۲۳ نتیجه برای انطباق
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
ارتفاع موج شاخص، در طراحی و تحلیل سازههای دریایی و بهره برداری از آنها پارامتر بسیار با اهمیتی میباشد در نتیجه پیشبینی این پارامتر کمک شایانی به بهبود طراحی و آنالیز سازههای دریایی مینماید، از روشهای مدلسازی مشخصات امواج میتوان به مدلهای عددی، تجربی و هوش مصنوعی اشاره کرد، در این پژوهش از مدل سوان که یکی از انواع مدلهای نسل سوم در مدلسازی و تخمین مشخصات امواج است، استفاده شده است. سپس از مدلهای مبتنی بر محاسبات نرم شامل مدلهای منفرد و ترکیبی هوش مصنوعی مانند سیستم استنتاج عصبی-فازی انطباقی، مدل ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی مصنوعی احساسی، در پیشبینی ارتفاع موج استفاده شده است و از دادههای بویه امیرآباد جهت صحتسنجی استفاده شده است. ورودی مدلها در این پژوهش پارامتر سرعت باد و خروجی مدلها نیز ارتفاع موج میباشد. تحلیل مدلهای مختلف با استفاده از سنجههای آماری اریبی، جذر میانگین مربع خطاها، ضریب پراکندگی و ضریب تبیین، انجام شده است. ارزیابی مدلها توسط آمارههای فوق، حاکی از انطباق قابل قبول ارتفاع موج شاخص بدست آمده از مدل سوان با بویه دارد. همچنین هر سه مدل مبتنی بر هوش مصنوعی مذکور قابلیت پیشبینی نسبتاً دقیق پارامتر ارتفاع موج را دارند. همچنین مقایسه نتایج مدلهای مبتنی بر هوش مصنوعی نشان داد که مدل ماشین بردار پشتیبان، نسبت به بقیه مدلها، دقیقتر است. مدل ماشین بردار پشتیبان به عنوان روشی جایگزین برای مدل سوان یا سایر روشهای عددی، در مواردی که دادههای ارتفاع موج در دسترس نبوده و یا کیفیت آماری لازم را ندارد نتایج مدلسازی را بهبود میبخشد.
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
در سالهای اخیر با افزایش سرعت رشد صنایع و علوم و فنون، تغییرات در عرصه استانداردها، عملکردها وکاربریهای معماری بیشتر عیان گشته است. این امر بیانگر آن است که معماری امروز نیازمند تغییرات و پویایی بیشتری نسبت به گذشته است و بهنظر میرسد که باید ساختمانهای جدید متنوعتر، انعطافپذیرتر و قابل انطباق با تغییرات احتمالی آینده باشند. با نگاهی به گذشته میتوان دریافت که انسان چگونه با خلق اولین و ابتداییترین ساختار متحرک با مشکلات زندگی خود کنار آمده است و خانههای متحرک و شهرسازی انعطافپذیر را چنان با نیازهای خود طراحی کرده که بتواند از آن در آینده نیز بهره گیرد. امروزه نیاز استفادهکنندگان و عملکردهای متنوع ساختمانها، در سراسر جهان به سرعت در حال تغییر است و ساختمانها باید منعطف و انطباقپذیر با تغییر عملکردها یا تغییرات زمانی (مانند آب و هوا) و یا مکانی متناسب با تغییر شرایط اجتماعی و فرهنگی باشد. آنچه که دراین مقاله مورد بحث قرار میگیرد، بررسی، تحلیل و تقسیمبندی سیستمهای سازهای پناهگاههای موقت و سیار است. هدف ازاین تقسیمبندی تعیین مدلهای قابل تولید و متنوع برای توسعه فرمهای پیشنهادی و سیستمهای ساخت قابل دسترس و اجرا است. با این نگرش به معرفی نمونهها و روشهای اجرایی و ممکن سیستمهای ساخت پرداخته میشود.
