۱۰ نتیجه برای بسامد
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۲ )
چکیده
عنصر خیال در شعر بسیار مهم است؛ اگرچه برخی از ناقدان، قید خیال را در شعر زاید میدانند و میگویند هر شعر علاوه بر دارا بودن وزن و آرایه، خیالانگیز نیز هست.
سبک هندی بیانگر واقعی اشعار خیالانگیز است و شاعران هندی، بویژه بیدل، در این خصوص نیک درخشیدهاند.
باریکاندیشی، خیالانگیزی، به کارگیری ترکیبات نو، تشخیص بخشیدن به چیزهای بیجان، بهرهگیری از نمادها و تلمیحات، استفاده از شیوههای شاعران گذشته، سادگی بیان و تازگی زبان شعری، توصیف طبیعت، بازی با کلمات و تکرار قافیه، بسامدها، حسآمیزی، تناقض، (پارادوکس) و عرفان از ویژگیهای شعر بیدل است.
قدرت قاسمی پور،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۷ )
چکیده
یکی از مسائل مهمی که در نظریه ساختارگرایی بدان پرداخته شده، رابطه میان زبان و روایت و چگونگی تبلور زمان در روایت است. از منظر برخی فیلسوفان، همچون پل ریکور، فهم زمان بهگونهای تجریدی بسیار مشکل است؛ اما یکی از راههایی که باعث ملموس و عینیشدن این امر انتزاعی میشود، کنش روایت است. بهطورکلی بر مبنای تحلیل ساختارگرایان، بهویژه بارت و ژرار ژنت، زمان یکی از مؤلفههای اصلی پیشبرد هر روایت است که به همراه علیّت، خط داستان را به پیش میبرد؛ بهعلاوه هر متن روایی دارای دو زمان است: یکی زمان دال روایت (یعنی مقدار زمان خوانش متن روایی) و دیگر زمان مدلول (یعنی مقدار زمان رخدادهای داستان). ساختارگرایان، بهویژه ژنت، درخصوص زمان «در» روایت سه مسئله را مطرح کردهاند: ۱. ترتیب: چگونگی نظم و توالی و آرایش رخدادها در سخن روایت؛ ۲. دیرش: مناسبات میان طول زمان داستان و زمان سخن یا دال روایت؛ ۳ بسامد: شمار دفعاتی که رخدادی روی میدهد و شمار دفعاتی که آن رخداد نقل و روایت میشود. علاوه بر اینها، در پایان مقاله، انواع روابط میان زمان روی دادن رخدادها در داستان و زمان نقل و روایت آنها از جانب راوی هم توصیف شده است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی و مقایسۀ فضاهای واکهای در کودکان سالم و کودکان مبتلا به سندرم داون است. به این منظور از ۶ کودک سالم و ۶ کودک بیمار خواسته شد تا ۳۶ کلمۀ تک هجایی CVC را سه مرتبه تکرار کنند. همخوانهای آغازه و پایانۀ این کلمات یکسان و متشکل از انسدادیهای واکدار و
بیواک [p,b,t,d,k,g] است. صدای این افراد توسط نرمافزار پرت (نسخۀ ۲۴. ۲. ۵) ضبط شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. سپس، برای هر واژه یک شبکۀ متنی ساخته شد و مقادیر بسامد سازۀ اول و بسامد سازۀ دوم واکهها در این دو گروه اندازهگیری و مقایسه شد. نتایج گویای آن هستند که بیماران مبتلا به سندرم داون واکههای پیشین را در جایگاهی پسینتر و واکههای پسین را در جایگاهی پیشینتر از کودکان سالم تولید میکنند. دامنۀ گستردگی واکهها در این بیماران بسیار محدودتر از کودکان عادی است و تمامی واکهها به مرکز فضای واکهای تمایل دارند. در افراد مبتلا به این سندرم بسامد سازۀ اول واکههای [u,i,e] بیشتر از مقادیر آن در افراد سالم است. خلاف آن، بسامد سازۀ اول واکههای [ɑ,æ,o] در افراد سالم بیشتر است. بررسی بسامد سازۀ دوم واکهها نیز گویای آن است که خلاف واکههای [æ,e,i]، بسامد سازۀ دوم واکههای [ɑ,u,o] در این بیماران بیشتر است.