جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای توصیفگر
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
استدلال وجهی کریپکی علیه نظریهی توصیفی نامها (توصیفگرایی) مبتنی بر این ایده است که توصیفگرایی نمیتواند شهودهای ناشی و حاکی از صلبیت نامهای خاص را توضیح دهد. یک پاسخ به استدلال وجهی پاسخ مبتنی بر گستردهگرایی در دامنه است. من در این مقاله ابتدا استدلال وجهی و گستردهگرایی در دامنه را معرفی میکنم. پس از آن نشان میدهم که کریپکی و سومز چگونه گستردهگرایی را مورد نقد قرار میدهند. در گام بعدی پاسخ سوزا را به کریپکی و سومز بازسازی میکنم. سپس به سراغ نقد کپلن علیه راه حل سوزا میروم. مطابق نظر کپلن، راهحل سوزا منجر به ازدسترفتن شهودهای اصلی و اولیه توصیفگرایی میشود. من سعی میکنم نشان دهم که سوزا میتواند از راهحل خود در برابر نقد کپلن دفاع کند.
احمد احمدی شیخلر،
دوره ۱۷، شماره ۶۸ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی دقیق نقش توصیف در شعر «عقاب» پرویز ناتل خانلری، نظریۀ توصیفشناسی را به کار گرفته و با نقد دیدگاههای قبلی دربارۀ توصیف و ارائۀ نگاهی تازه دربارۀ چیستی توصیف در ادبیات، به دنبال یافتن پاسخهایی برای پرسشهایی مانند نقش توصیفگر و توصیفشنو، امکانسنجی تفاوت توصیفگر و راوی و تفاوت توصیفشنو و روایتشنو و همچنین تأثیر توصیف بر سبک و موفقیت اثر است.
با استفاده از روش تلفیقی فلسفۀ تحلیلی و نظریۀ توصیفشناسی، همراه با روش دادهکاوی آماری، شعر عقاب خانلری، بهطور دقیق تحلیل شده است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که توصیف در شعر عقاب نقش بسیار مهمی در خلق تصویر ذهنی، انتقال مفاهیم و ایجاد ارتباط با خواننده دارد. همچنین، این پژوهش ضمن اصلاح و تکمیل گونهشناسی توصیف، به بررسی ارتباط بین عناصر روایی و توصیفی و ارزیابی کمی و کیفی توصیفها در متن پرداخته است.
نتایج نشان میدهد که نظریۀ توصیفشناسی با تکامل و توسعه، میتواند به ابزاری قدرتمند برای تحلیل عمیق و همهجانبۀ آثار ادبی تبدیل میشود. همچنین، به درک بهتر شعر عقاب و پیچیدگیهای آن کمک میکند. یافتهها میتواند برای منتقدان و نظریهپردازان ادبی، پژوهشگران و نویسندگان و همچنین در تحقیقات مرتبط با هوش مصنوعی مبتنی بر مدلهای زبانی مفید باشد.