جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای اخلاق زیست‌محیطی


دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

از رویکردهای تازه در حوزۀ نقد ادبی رویکرد بوم­نقد است که به بررسی رابطۀ میان انسان و طبیعت در ادبیات می­ پردازد. هرچند تعداد قابل توجهی از آثار نظری و کاربردی در حوزۀ بوم‌نقد منتشر شده ­است، اما تاکنون توجه چندانی به پژوهش بوم­نقد تطبیقی نشده­ است. پژوهش پیش­رو تلاشی است برای گشودن باب چنین پژوهش ­هایی به زبان فارسی در فضای دانشگاهی ایران. شاعر معاصر ایران، سهراب سپهری در اشعارش بارها به عناصر طبیعت اشاره می ­کند. شاعر و فیلسوف آمریکایی، رالف والدو امرسن نیز از طبیعت به عنوان موضوع آثارش استفاده می­ کند. به دلیل اهمیّت طبیعت در آثار این دو شاعر، کاربست رویکرد بوم­ نقد دریچۀ تازه ­ای را بر اندیشۀ این دو شاعر و آثار ایشان خواهد گشود. اگرچه بهره ­مندی دو شاعر از طبیعت برای آفرینش هنری به شباهت هایی منجر شده ­است، امّا نگاه آن دو به طبیعت باهم تفاوتی نیز دارد که مهم­ترین آن تفاوت دید مدرن انسان ­محور امرسن با اخلاق زیست­ محیطی پست مدرن سپهری است. رویکرد بوم ­نقد تطبیقی می­ تواند با بررسی این نگاه­ های متفاوت، مناسب ترین نگاه را برای شرایط زیست­ محیطی امروز شناسایی کند و به خوانندگان ادبیات بشناساند.
زهرا پارساپور،
دوره ۹، شماره ۳۶ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

اخلاق زیست‌محیطی به بررسی ملاحظات اخلاقی دخیل در رابطه انسان با محیط پیرامونش می‌پردازد. دو داستان «سگ ولگرد» و «انتری که لوطی‌اش مرده بود» ظرفیت­های مشترکی دارند که زمینه­ساز نقد و خوانش آن­ها با چنین رویکردی است؛ به‌گونه­ای که بیش از سایر خوانش­ها، با دنیای ذهنی صاحبان این دو اثر و نیز با متن آن‌ها همخوانی دارد. در این مقاله، ملاحظات اخلاق زیست­محیطی این دو اثر را به‌شکلی تطبیقی بیان خواهیم کرد و دلایل توجیهی نویسندگان را در لزوم رعایت اخلاق و حقوق حیوانات برخواهیم شمرد. این دلایل شامل دو نوع منطقی و عقلانی، و احساسی و اقناعی است که از این دو اثر استخراج و استنباط شده است. تحقیق به‌روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. نتایج نشان میدهد بیشترین تکیه نویسندگان بر توجیهات احساسی و اقناعی در این دو داستان است؛ همچنین، بیانگر نزدیکی دیدگاه­های اخلاقی این دو نویسنده با بعضی آموزه­های سنتی و نیز نظریه­های جدید در حوزه اخلاق حیوانات ازجمله دیدگاه کانت و آلبرت شوایتزر است. توصیفات و ماجرای این دو داستان نوعی مبارزه با گونه­گرایی را با شگردهای گوناگون ادبی
 ترویج می
کنند.

 
نرگس رئوف زاده، راضیه اسلامیه، مرتضی لک،
دوره ۱۶، شماره ۶۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده

در دهه‏های اخیر به‌دلیل بحران‏هایی که بشر در طبیعت ایجاد کرده، بازنگری در رابطۀ انسان و طبیعت اهمیت ویژه‏ای یافته و در این میان ادبیات نیز سهم بسزایی‏ داشته است. شکاف موجود بین آسیب‏های زیست‌محیطی و پیامدهای آن، سبب بی‌توجهی انسان‏ها به عواقب تخریب‏های زیست‌محیطی شده است. مطالعۀ حاضر با بهره‏گیری از نقد بوم‏گرا و تکیه بر مفاهیمی چون انسان‏مداری، بوم‏شناسی‏ژرف‏نگر، بوم‏شناسی‏سطحی‏نگر و زیست‏مداری، برای نخستین‌بار به بررسی تطبیقی دو رمان اهل غرق اثر منیرو روانی‏پور و رؤیاهای حیوانی اثر باربارا کینگس الور می‏پردازد. پژوهش فوق با معرفی اخلاق زیست‌محیطی پست‏مدرن که بوم‏شناسی ژرف‏نگر است، سیطرۀ ایدئولوژی انسان‏مداری را به‌طور کامل رد کرده است و تنها راه نجات از بحران‏های زیست‌محیطی را خودشناسی و هم‌ذات‌پنداری با طبیعت می‏داند. روانی‏پور و کینگس‏الور هر دو از ترومای زیست‌محیطی که رنج ناشی از تخریب‏های زیست‌محیطی را شامل می‏شود رنج می‏برند و سعی دارند در بهبود اوضاع طبیعت گامی مؤثر بردارند. ترومای زیست‌محیطی هر دو نویسنده را ترغیب می‏کند تا با آسیب‏هایی که انسان‏ها آگاهانه یا ناآگاهانه به طبیعت وارد می‏سازند مقابله کنند. این تحقیق بر آن است تا نشان دهد چیرگی ایدئولوژی انسان‌مداری که نگرشی سودجویانه و منفعت‌طلبانه را به همراه دارد، به شدت سبب تخریب طبیعت می‏شود. این در حالی است که بوم‏شناسی‏ژرف‏نگر با تکیه بر زیست‏مداری ضمن خودداری از آسیب به محیط زیست با هدف کسب منفعت، دغدغه‏ای جز حفظ محیط زیست و منابع موجود در آن را ندارد.

صفحه ۱ از ۱