۱۳ نتیجه برای نصری
دوره ۴، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
موقعیت جغرافیایی عراق بهگونهای است که بسیاری از رودهای فصلی و دائمی کشورهای پیرامونی به این کشور سرازیر میشوند. عراق خود فاقد منابع آبی پایدار کافی برای رفع نیازمندیهای توسعهای و زیرساختی است. از اینرو، آینده امنیت و توسعه عراق به رویکرد هیدروپلیتیک کشورهای پیرامونی وابسته است. طی یک و نیم دهه گذشته نیز ایران در قالب طرح ساماندهی و توسعه منابع آب و خاک غرب کشور به مهار آبهای خروجی از مرزهای غربی کشور پرداخته است که بازتاب آن از حجم آب ورودی به عراق کاسته، موضوعی که مورد پیگیری مقامات ملی و محلی این کشور بوده است. مقاله حاضر ماهیتی کاربردی دارد، روششناسی حاکم بر متن توصیفی- تحلیلی و روش تئوری بنیان داده استفاده شده و دروندادهای مورد نیاز آن به روش کتابخانهای و بهرهگیری از نظریه داده بنیاد گرداوری شده و بر این فرضیه استوار است که هیدروپلیتیک در جهتدهی به سیاست خارجی عراق در تعامل با ج.ا.ایران بازتاب بیشتری خواهد یافت. نتیجه پژوهش نشان داد با نگرش به محدودیت فزاینده منابع آبی، افزایش مصرف آب و کاهش آب ورودی رودهای مرزی ایران به عراق که با تهدید بخشی از امنیت آبی و غذایی این کشور همراه است. از این پس، هیدروپلیتیک در قالب تنش در جهتدهی به سیاست خارجی عراق در تعامل با ج.ا.ایران بازتاب بیشتری خواهد داشت.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف کلی پژوهش حاضر، تعیین رابطه سبکهای رهبری تحوّلی – تبادلی مدیران با سکوت سازمانی است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری آن شامل تمام دبیران زن و مرد مقطع راهنمایی شهرستان ری به تعداد ۱۳۷۴ نفر شامل ۴۶۸ دبیر مرد و ۹۰۶ دبیر زن بود که با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای تعداد ۳۱۲ نفر از دبیران شامل ۱۹۸ زن و ۱۱۴ مرد به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش دو پرسشنامه شامل پرسشنامه چند عاملی رهبری بس و اولیو (۲۰۰۰) و پرسشنامه محقق ساخته سکوت سازمانی بود. پایایی پرسشنامه سبکهای رهبری ۹۱/۰ و پرسشنامه سکوت سازمانی ۹۳/۰ از راه آلفای کرونباخ تعیین شد. دادههای پژوهش با استفاده از روشهای رگرسیون همزمان و گام به گام، بررسی و تجزیه و تحلیل شد.
یافتههای پژوهش نشان داد که سبکهای رهبری تحوّلی و تبادلی مدیران قادر به پیشبینی ۱۰/۰ از سکوت سازمانی دبیران است. از بین مؤلفههای سبک رهبری تحوّلی، مؤلفه ترغیب ذهنی با سکوت سازمانی دبیران رابطه منفی و معناداری داشت و از بین مؤلفههای سبک رهبری تبادلی نیز مؤلفه مدیریت برمبنای استثنای منفعل با سکوت سازمانی دبیران رابطه مثبت و معناداری داشت.
دوره ۷، شماره ۲۸ - ( تابستان ۱۳۸۹ )
چکیده
کتاب ذخیره خوارزمشاهی (نگاشته سید اسماعیل جرجانی)، از بنیانهای گرانسنگ طب سنتی ایران و دانشنامهای کم نقصان از دانستنیهای پزشکی تا زمان مؤلف است که به زبان پارسی شیوا و به گونهای آسانیاب نگاشته شده است.
پارسیگویی و پارسیگُزینی اسماعیل جرجانی در روزگاری که زبان تازی، زبان دانش و ابزار پیوند با جهان دانش بود، شایسته تأمل است. او کوشیده است تا برای واژگان و مصطلحات طبی و دارویی از برابرهای فارسی استفاده کند؛ اما برای اینکه این پارسینویسی، کارکرد و دلالت زبان را خدشهدار نکند در بیشتر موارد ابتدا واژه عربی را که در آن روزگار مرسومتر بوده به دست داده و سپس برابرِ پارسی آن را ذکر کرده است.