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
با توسعه دیدگاه های رده شناختی زبان، چارچوب بهینگی به عنوان فرانظریه ای بر دیگر نظریه ها مطرح شد. بر این اساس پژوهش حاضر در قالب حاکمیت و مرجعگزینی در چارچوب نظری بهینگی برای بررسی آرایش واژگانی جملات خبری گویش آتنی (از گویش های مازندرانی) به انجام رسیده است. هدف از این پژوهش شناخت و تحلیل گویش آتنی به عنوان یکی از گویش های ایرانی در معرض خطر است که با بهکارگیری فرانظریه بهینگی در تعیین محدودیت های حاکم بر آرایش جملات خبری گویش و رتبه بندی آنان به انجام رسیده و با استفاده از تابلوها و نمودارها در چارچوب بهینگی ارائه شده است. در تحلیل بهینگی گویش، محدودیتهای مورداستفاده به طور کلی در سه دسته، تقسیم بندی می شوند که عبارتاند از: محدودیتهای انطباق (چپهسته، چپمشخص گر، چپمتمم)، محدودیت عناصر اجباری (هسته اجباری، مشخصگر اجباری) و محدودیت های ساختاری (به اقتباس از: Kuhn, ۲۰۰۳؛ مشتمل بر محدودیت وفاداری (خوانش کامل، تجزیه) و محدودیت نشانداری (عامل مشخص گر، عدمحرکت واژگانی، اقامت، فاعل، مبتدا انداز). نتایج پژوهش با تأیید مفهوم وحدت در تنوع در انگاره های آرایش واژگانی ساخت های خبری گویش آتنی، وجود تنوعات میانزبانی را حاصل رتبه بندی متفاوت آنان به شمار آورده و جهانشمولی نظریه بهینگی را در ارتباط با تعداد ثابت تخطی ها از محدودیتهای انطباق تأیید میکند.
خدیجه حاجیان، عالیه کرد زعفرانلو،
دوره ۳، شماره ۹ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف از نگارش این مقاله، بررسی زبان شناختی استعاره جهتی در قرآن با توجه به رویکرد نظریه معاصر استعاره است. اهمیت این تحقیق در اینجاست که استعاره بخش مهمی از ارتباط های گفتاری و کلامی را تشکیل می¬دهد و آن قدر طبیعی وارد زندگی ما می شود که ممکن است در عمل جلب توجه نکند. استعاره در زبان دین نیز کمتر از سایر صورتهای زبانی نیست. در استعاره¬های جهتی، نظامی کلی از مفاهیم با توجه به مفاهیمی از نظامی دیگر سازمان¬بندی می¬شود. استعاره¬های جهتی، مفاهیم را با اعطای صورت مکانی در جهات متقابل به یکدیگر مرتبط می¬کنند. این جهت¬های مکانی، قراردادی یا دلبخواهی نیستند؛ بلکه بر مبنای تجربه های فیزیکی و فرهنگی انسانها شکل می¬گیرند. وظیفۀ این نوع استعاره ها بیش از هر چیز، برقراریِ انسجام در نظام مفهومیِ ماست. تقابل های «بالا یا پایین، جلو یا پشت، راست یا چپ، مرکزی یا حاشیه¬ای، درون یا بیرون» همه از این دست است. این جهت¬های فضایی یا مکانی با تصویر فضایِ هندسی¬ای که در ذهن به وجود می آورند، مفهومی جدید و در نتیجه درکی جدید می آفرینند.
دوره ۶، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
این پژوهش به بررسی انطباق فارسنت با شبکۀ واژگانیِ انگلیسی پرینستون (وردنت) میپردازد و در پی پاسخ به پرسشهای زیر است: آیا دستههای هممعنایی که در فارسنت بدون تطابق با وردنتاند، واژههای ویژۀ زبان فارسیاند؟ بهعبارتدیگر آیا این واژهها در زبان انگلیسی آمریکایی و یا شبکۀ واژگانی پرینستون واقعاً خلأ واژگانی بهشمار میروند؟ پرسش دیگر اینکه این موارد را چگونه میتوان تقسیمبندی کرد و درصد هرکدام به چه میزان است؟ آیا میتوان برای بعضی از آنها با کنکاش و بررسی بیشتر معادلی در انگلیسی یا وردنت پرینستون یافت؛ بهعبارتدیگر آیا میتوان گفت، خلأ واژگانی نیستند؛ بلکه علت، عدم سهولتِ یافتن معادلهای آنهاست؟ به این منظور، با بررسی نمونهای شامل ۲۰۰۰ دستۀ هممعنای فارسنت به مواردی که بدون انطباق با دستههای هممعنای وردنتاند، پرداخته میشود. دستههای هممعنای یادشده استخراج میشوند که حدوداً پانزده درصد از نمونهها را به خود اختصاص میدهند. طبقهبندی و بررسی موارد یادشده حاکی از این امر است که درحدود دوسوم از مواردِ بدون انطباق، واژههای ویژۀ زبان فارسیاند و یکسوم دیگر به علل دیگری بدون انطباقاند که بسیاری از آنها واژههای ویژۀ زبان فارسی نیستند. در پایان با تکمیل اطلاعات موجود در وردنت و فارسنت برای برخی از دستههای هممعنای بدون انطباق در فارسنت میتوان معادلهایی در وردنت یا زبان انگلیسی یافت و با تکمیل اطلاعات وردنت میتوان میان دستههای هممعنای فارسنت و آنها انطباق برقرار کرد.
