چروکیدگی برش­های هلو تحت تاثیر امواج کوتاه مادون قرمز نسبت به امواج متوسط در شرایط مختلف خشک کردن به ترتیب بین ۶/۶ تا ۷/۸ و ۸/۷% تا ۷/۹ % کمتر بود. کمترین میزان تغییرات کلی رنگ برش‌های هلو تحت امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به ترتیب ۲/۸ و ۸/۱۴ حاصل شد. همچنین کمترین درصد چروکیدگی برش­های هلو تحت امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به ترتیب ۳/۴۶ % و ۹/۵۵ % به دست آمد.

دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

این پژوهش، به تاثیر استفاده از پارچه الیاف شیشه بافت سه‌بعدی در میزان جذب انرژی در کامپوزیت‌های چندلایه فلز- ماده مرکب شیشه اپوکسی ساخته شده به روش انتقال رزین به قالب توسط خلأ به صورت تجربی می‌پردازد. کامپوزیت چندلایه فلز- ماده مرکب شیشه اپوکسی، از ۲ و ۳ رویه آلومینیومی با آلیاژ ۲۰۲۴ و هسته کامپوزیتی شیشه/اپوکسی تشکیل شده است. هسته کامپوزیتی برای نمونه‌های الیاف شیشه بافت ساده شامل الیاف شیشه بافت ساده با وزن واحد سطح ۲۰۰ گرم بر مترمربع، نمونه‌های الیاف شیشه بافت سه-بعدی شامل پارچه الیاف شیشه بافت سه‌بعدی به ضخامت ۵ میلی‌متر، رزین R۵۱۰ و سخت‌کننده H۵۱۵ است. نمونه‌های آزمایش با روش انتقال رزین به قالب توسط خلأ و با کسر حجمی ۷۱ درصد در قسمت کامپوزیت الیاف شیشه بافت ساده ساخته شد. آزمایش‌ ضربه سرعت‌پایین با استفاده از دستگاه ضربه افتان در انرژی‌های ضربه ۸۰ و ۵۰ ژول انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمایش ضربه سرعت‌پایین نشان دهنده این است که میزان مقاومت در برابر ضربه نمونه‌های بافت ساده در مقایسه با نمونه‌های بافت سه‌بعدی در انرژی‌های مختلف، بیشتر و بهتر است. در کاربردهایی که وزن جزء عامل‌های تاثیرگذار مطرح است، وزن نمونه‌های ساخته شده بر پایه الیاف شیشه بافت سه‌بعدی نسبت به الیاف شیشه بافت ساده کم‌تر است.

دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

آگاهی از روابط بین متغیرهای مختلف قبل و طی فرآیند سرخ کردن عمیق از طریق انجام مدل­سازی می­تواند راه حل مناسبی برای کنترل بهینه شرایط فرآیند و در نتیجه افزایش کیفیت محصول سرخ­ شده نهایی باشد. در این پژوهش، با به کارگیری روش آماری سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تاثیر متغیرهای مستقل شامل آنزیم­ بری، غوطه­ وری در غلظت­ های مختلف محلول کلریدسدیم (۳، ۵ و ۷ درصد) و سپس خشک­ کردن تحت خلأ (در دمای ۶۰ درجه­ سلسیوس به مدت۱، ۲ و ۳ ساعت) قبل از فرآیند سرخ­کردن عمیق و تاثیر زمان سرخ­ کردن (در سه زمان ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ ثانیه) بر میزان جذب روغن و خواص کیفی قطعات سرخ­ شده­ی بادنجان صورت گرفت. معادلات بدست آمده بیانگر آن است که متغیرهای مستقل تاثیر معنی­ داری (۰/۰۵>P) بر پارامترهای مورد بررسی دارند و موثرترین متغیر، اثر زمان خشک کردن تحت خلأ می­باشد. همچنین متغیر آنزیم­بری در تمامی تیمارهای مورد بررسی دارای اثرات معنی­ داری بوده و به رغم کاهش میزان جذب روغن، دارای اثرات نامطلوبی بر روی خواص کیفی نظیر افزایش چروکیدگی و تغییرات رنگ می­ باشد و به­ طورکلی بهینه­ سازی متغیرهای مورد بررسی نشان داد، نمونه­ های غوطه­ ور شده در محلول کلریدسدیم ۳ درصد و خشک­ شده به مدت ۲ ساعت و سرخ­ شده به مدت ۴۰ ثانیه  دارای حداقل میزان محتوای روغن (۱/۷۰ گرم روغن بر گرم ماده خشک بدون روغن)، محتوای رطوبت (۵/۷۰ گرم آب به گرم ماده خشک بدون روغن)، درصد چروکیدگی (۳/۲درصد) و تغییرات رنگ نسبت به نمونه شاهد (۲۵=∆E) می­ باشند.
 