این برابرنهادههای فارسی در آثار جرجانی بویژه در کتاب «ذخیره» پرشمار است. در این مقاله، شمار اندکی از این واژگان، که در کتابهای شعر و نثر هم شواهدی دارد با توضیحاتی آمده است. ابتدا جمله از کتاب ذخیره نقل، و سپس توضیحات و شواهد آن از متون نظم و نثر به دست داده شده است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( نسخه ویژه خلیج فارس ۱۴۰۰ )
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی تنوع ریختی ماهی بیاح (Planiliza abu) در رودخانههای تیره (حوضه تیگریس)، کر (حوضه رودخانه کر) و جگین (حوضه هرمزگان) با استفاده از روشهای ریختسنجی سنتی و هندسی بهاجرا درآمد. بدین منظور با استفاده از دستگاه الکتروشوکر و تور سالیک تعداد ۶۲ قطعه ماهی نمونهبرداری شد. در آزمایشگاه تعداد ۲۱ صفت ریختسنجی اندازهگیری شد. به منظور استخراج دادههای ریختی در روش هندسی از سمت چپ جانبی آنها عکس گرفته شد و در نرمافزار tpsDig۲، تعداد ۱۶ لندمارک تعریف و رقومیسازی شد. نتایج نشان داد که جمعیتهای مورد مطالعه در ۷ صفت ریختی تفاوت معنیداری با یکدیگر دارند (۰۵/۰P<). همچنین تفاوتها در روش هندسی مربوط به اندازه سر، عمق بدن، موقعیت باله سینهای و طول ساقه دمی بود. براساس نتایج روش ریختسنجی هندسی با دقت بالاتری از لحاظ ریختی جمعیتهای گونه عامگرا Planiliza abu که قابلیت زیست در دامنه وسیعی از زیستگاهها دارد، را از یکدیگر تفکیک نمود.
سمانه رفاهی، امیر نصری،
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
پژوهش حاضر با رویکردی بینارشتهای به بررسی عناصر معماری در رمان محاکمه میپردازد. هریک از عناصر معماری در ساختمان برای هدف خاصی طراحی و جانمایی میشوند. استفاده از این عناصر بهشیوۀ معمول باعث ایجاد آسایش برای کاربران بنا خواهد شد. کافکا در رمان محاکمه، با استفادههای پارادوکسیکال از این عناصر معماری و با نگاهی اکسپرسیونیستی، سعی در بیان مفاهیم مورد نظر خود دارد. اولین نکتهای که در این میان خودنمایی میکند، بیان مفهوم تناقض است. در این راستا در دنیای محاکمه حتی در، پنجره، دیوار، پله و سایر عناصر نیز کاربریهای معمول خود را ازدست دادهاند. مفهوم دیگری که کافکا به یاری این اجزا بیان میکند، بیگانگی و تنهایی است که در سراسر رمان محاکمه دیده میشود. گویی این عناصر معماری در درجۀ اول برای دیگران ساخته شدهاند و این کاربریهای معمول برای یوزف کا. دربرابر دیگران رنگ میبازد. این بیگانگی یادآور ابعاد مختلف زندگی خود کافکا است. آخرین و شاید مهمترین مفهومی که کافکا به کمک عناصر معماری بیان میکند، تحت کنترل و سلطه بودن است که با ازمیان رفتن فضای خصوصی زندگی یوزف کا. پررنگتر جلوهگر میشود.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۲ )
چکیده
ویژهسپاری مراحل مختلف فرآیند پردازش دادههای صوتی و به خصوص ادراک واجی یکی از موضوعات پژوهشی بحث برانگیز در حوزه مطالعات زبانشناسی عصبی بوده است. در این میان دو ناحیه از قشر شنوایی یعنی قشر شنوایی اولیه و شکنج گیجگاهی فوقانی به عنوان محل پردازشهای حسی و پردازشهای مقدماتی شناختی اهمیت ویژهای دارند. هدف پژوهش حاضر کشف همبستههای مکانی پردازش واکههای موجود در نظام واکهای زبان فارسی و بهرهبرداری از آنها جهت پرده برداشتن از محتوای فرآیند پردازشی صوتی در هر یک از این دو ناحیه از قشر شنوایی مغز است. در این مطالعه از ۱۸ نفر از گویشوران زبان فارسی خواسته شد تا به توالیهایی از واکههای ساده زبان فارسی با ترتیب تصادفی گوش کنند و همزمان پاسخ دستگاه عصبی آنان به شنیدن این واکهها با استفاده از روش الکتروانسفالوگرافی ثبت شد. سپس پتانسیلهای وابسته به رخداد متناظر با پردازش هر واکه در قشر شنوایی اولیه مغز آنان با استفاده از روش دوقطبیهای جریان معادل منشایابی و رابطه مختصات منشا هر یک از واکههای مذکور در دستگاهی سه بعدی از یک سو با مشخصات طیفی صوتشناختی و از سوی دیگر با ارزشهای دو مشخصه انتزاعی واجی «محل تولید» و «ارتفاع زبان» سنجیده شد. بررسی و تحلیل نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان میدهد برخلاف تحلیلهای سابق، قشر شنوایی اولیه مغز به پردازش حسی اختصاص ندارد و بخشی از فرآیند پردازش شناختی مبتنی بر مشخصههای انتزاعی تولیدی در همین ناحیه و قبل از انتقال بار پردازشی به شکنج گیجگاهی فوقانی آغاز میشود.