دوره ۶، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مطالعه انطباق وامواژهها مدتهاست، توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. در این پژوهش تلاش بر این است تا چگونگی انطباق واجیِ واکههای وامواژههای زبان عربی بررسی شوند. چارچوب نظری این پژوهش نظریۀ بهینگیِ پرینس و اسمولنسکی (۲۰۰۴) است. دادههای بررسیشده، ۱۶۴۷ واژه است که از فرهنگ معین و سخن گردآوری شدهاند. تلفظ وامواژهها در زبان مبدأ (عربی) با بهرهگیری از چهار فرهنگ زبان عربی آوانگاری شدهاند و سپس تغییرات آوایی/ واجیِ رخداده دربارۀ هریک از وامواژهها در زبان مقصد (فارسی) بررسی شدهاند. تلفظ وامواژههای زبان عربی در فارسی با استفاده از فرهنگهای معین و سخن گردآوری و آوانویسی شدهاند. در این بررسی پس از معرفی نظام آوایی و واجی زبانهای فارسی و عربی، فرایندهای واجی دخیل در انطباق واکههای وامواژهها، هریک بهتفصیل بررسی شدهاند. فرایند جایگزینی، پربسامدترین فرایند واجی دخیل در انطباق واکههای وامواژههای زبان عربی است.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده
فرضیه: به دلیل توسعه کاربرد لاستیکها در صنایع مختلف ، خصوصیات و طول عمر مفید مواد لاستیکی دارای اهمیت ویژهای در مراحل طراحی بوده و منجر به اطمینان از کارایی و ضمانت اجزاء لاستیکی خواهد بود. در این مطالعه، ویژگیها و طول عمر مفید قطعات لاستیکی EPDM مورد استفاده به عنوان آببند یا درزگیر در لوله های تقویت شده با الیاف شیشه، GRP مورد بررسی قرار گرفت و اثر افزودن نانوذره سیلیکا و جفتکننده سیلانی Si۶۹بر روی این ویژگی ها مطالعه شد.
روش: در این کار، آزمونها تحت شرایط پیرشدگی تسریع یافته انجام گرفت بطوریکه نمونه ها در محدوده دمایی ۲۵-۹۰ درجه سانتیگراد به مدت ۶۰ روز تحت شرایط پیرشدگی قرار گرفتند. سپس تخمین طول عمر نمونه ها با استفاده از اصل انطباق زمان- دما و همچنین با استفاده از مدل ویلیامز لندل فری (WLF) ، بر روی دادههای آزمونهای کشش و مانایی فشار صورت گرفت. آزمون کشش تحت استاندارد ISO ۱۲۲۴۴ و آزمون مانایی فشار بر اساس استاندارد ISO ۸۱۵ بر روی نمونه های لاستیکی انجام شد. اثر پیرشدگی بر روی نمونههای با و بدون نانوذره سیلیکا توسطFTIR بررسی گردید. همچنین از آزمونهای میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) برای مشاهده نحوه پخش ذرات نانوسیلیکا در نمونه های لاستیک EPDM استفاده شد.
یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده، طول عمر مفید به ترتیب برای نمونه های لاستیکی با و بدون و نانوذره سیلیکا و عامل جفتکننده Si۶۹ در دمای اتاق حدود ۶۳ و ۳۵ سال برآورد شد. مشاهده شد که وجود نانوذرات سیلیکای اصلاح شده خواص مکانیکی و حرارتی EPDM را بهبود می بخشد و همچنین باعث افزایش طول عمر مفید این الاستومر می شود.