دوره ۱۹، شماره ۷ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

در این پژوهش با بررسی فرآیند‌های انتقال حرارت در اجزای مختلف سیستم، عملکرد یک اجاق خورشیدی با لوله تحت خلأ به‌صورت تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. هدف اصلی این مقاله اعتبارسنجی مدل تحلیلی ارایه‌شده برای بررسی پارامترهای موثر بر عملکرد اجاق خورشیدی با لوله تحت خلأ در شرایط محیطی مختلف است. پارامترهای محیطی بررسی‌شده در این مطالعه سرعت باد، دمای محیط و تابش ورودی هستند. آزمایش‌ها در مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با عرض جغرافیایی ۳۶درجه و طول جغرافیایی ۵۹درجه انجام شد. بررسی‌ها نشان می‌دهند که مدل تحلیلی ارایه‌شده دقت کافی برای بررسی پارامتری اجاق خورشیدی با لوله تحت خلأ را دارد. همچنین در شرایط محیطی مرجع، حرارت اتلافی تنها ۱۲/۲۲وات از ۱۳۷/۵۱وات تابش جذب‌شده را به خود اختصاص می‌دهد. بنابراین تنها حدود ۸/۸۹% از حرارت جذب‌شده در اجاق خورشیدی تلف می‌شود. نتایج نشان می‌دهند که با توجه به وجود فضای خلأ بین دو لوله، دمای سطح خارجی اجاق در شرایط محیطی مرجع تنها C°۳/۶۴ بیشتر از دمای محیط است. همچنین اجاق خورشیدی با لوله تحت خلأ در شرایط محیطی مختلف عملکرد مناسبی دارد. با افزایش دمای محیط از ۵ تا C°۳۵ بازده اجاق خورشیدی حدود ۰/۶۵% زیاد می‌شود.
 


دوره ۱۹، شماره ۱۱ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده

یکی از کاربردهای مهم و گسترده انرژی خورشیدی استفاده در خشک‌کن‌های خورشیدی برای محصولات کشاورزی برای نگه‌داری طولانی مدت آنها است. این خشک‌کن‌ها با عبور جریان طبیعی یا اجباری همرفت هوای‌گرم بین محصولات عمل می‌کنند و وابستگی مستقیمی به شدت تابش دریافتی خورشید توسط کلکتور دارند که این مساله باعث ایجاد اختلال در فرآیند خشک‌کردن در صورت عدم وجود منبع انرژی حرارتی در ساعاتی که خورشید در دسترس نیست می‌شود. به‌منظور حل این مشکل از مواد تغییر فاز دهنده (PMC) برای ذخیره انرژی حرارتی استفاده می‌شود. موادی که ظرفیت جذب انرژی گرمایی (مرحله شارژ) را داشته باشند و در صورت نیاز زمان‌هایی که شدت تابش خورشید کم بوده یا در طول شب انرژی جذب‌شده را آزاد کنند (مرحله دشارژ) و موجب تامین انرژی گرمایی لازم در ساعاتی که خورشید در دسترس نیست شده و افزایش مدت زمان استفاده از خشک‌کن بشوند. در این پژوهش با طراحی و ساخت خشک‌کن سینی‌دار خورشیدی غیرمستقیم مجهز به کلکتور لوله خلأ (هیت‌پایپ) و با استفاده از مواد تغییر فاز دهنده (PMC) برای ذخیره انرژی حرارتی، بررسی‌های آزمایشگاهی صورت گرفته است. اثر پارامترهای دماهای ورودی و خروجی کلکتور، محفظه خشک‌کن و محیط، رطوبت داخل محفظه خشک‌کن و رطوبت محیط، شدت تابش خورشیدی بر فرآیند خشک‌کردن برای دوحالت، با استفاده از مواد PMC و بدون استفاده از PMC و در سرعت‌های مختلف جریان جابجایی اجباری بررسی و مقایسه شده است. نتایج نشان می‌دهند که اثر جریان جابجایی بر سرعت بخشیدن به فرآیند خشک‌کردن بیش از اثر استفاده از مواد ذخیره‌کننده بوده است. 


صفحه ۱ از ۱