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
این پژوهش سعی در تحلیل ترجمههای فارسی متون بانکی در بخش اعتبار اسنادی از بانکداری بینالملل با انتخاب پنج کتاب ترجمهشده با نگاهی زبانشناختی داشته و ازآنجاکه معنیشناسی یکی از اصول اصلی مورد مطالعه در زبانشناسی است و از سوی دیگر نیز انتقال معنا و مفهوم از اصلیترین موضوعات مطرح در ترجمه است، لذا با استفاده از دیدگاه معنیشناسی ساختارگرا و استفاده از نگرشهای تحلیل مؤلفهای، واحدهای همحوزه و روابط مفهومی و از سوی دیگر معادلیابی در ترجمه و با روشی توصیفی ـ تحلیلی و تکیه بر منابع کتابخانهای، برخی معادلیابی(سازی)های موجود در ترجمههای این متون مورد تحلیل قرار گرفتند. یافتههای پژوهش نشان میدهد که بهکارگیری این سه نگرش با مشخص ساختن روابط مفهومی و همچنین تفاوتهای ظریف مؤلفهای در میان واحدهای همحوزه سبب معادلگزینی(سازی)های مناسب و دقیق برای انواع اعتبار اسنادی (با توجه به مؤلفههای با ماهیت قراردادی یا نامهای، اسنادی، ضمانتی و تجاری)؛ انواع سند بیمه (با توجه به مؤلفههای با ماهیت گواهی و سند استدلالی، قراردادنامهای، بدون محدودیت زمانی و مبلغ و اظهارگونه)؛ انواع کارمزدهای بانکی (با توجه به ماهیتهای کارمزد با محاسبۀ درصدی، ارائۀ امکانات و مشاوره، تمامی هزینههای در جریان اجرای یک دستور و مخارج تحمیلی)؛ انواع ارسال )با توجه به مؤلفههای ارسال با استفاده از وسایل غیرالکترونیکی و غیراینترنتی و ارسال با استفاده از آنها)؛ انواع شیوههای پرداخت و حمل (با توجه به مؤلفههای با جدول زمانبندی ازپیشتعیینشده و بدون آن)؛ و انواع دریافت (با توجه به مؤلفههای دریافت در محل شرکت پیک و در محل فرستنده) در ترجمههای این متون میگردند. بهطور کلی این نگرشها با کمک به تشخیص معنا، سبب گزینش (ساخت) معادلهای مناسب و دقیق در ترجمهها و در برخی موارد نیز سبب حفظ زبان فارسی از ورود و تأثیر زبانهای بیگانه در اینگونه از متون میشوند.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
ترکیبات فنولی در طبیعت همه جا وجود دارند و به دلیل خواص فیزیکوشیمیایی منحصر به فرد و کاربرد صنعتی گسترده آنها توجه تحقیقاتی زیادی را به خود جلب کرده اند. این ترکیبات فنولی یکی از پرشمارترین و فراگیرترین گروههای متابولیتهای گیاهی را تشکیل میدهند و دارای مزایای متعددی برای سلامت انسان هستند. با این حال، فراهمی زیستی کم پلیفنولها چالش بزرگی در اثربخشی درمانی آنها است. نانوفناوری یک حوزه نوظهور علم است و مفاهیم نانوفناوری برای کاربردهای بالقوه در صنایع غذایی و زیست پزشکی مورد مطالعه قرار گرفته است. نانوذرات به دلیل اندازه و سایر خواص فیزیکوشیمیایی، ویژگیهای خاص و عملکرد بهتری دارند. نانوفناوری زمینه امیدوارکنندهای است که میتواند چالشهای ترکیبات فنولی را برطرف سازد و منجر به بهبود فراهمی زیستی و دارورسانی هدفمند و رهاسازی پایدار آنها گردد، در حالی که دوز داروی مورد نیاز را نیز کاهش میدهد. این بررسی با تکیه بر ترکیبات گیاهی، مروری دارد بر طبقه بندی شیمیایی، متابولیسم و فراهمی زیستی این ترکیبات و همچنین توضیح مختصری برای سامانههای نانو تحویل آنها برای بهبود پتانسیلشان در کاربردهای غذایی و زیست پزشکی ارائه می کند.