دوره ۸، شماره ۲۰ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده
انتخاب و به کارگماری شایستهترین افراد در هر شغل، یکی از مهمترین مسائل و تصمیمات مدیریتی محسوب میشود. اینگونه تصمیمات در سازمانها به طور مرسوم از طریق انطباق ساده شاغل و شغل» انجام میپذیرد. از کاستیهای این روش، انطباق شاغل با شغل در «سطح فردی» است در حالی که با توجه به اهمیت فراینده «کار گروهی» در سازمانها، انجام انطباقهای دیگر ضروری به نظر میآید. در این مقاله «انطباق افراد شاغل با یکدیگر» علاوه بر انطباق دادن شاغل و شغل در نظر گرفته شده و بر این اساس الگوی نوینی برای انتخاب و به کارگماری نیروی انسانی نیز پیشنهاد و توسعه داده شده است.
به منظور مقایسه الگوی پیشنهادی (مبتنی بر سطح تحلیل گروهی) با الگوی مرسوم (مبتنی بر سطح تحلیل فردی)، مدل ریاضی آن در قالب یک مدل غیر خطی (درجه دوم) فرموله شده؛ سپس به وسیله «شبکه عصبی بازپختی» با استفاده از نرمافزار Matlab حل شد. نتایج تحلیل آمـاری نشـان میدهد که بین میانگین جوابهای به دست آمده از الگوی پیشنهادی و میانگین جوابهای بـه دست آمده از الگوی مرسوم، با توجه به معیار هزینه، اختلاف بسیار معناداری وجود ( و ). در نتیجـه استفـاده از الگـوی پیشنهـادی بـرای انتخاب و به کارگماری نیروی انسانی در مشاغل و پستهای سازمانی به جای الگوی مرسوم توصیه میشود.
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
در عصر حاضر اصول و الگوهای شکلدهنده مساجد و نگاه نمادگونه به آن مخصوصاً در سطح مسجدهای محلهای به دست فراموشی سپرده شده است. با توجه به اینکه بازیابی هویت معماری و شهرسازی ایرانی- اسلامی از جمله وظایف معماران و شهرسازان معاصر بوده، شناسایی ویژگیها، اصول و ارزشهای موجود و متاثر از آیات و احادیث اسلامی در معماری و شهرسازی مساجد و همچنین تطبیق متناسب آنها با نیازهای دوره معاصر و الگوسازی ارزشهای فرامکانی و فرازمانی مساجد هدف پژوهش حاضر بود. در پژوهش حاضر به روش پیمایشی به بررسی تاثیر مدلهای ادراک حسی موثر بر افزایش رضایتمندی و مطلوبیت در مساجد محلهای شهر قزوین پرداخته شد. پس از تبیین مدلها و مولفههای ادراک حسی، معیارهای ارزیابی موثر بر افزایش رضایتمندی به مساجد استخراج شدند و پرسشنامه طبق طیف لیکرت تنظیم و با روش مدلیابی معادلات ساختاری (SEM) روابط بین متغیرها و میزان تاثیر آنها تحلیل شد. یافتههای پژوهش وجود رابطه معنیدار بین مولفههای ادراک حسی و رضایتمندی در مساجد محلهای را نشان دادند که در آن میزان تاثیرگذاری شاخصههای فرهنگی و نظام اجتماعی موجود در محله از دیگر شاخصهها بیشتر بود. درنتیجه رعایت الگوهای حسی در طراحی عناصر تشکیلدهنده مساجد باعث افزایش مطلوبیت فضایی شده است که این امر موجب ایجاد و تقویت الگوهای معماری حسی انطباقی در مکانهای مذهبی و افزایش انگیزش نمازگزاران برای تداوم حضور در مساجد محلهای میشود.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
تأثیر مقدار آلومینیم روی رسوب گذاری فاز در آلیاژهای دوجزئی Ni-Al در حین سرمایش سریع بررسی شد. آنالیز ریزساختاری نمونههای آنیل و کوئنچ شده، یک انتقال از توزیع یکنواخت به توزیع بایمودال را در اندازه رسوبات در محدوده ترکیب شیمیایی بین ۳/۱۵ و ۵/۱۷ درصد اتمی آلومینیم نشان میدهد. این انتقال با تغییر مورفولوژی رسوبات همراه بوده و در این مقاله، مشاهدات ریزساختاری مرتبط با آنها از نظر سینتیکی و کریستالوگرافی مورد بحث قرار گرفته است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
یکی از مشکلات فیلترهای FIRوفقی در شناسایی سیستمهای با پاسخ ضربه طولانی، هزینه بسیار بالای محاسباتی است. به تازگی نوع جدیدی از فیلترهای وفقی بر پایه برش سهسطحی سیگنال ورودی برای کاهش پیچیدگی محاسباتی آنها ارائه شده است. در مقاله حاضر تحلیلی نظری برای خطای عدم انطباق فیلتر وفقی LMS مبتنی بر برش سهسطحی سیگنال ارائه شده و به کمک این تحلیل، حداقل میزان متوسط مربع خطا بهدست آمده است. این تحلیل میتواند پایهای برای طراحی دقیقتر این فیلترها با توجه به مقدار مناسب آستانه برش و طول گام باشد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: در سال های اخیر تخریب زودهنگام آثار معماری صنعتی، موجب ایجاد آسیب های مختلف و درنتیجه کاهش پایداری، بهخصوص در کشورهای در حال توسعه شده است. پژوهش حاضر سعی دارد به تبیین معاصرسازی سبز و انطباق سیستمی، بر اساس معماری پایدار در کارخانه ذوبآهن کرج به عنوان میراث صنعتی مشترک ایران و آلمان بپردازد.