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- ایمنی همه ی سدها به کارایی و قابل اطمینان بودن سازه های جانبی آن بستگی دارد. یکی از اصلی ترین سازه های جنبی که جریان آب درون مخازن سدها را کنترل می کند؛ دریچه ها است. زلزله موجب پیدایش امواج هیدرودینامیک در مخزن پشت سد می شود و فشارهایی بیش از فشار هیدرواستاتیکی را به سد و سازه های وابسته به آن وارد می کند. دریچه ای که روی بدنه سد نصب می شود، به خاطر انعطاف پذیری بیشتر نسبت به بدنه سد، هنگام زلزله، نوساناتی جدا از نوسانات بدنه اصلی سد خواهد داشت. در این مقاله به کمک طیف طبقه زلزله در تراز دریچه که در طراحی سامانه های ثانویه استفاده می شود و پارامتر شتاب طیفی در تراز دریچه که بر اساس بسامد غالب دریچه - مخزن محاسبه می شود، رویه رایج برای طراحی دریچه ها اصلاح شده و بر مبنای ارزیابی های انجام شده و پخش نرمال داده های به دست آمده، از محاسبات مفصل عددی مدل سد- دریچه- مخزن ضریب بدون بعد جدیدی برای تعیین فشار هیدرودینامیکی دریچه های مستطیلی لغزنده در تراز های مختلف بدنه سد پیشنهاد می شود.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
فشردهسازی از دیدگاه بایبی به فرایندی گفته میشود که در آن، واژهها دچار کاهش میشوند و این کاهش بهصورت حذف یا ادغام در واجها رخ میدهد. بسامد این فرایند در رویکرد بایبی بین شخصیتهای مختلف در گفتمان محاورۀ فیلمهای فارسی جایگاه پررنگی دارد. در ادوار مختلف تاریخ، «زن» بهواسطۀ پایگاه اجتماعیاش در مقایسه با «مرد» همواره کمتر تمایل به استفاده از فارسی غیرمعیار داشته است. هدف از نگارش این مقاله تحلیل واجشناختی تغییرات آوایی ناشی از روند فشردهسازی در فیلمهای زبان فارسی در دو بافت متمایز فرهنگی ـ اجتماعی است. دادههای پژوهش حاضر شامل تمامی موارد صرفی حذف و ادغام مشاهدهشده در دو فیلم قدیمی گنج قارون (سیامک یاسمی، ۱۳۴۴) و قیصر (مسعود کیمیایی، ۱۳۴۸) و دو فیلم جدید لاتاری (محمدحسین مهدویان، ۱۳۹۷) و ابد و یک روز (سعید روستایی، ۱۳۹۴) بوده که پس از گردآوری در چارچوب واجشناسی شناختی بایبی (۱۹۹۹) به روش توصیفی مورد ارزیابی کمی و تحلیل واقع شدهاند. نتایج این پژوهش، بهعنوان نخستین کار فارسی در چارچوب واجشناسی بایبی، تمایز دوگانۀ فرهنگ و اجتماع را بهخوبی در گفتمان فیلمهای این دو دورۀ تاریخی آشکار میسازد. درواقع، مطالعۀ حاضر نشان میدهد که فشردهسازی بهعنوان یک امر اجتماعی، خاستگاه فرهنگی دارد و همین خاستگاه فرهنگی آن است که تعبیرش در سبک زبانی یا در سبک گفتمانی اشخاص با پایگاههای اجتماعی مختلف را منعکس میسازد. همچنین مشخص میشود که مطالعۀ صورتهای فشردهسازیشده فقط به تصمیمگیری در نوع کوتاهسازی محدود نمیشود و تفاوتهای موجود میان صورتهای فشردهشده بهلحاظ ساختاری در اغلب موارد پدیدهای صرفاً صرفی نیست و در برخی موارد به ملاحظات کاربردی و اجتماعی نظیر نوع جنسیت نیز بستگی دارد.