ابزار و روش ها: پژوهش از نوع کیفی است و تحلیل ها با راهبرد استقرا صورت پذیرفته است. از مطالعات اسنادی و برداشت میدانی در جمعآوری اطلاعات استفاده کرده، برای تحلیل داده از روشهای کدگذاری بهره میگیرد. تعیین پتانسیلِ انطباق پذیری پایدار کارخانه ذوبآهن کرج بر اساس متد ARP صورت گرفته است. در آخر برای تدقیق نتایج، برای هر یک از ابعاد، از ضریب شانون استفاده شده است.
یافته ها: با توجه به نتایج بهدستآمده، بیشترین ضریب شانون مربوط به «ضوابط و مقررات» و کمترین مربوط به «تزئینات» است. یافته های پژوهش نشان می دهد که معاصرسازی یک فضای صنعتی، با قرار دادن فضاهای جمعی و انسانی درون یا در پسزمینه فضاهای صنعتی، موجب می شود که بازدیدکننده، تصویر واضح و مناسبی از گذشته سایت در ذهن خود ترسیم کند.
نتیجه گیری: معاصرسازی یک فضای صنعتی از میراث صنعتی مشترک ایران و آلمان، امری است که در تعامل با بستر طرح روی می دهد. پژوهش راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود، و جلوگیری از تخریب ساختمانهایی که دارای عمر مفید هستند ارائه می کند. پژوهش راهبردهای چون حفظ، انطباق سیستمی و معاصرسازی را به عنوان مهمترین عوامل برای پایداری این مجموعه ارزشمند ارایه می دهد.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
اغلب برنامههای استراتژیک پیشبینی آینده را به کمک روشهای متعدد مفروض میدارند و یک برنامه ایستا با استفاده از آینده واحد را مبتنی بر برونیابی روندها توسعه میدهند که نتایج قابلقبولی را در یک مجموعه کوچک از آیندههای محتمل ارائه میدهد. درحالیکه اگر آینده متفاوت از آیندههای مفروض باشد، امکان شکست برنامه وجود دارد. علاوه بر عدماطمینان بالا در پیشبینی آینده، بهطور عمده شرایط برنامهریزی نیز در طول زمان تغییر میکند. برای فایق آمدن بر این مسئله، پژوهش حاضر بهدنبال طراحی مدلی برای تدوین استراتژیهای انطباقپذیر استوار است تا ضمن ارائه عملکردی رضایتبخش در آینده چندگانه متفاوت (استواری)، همزمان با دریافت اطلاعات با شرایط جدید انطباق پیدا کند. مبانی پژوهش حاضر تفسیری، رویکرد آن کیفی و از نظر جهتگیری یک پژوهش توسعهای- کاربردی است. در این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب به بررسی ادبیات حوزه تدوین استراتژی در شرایط عدماطمینان پرداخته شده است. برایناساس، پس از بررسی ادبیات پژوهش تعداد ۳۹ مفهوم (تم) و ۱۰ مقوله استخراج شد. درنهایت با استفاده از مقولهها و مفاهیم شناسایی شده و استفاده از ادبیات پژوهش، مدل نهایی تدوین استراتژیهای انطباقپذیر استوار در شرایط عدماطمینان طراحی شد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر ارزیابی پردازش معناشناختی واژههای گفتاری (اسمها) در نوجوانان مبتلا به فلج مغزی و مقایسۀ آن با نوجوانان سالم بوده است. بدین منظور، ۳۰ نوجوان مبتلا به فلج مغزی ۱۰ تا ۱۵ ساله به روش نمونهگیری در دسترس برای پژوهش انتخاب شدند که عارضۀ همۀ آنها از نوع اسپاستیک بود. برای گروه کنترل، ۳۰ نوجوانان سالم مطابق با جنسیت، سن و تحصیلات نوجوانان مبتلا به فلج مغزی انتخاب شدند. در این پژوهش متغیرهای مستقل و وابسته به ترتیب عارضۀ فلج مغزی و نمرات کسبشدۀ آزمودنیها در آزمون واژههای گفتاری بود. متغیرهای کنترل نیز جنسیت، سن و تحصیلات را دربرمیگرفت. برای گروه کنترل، ۳۰ نوجوانان سالم مطابق با جنسیت، سن و تحصیلات نوجوانان مبتلا به فلج مغزی انتخاب شدند. جهت ارزیابی آزمودنیها، از آزمون (۴۷) انطباق واژۀ گفتاری با تصویر (پالپا) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مهارت نوجوانان مبتلا به فلج مغزی از نوع اسپاستیک در واژههای گفتاری بهطور معناداری نسبت به همتایان سالم ضعیفتر است. همچنین، الگوی رشد واژههای گفتاری نوجوانان مبتلا به فلج مغزی از نوع اسپاستیک نسبت به همتایان سالم دچار تأخیر است. علاوهبراین، تحلیل دادهها مشخص کرد نوجوانان مبتلا به فلج مغزی از نوع اسپاستیک در پردازش واژههای گفتاری دچار اختلال در شبکۀ واژگانی و اختلال ادراکی هستند، اما اختلال ادراکی آنها به مراتب بیشتر است.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسۀ میزان اضطراب آزمون فارسیآموزان خارجی (عراقی) در آزمون تعیین سطح دانش زبان فارسی (دستور و واژه) به دو صورت رایانهای مستقیم و آزمون انطباقی رایانهای همتاست. به این منظور، این سؤال مطرح شد که رابطۀ بین آزمونهای تعیین سطح مؤلفههای دستور و واژۀ فارسی انطباقی رایانهای و رایانهمحور بر میزان اضطراب آزمودنیها، در صورت وجود ارتباط، چیست؟ در این پژوهش از روش تلفیقی استفاده شد. شیوۀ گردآوری داده بهصورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه و آزمون بود. به این ترتیب، آزمون طراحیشده پس از تعیین ویژگیهای آزمون از ۴۸ نفر از فارسیآموزان دختر و پسر ۲۵ ـ ۴۰ ساله با ملیت عراقی مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسیزبانان دانشگاه تربیت مدرس، در سطوح زبانی مختلف در قالب آزمون رایانهای مستقیم و انطباقی اجرا شد. با توجه به مثبت بودن حد بالا و حد پایین فاصلۀ اطمینان اختلاف میانگین، درمییابیم که میانگین نمرۀ مؤلفه اضطراب در آزمون رایانهای بیش از حد متوسط ۳ است. درنتیجه میزان اضطراب فارسیآموزان عراقی در آزمون انطباقی رایانهای کمتر از آزمون رایانهای مستقیم همتاست.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱۱- )
چکیده
در کتب تفسیر اثری شیعه، حدود ۱۴۰۰۰ روایت تفسیری نقل شده است. در سده دوازدهم هجری بیشتر این احادیث در دو مجموعه بزرگ تفسیری به نامهای نور الثقلین تألیف ابن جمعه حویزی (۱۱۱۲م) و البرهان فی تفسیر القرآن نوشته سید هاشم بحرانی (۱۱۰۷م) گردآوری شد. این احادیث را میتوان به طور کلی به سه دسته تقسیم کرد: دسته اول، احادیثی هستند که به تبیین معانی ظاهری آیات قرآن میپردازند؛ دسته دوم، از این احادیث به تشریح معانی باطنی قرآن میپردازند؛ دسته سوم، روایاتی است که به تطبیق مفاهیم قرآنی بر اشخاص و گروههای خاص پرداخته است، این دسته در حوزه تفسیر شیعی به «روایات جری و تطبیق» نام برده شده است و این نام از روایاتی اقتباس شده مه میگوید، «تأویل قرآن بهسان مه و مهر به طور دائم بر مدار گیتی در جریان است». بنابر تحقیق انجام شده، شمار ۲۱۳۰ روایت از روایات تفسیری موجود به این نوع تطبیقات اختصاص دارد. به طور مثال، در بسیاری از این روایات، آیات قرآن بر پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت (ع) منطبق شده است. برخی از مفسران شیعه مانند علامه طباطبایی، جری و تطبیق را شیوه درستی دانستهاند مه اهل بیت در تفسیر قرآن به کار بردهاند. از طرف دیگر، برخی منتقدان شیعه مانند دکتر محمد حسین ذهبی در کتاب «الیفسیر و المفسرون»، این شیوه تفسیری را به شدت مورد تخطئه قرار داده و آن را تفسیر به رأی دانستهاند. واقعیت آن است که اگر چه اصل جری و تطبیق میتواند مورد قبول باشد، اما نمیتوان گفت که همه روایات موسوم به روایات جری و تطبیق از طریق اهل بیت به دست ما رسیده است. شمار زیادی از این روایات نه از نظر متن و نه از نظر سند، قابل دفاع نیست.