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی زایایی الگوهای سازندۀ اسم مرکب در زبان فارسی با تکیه بر چارچوب نظری زایایی پلاگ (۲۰۰۳) میپردازد. بدین منظور نگارندگان از پیکرهای برگرفته از پایگاه دادگان زبان فارسی، ۱۳۰۰ اسم مرکب استخراج کردند. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی ـ تحلیلی بوده و روش گردآوری دادهها پیکرهبنیاد است. نگارندگان پس از بررسی و تحلیل دادههای جمعآوریشده از پیکرۀ پژوهش، این گونه نتیجه گرفتند که تنها روش کمی سنجش زایایی فرایندهای واژهسازی که پلاگ (۲۰۰۳) معرفی کرده، شمارش بروندادهای یک فرایند واژهسازی است. همچنین، زایاترین الگوی اسم مرکبساز در میان الگوهای سازندۀ اسم مرکب در زبان فارسی، الگوی (اسم + اسم) است. به علاوه، روشهای مختلف سنجش میزان زایایی الگوهای سازندۀ اسم مرکب، نتایج متفاوتی را از میزان زایایی این الگوها ارائه میدهد. تحلیل دادههای استخراجشده از پیکرۀ پژوهش نشان میدهد که در میان الگوهای سازندۀ اسم مرکب در زبان فارسی، الگوی (اسم + اسم) بیشترین زایایی را دارد و الگوهای (ضمیر + اسم، ضمیر + ستاک فعلی (حال)، اسم + فعل امر و عدد + عدد) با بسامد نوع ۱ واژه، غیرزایاترین الگوی سازندۀ اسم مرکب بوده و از کمترین میزان زایایی برخوردارند.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
در این نوشتار، حل دقیق ارتعاش آزاد تیر مستطیلی همگن و ایزوتروپ بر بستر ارتجاعی دو پارامتری در صفحه تحتانی ارائه شده است. مدل دو پارامتری پاسترناک بهمنظور مدلسازی اندرکنش تیر با بستر در سطح تماس انتخاب شده است. معادلات بر اساس تئوری دوبعدی ارتجاعی فرمولبندی شده و با استفاده از تابع پتانسیل تغییرمکان معادلات حاکم به یک معادله مرتبه چهار کاهش و توسط روش جداسازی متغییرها و اعمال دقیق شرایط مرزی حل شده است. روش ارائه شده در این پژوهش بدون فرضیات سادهکننده و برخلاف تئوریهای متداول تیر، محدودیتی در انتخاب ضخامت نداشته و برای نسبتهای مختلف ضخامت به طول تیر دارای اعتبار است. بهمنظور اعتبارسنجی، نتایج بهدستآمده از این پژوهش با سایر کارهای تحلیلی مقایسه شده است. نتایج نشان میدهد که افزایش ضرایب بستر با افزایش بسامد طبیعی تیر همراه است که شدت آن با افزایش نسبت ضخامت به طول و در مقادیر بزرگتر از ۰,۲ و در مودهای بالای ارتعاشی دارای کاهش قابل ملاحظه ای است.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۵ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
ارتعاشات وارد بر میوههای در حال حمل میتواند هر یک از آسیبهای ضربه، سایش و فشرده سازی و یا ترکیبی از آنها را به میوه وارد سازد. بافت میوه شلیل در مرحله رسیدگی نرم است بنابراین سبب افزایش حساسیت به آسیب مکانیکی در هنگام حمل و نقل و نگهداری میشود. در این پژوهش اثر ارتعاشات شبیه سازی شده حمل و نقل بر کیفیت میوه شلیل با پنج سطح ، سه سطح دامنه، دو نوع جعبه ، سه نوع جاذب بر روی ردیفهای اول ، دوم و سوم میوه مورد مطالعه قرار گرفته است. ریشه میانگین مربعات شتاب ارتعاش به عنوان معیاری از بزرگی ارتعاش در نظر گرفته شد و درصد انتقال پذیری ارتعاش در تیمارهای مختلف محاسبه شد. همچنین بیشینه تنش و مدول الاستیسیته در نقطه تسلیم نیز محاسبه گردید. نتایج نشان داد که جاذبها در محدوده بسامدی ۷/۵ تا ۵/۷ و ۹/۸ هرتز به ترتیب، هرتز بیشترین و کمترین جذب ارتعاش را داشتند. میوههای ردیف اول، دوم و سوم به ترتیب در شتابهای ۸/۰ ، ۴/۸ و ۶ متر بر مجذور ثانیه کمترین مقدار انتقال پذیری بیشترین میزان جذب ارتعاش داشتند. کمترین میزان جذب ارتعاش نیز در ردیف اول ، دوم و سوم به ترتیب در شتابهای ۳/۲ ، ۱/۵ و ۴/۳ متر بر مجذور ثانیه بدست آمد. لذا پیشنهاد میشود برای حمل میوه از جعبههای کارتنی که درون آنها جاذبهای کاغذی قرار داده شده است، استفاده گردد و در هر جعبه، یک ردیف میوه بیشتر چیده نشود.