تحقیق نشان داده که حدود نیمی از این احادیث مُسند نیست. همچنین افرادی مه در کتب رجال به عنوان غالی یا فاسد العقیده معرفی شدهاند، در اسناد بسیاری از این روایات وجود دارند. برخی از این روایات به عبارات مبتذل و مضحک بیشتر شباهت دارند تا به تفسیر قرآن کریم، مانند روایاتی که «بعوضه» در سوره بقره را بر امام علی(ع) تطبیق کرده است! گفتنی است که مطابق برخی از روایات معتبر، امامان اهل بیت علیهم السلام به شدت با اینگونه تطبیقات مخالفت ورزیدهاند.
این مقاله پس از تبیین مفاهیم کلیدی در حوزه تفسیر روایی و عرضه تقسیمبندی جامع نسبت به انواع روایات تفسیری اهل بیت، این دسته از روایات تفسیری را که به «روایات جری و تطبیق» موسومند را مورد بررسی قرار داده و به نقد آنها از نظر متن و سند پرداخته است.
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مکانیابی و نقشهبرداری همزمان یکی از مسائل بنیادی در رباتیک است و تا کنون الگوریتمهای بسیاری ازجمله الگوریتم نقشهبرداری سریع که بسیار پرکاربرد است و الگوریتم نقشهبرداری سریع بدونردیابی که جدیدتر است، برای حل این مسئله بهکار گرفته شدهاند. اگرچه در مقایسههای علمی، عملکرد این الگوریتم بهتر از الگوریتم سریع ارزیابی شدهاست، هنوز ظرفیتهای بررسینشده زیادی در رابطه با این الگوریتم وجود دارد. لذا در این مقاله به موضوع ارایه اصلاحات برای بهبود الگوریتم سریع بدونردیابی و بررسی عملکرد آن پرداخته شدهاست. یکی از راههای افزایش دقت تخمین موضع ربات، مقایسه و تطبیق دو اندازهگیری متوالی و اصلاح موضع ربات بهنحوی که بهترین تطابق میان دو اندازهگیری برقرار شود، است. این روش که انطباق پویشی نامیده میشود برای بهبود عملکرد الگوریتمها موثر بوده ولی تاکنون برای الگوریتم سریع بدونردیابی مورد آزمون قرار نگرفتهاست. در این مقاله برای اولین بار از ترکیب الگوریتم سریع بدونردیابی با انطباق پویشی برای مکانیابی و نقشهبرداری همزمان استفاده میشود. برای ارزیابی تاثیر انطباق پویشی، این الگوریتم روی دو مجموعه داده لیزر بهدست آمده در محیط شبیهسازی و آزمایشهای عملی، پیادهسازی و نتایج با حالت بدون انطباق پویشی مقایسه میشوند. نتایج مقایسه نشان میدهند که افزودن انطباق پویشی به الگوریتم سریع بدونردیابی، دقت تخمین مسیر و دقت نقشه را به مقدار قابل ملاحظهای بهبود میدهد. همچنین با بهبود سرعت الگوریتم انطباق داده، زمان اضافی لازم برای انجام انطباق پویشی جبران شده و سرعت کلی الگوریتم سریع بدونردیابی بهبود یافت.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
در دهه گذشته، بازارهای مالی ملی و بین المللی دچار بحرانهای مالی فراوانی شده اند .