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
میزان شدت صدا در بیشتر صنایع و فرآیندها یک عامل مزاحم است. جاذبهای صدا وسیلهای برای کاهش میزان سر و صدا هستند. انواع مختلفی از جاذبهای صوتی با طراحی و جنسهای گوناگون وجود دارد؛ اما جاذبهای صدایی که بتوانند ضریب جذب بالایی داشته باشند، موثر واقع خواهد شد. طراحی اسفنج منگر با ساختار فرکتالی، راه حل مناسبی برای این مساله خواهد بود. با توجه به اینکه عوامل مختلفی مانند جنس، گام و بسامد بر این جاذب تاثیرگذار هستند، در این پژوهش هر یک از این عاملها آزمایش شدند و اثرات ضریب جذب و تغییرات تراز صدا تحت تاثیر عاملهای جنس، گام و بسامد بررسی و تحلیل شدند. در بررسی عامل گام، مشخص شد که میزان ضریب جذب گام دوم دارای نتایج مطلوبتری نسبت به گام یک است. این مقدار برای گام یک ۰/۳ و برای گام دو ۰/۳۸ بهدست آمد. از میان عاملهای موثر بر میزان ضریب جذب اسفنج منگر، عامل جنس، اثرات مشهودتری را نشان داد؛ بهنحوی که جاذب با بافت سختتر دارای ضریب جذب پایینتر و جاذب با بافت سبکتر، دارای ضریب جذب بالاتر است. از میان جنسهای بهکاررفته برای این جاذب، اسفنج دارای بالاترین ضریب جذب با مقدار۰/۴ و امدیاف حداقل ضریب جذب با مقدار ۰/۳ را دارد.
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۴ )
چکیده
شبکههای دولایهی ساختهشده با سیستم پیوندهی گویسان که دستهی مهمی از سازههای فضاکار هستند، ازجمله سازههای رایج و پرکاربرد برای اجرای سقفها میباشند. شناسایی مشخصات دینامیکی این سازهها برای تکمیل فرآیند پایش سلامت سازهای، بهروزرسانی مدل اجزای محدود و تشخیص آسیب ضروری است. محدودیتهای روش شناسایی ورودی-خروجی باعث شده که در سازههای مهندسی از روش خروجی-تنها استفاده شود. در این کار، مدل فیزیکی یک شبکهی دولایه در آزمایشگاه ساخته شد. با انجام آزمایش مودال خروجی-تنها و با استفاده از دو روش حوزهی بسامد تجزیه در حوزهی بسامد تعمیم یافته (EFDD) و تجزیه در حوزهی بسامد با برازش منحنی (CFDD) و نیز دو روش حوزهی زمان شناسایی زیرفضای تصادفی با دادهی خام (SSI-DD) و شناسایی زیرفضای تصادفی با کوواریانس دادهها (SSI-Cov)، پارامترهای مودال این شبکهی دولایه تعیین شدند. برای تحریک شبکه از دو نوع بارگذاری تحریک مستقیم و تحریک غیرمستقیم استفاده شد. بهمنظور بررسی دقت پارامترهای شناساییشده، یک آزمایش مودال ورودی-خروجی نیز بر روی شبکه انجام و نتایج حاصله به عنوان مبنا گزیده شدند. نتایج نشان داده که دقت پارامترهای شناسایی شده با بارگذاری مستقیم بالاتر از نتایج مشابه با بارگذاری غیرمستقیم بوده است. بیشترین اختلاف نتایج بسامدهای طبیعی شبکهی دولایه با نتایج مبنا مربوط به مود دوم شبکه و برابر ۰۷/۲ % بوده است. میانگین خطای نسبی پارامترهای شناسایی شده نشان داده که روشهای حوزهی زمان، نسبت میرایی را با خطای کمتری تخمین زدند؛ درحالیکه روشهای حوزهی بسامد، بسامدهای طبیعی و شکلهای مودی را با دقت بالاتری شناسایی نمودند.