یک دلیل برای وجود این بحران ها، رفتارهای نادرست سرمایه گذاران در تصمیم گیری ها به دلیل شرایط مبهم و اشتباهات شناختی است. با توجه به اینکه این بحرانها در بازار های داخلی نیز وجود دارد، این پژوهش به منظور درک و شرح رفتار سرمایه گذاران و شناسایی عوامل جامعه شناختی بر رفتار انطباقی سرمایه گذران انجام شده است تا شاید کمکی به رفع این بحرانها در بازار اوراق بهادار شود. در این پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است و فرضیه های پژوهش با استفاده آزمون Tهتلینگ و روش رگرسیون چند متغیره مورد آزمون قرارگرفت. این پژوهش دارای یازده فرضیه می باشد که تمام این فرضیه ها در سطح معنی داری ۹۵ درصد مورد آزمون قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که سرمایه گذاران در راستای تأمین نیازهای مالی شان به دنبال ارضاء نیازهای جامعه گرایانه خود نیز هستند و سطح دانش و تجربه سرمایه گذاران و سن هر دو شکل رفتار انطباقی اطلاعاتی و هنجاری را تحت تأثیر قرار می دهد و اهمیت نیازهای جامعه گرایانه فقط بر رفتار انطباقی هنجاری اثر می گذارد و همچنین جنسیت سرمایه گذاران هیچکدام از دو شکل رفتار انطباقی را تحت تأثیر قراد نداد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش فرایند انطباق تداخلی و تاثیر آن بر عمر خستگی قطعات سوراخداری از جنس فولاد AISI۴۳۴۰ سختکاری شده به صورت تجربی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، پینهایی از جنس تنگستن کارباید درون قطعات فولادی جازده شده و تحت آزمون خستگی با نسبت بار صفر و فرکانس ۱۰ هرتز قرار گرفتند. این آزمایشها برای نمونههایی با ۵ سطح تداخل و دو بار تکرار صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که نیروی فشاری لازم برای جازنی پین در سوراخ با افزایش اندازه تداخل بیشتر میشود. بیشترین مقدار این نیرو نیز زمانی بود که پین به سطح زیرین نمونه رسیده و بیشترین حجم تغییرشکل انجام گرفت. شبیهسازی سهبعدی المانمحدود فرآیند انطباق تداخلی نشان داد که توزیع تنشهای پسماند ایجاد شده در دیواره سوراخ به صورت فشاری و در فاصله دورتر از آن کششی میباشند. همچنین نتایج آزمونهای تجربی خستگی حکایت از افزایش عمر خستگی نمونهها تا میزان انطباق تداخلی ۱,۵% داشت. در این سطح، عمر خستگی نسبت به نمونه بدون انطباق، حدود ۲.۵ برابر است. ولی با افزایش تداخل تا ۲%، روند صعودی عمر خستگی متوقف میگردد. بررسی سطح مقطع شکست نمونهها حاکی از آن بود که ترکهای خستگی در نمونههای دارای انطباق پرسی از لبه سوراخ شروع به جوانهزنی میکنند. این در حالی است که در نمونههای بدون تداخل، محل آغاز جوانهزنی ترک در صفحه میانی سوراخ میباشد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
انطباق کالای موضوع معامله با شرایط پیشبینی شده در قرارداد یکی از عناصر اصلی ایفای صحیح تعهدات قراردادی از جانب فروشنده تلقی شده و در صورت غیر منطبق بودن کالا با قرارداد، طرف مقابل از حقوقی برخوردار خواهد بود که لازمه استناد به آن بازرسی کالا و کشف عدم انطباق و ارسال اخطار آن به بایع است. برخلاف تصور رایج، مفهوم بازرسی کالا منحصر در بازرسی کیفیت مبیع نبودهبلکه نیست، بلکه به کمیت، بستهبندی و مواردی از این قبیل نیز توسعه مییابد. کنوانسیون بیع بینالمللی کالا در مواد ۳۸ و ۳۹ احکامی را به ترتیب برای بازرسی کالا و ارسال اخطار عدم انطباق پیشبینی نموده کرده است. در این مقاله تلاش شده است ضمن بررسی موضوعات پیرامون بازرسی کالا و اخطار عدم انطباق از دیدگاه کنوانسیون، حقوق ایران نیز مورد مطالعه تطبیقی قرار گیرد. نتایج حاصله نشان میدهد که علارغم علیرغم سکوت قانونگذار مدنی، مقررات کنوانسیون مغایرتی با مبانی و اصول حقوقی ما نداشته ندارد و مانعی در راه الحاق ایران به کنوانسیون از این منظر به نظر نمیرسد.