دوره ۱۵، شماره ۷۷ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
در این تحقیق اثر یخآب زیست فعال حاوی عصاره و اسانس زنجبیل بر بهبود کیفیت نگهداری کوتاه مدت ماهی قزلآلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. ماهیها به مدت ۱۶ روز در سه نوع یخآب (حاوی عصاره و اسانس زنجبیل و نمونه کنترل) نگهداری شدند. طی فواصل چهار روزه آزمونهای شیمیایی(پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب ازاد و مجموع بازهای ازته فرار)، میکروبی (میزان کل باکتریهای قابل رویت و میزان باکتری های سرمادوست) و حسی( ظاهر عمومی، چشم، ظاهر آبشش، بوی آبشش و طعم ) انجام شد. نتایج حاکی از وجود اختلاف معنادار کیفیت نمونههای نگهداری شده در یخ آب حاوی اسانس و عصاره زنجبیل با نمونه کنترل بود. وجود عصاره و اسانس زنجبیل اثرات مثبتی بر پذیرش طعم و کیفیت ظاهری نمونه-ها داشت. فساد اکسیداتیو، میکروبی و حسی با وجود عصاره و اسانس زنجبیل کنترل شد. با استفاده از یخ آب زیست فعال، دوره نگهداری ماهی قزل آلای رنگین کمان چهار روز افزایش یافت.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ویژه نامه- ۱۳۹۵ )
چکیده
میراگرهای الحاقی TADAS نوعی سیستم کنترل غیرفعال میباشند که امروزه میتوان در طراحی لرزهای یا مقاومسازی سازهها از آنها استفاده نمود. در این مطالعه، رفتار میراگر TADAS در تغییرمکانهای بزرگ مورد بررسی قرار میگیرد و بعضی از خطاهای محتمل در طراحی آن که در صورت عدم توجه میتواند خساراتی را برای سازه در پی داشته و توانایی اتلاف انرژی میراگر را کاهش دهد، بیان میشود. برای تحقیق درباره این موضوع، مدل اجزاء محدود میراگر TADAS با تمام جزئیات در نرمافزار آباکوس شبیهسازی شد و تحت بارگذاری مونوتونیک منتهی به تغییرمکانهای بزرگ قرار گرفت. مشخص گردید که سختی میراگر در تغییرمکانهای بزرگ به صورت ناگهانی افزایش مییابد که این افزایش ناگهانی میتواند منجر به پاسخهای نامطلوب و حتی کمک به تخریب سازه گردد. در این مقاله پیشنهاداتی برای جلوگیری از این وضعیت، ارائه شده است. در ادامه یک قاب مجهز به میراگر TADAS در آزمایشگاه تحت بارگذاری چرخهای تا تغییرمکانهای بزرگ قرار گرفته است. این قاب همچنین در نرمافزار آباکوس نیز شبیهسازی گشته و رفتار آن با نمونه آزمایشگاهی مقایسه شده است. از مطالعه مدلهای آزمایشگاهی و نرمافزاری مشخص شد که هرچند رفتار چرخهای میراگر در تغییرشکلهای بزرگ هم پایدار و مناسب است ولی دو نقص مهم در اجرای این میراگر مشاهده میشود. یکی از این نقصها، کمانش بادبندها به دلیل چرخش تکیهگاههای قاب و دیگری لقی پینها و پیچهای اتصال میراگر، درون شکافهایشان میباشد. نشان داده میشود که چگونه این لقی سبب تاخیر در عملکرد میراگر شده و موجب آن می-شود که میراگر در زلزلهها نقش کمتری ایفا کند.
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( خرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
ماشینکاری تخلیه الکتریکی نیمهخشک یکی از روشهای نوین برادهبرداری سازگار با محیط زیست است. با ترکیب روش حداقل مقدار روانکار و روغن گیاهی علاوه بر کاهش مضرات سلامتی و کاهش هزینهها به بهبود فرآیند منجر میشود. این تحقیق روی فولاد Mo۴۰ صورت گرفت و از ترکیب روغن گیاهی و هوا بهعنوان دیالکتریک استفاده شد. اثر متغیرهای جریان الکتریکی، ولتاژ مدار باز، زمان روشنی پالس، زمان خاموشی پالس و فشار هوا بر نرخ برادهبرداری، نرخ سایش ابزار و زبری سطح و با استفاده از روش طراحی ترکیب مرکزی سطح پاسخ مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داد که افزایش آمپر، زمان روشنی پالس، ولتاژ مدار باز موجب دوام کانال پلاسما و افزایش نرخ برادهبرداری شده و زمان خاموشی پالس با شستوشوی بهتر محیط از ذرات اتصال کوتاه را کمتر کرده و همگی منجر به تاثیر بر نرخ برادهبرداری شدهاند. همچنین افزایش متغیرهای آمپر و ولتاژ مدار باز منجر به افزایش سایش الکترود ابزار شده و افزایش زمان روشنی پالس و نیز افزایش زمان خاموشی پالس، کاهش نرخ سایش ابزار را به همراه دارد. افزایش فشار هوا موجب کاهش تراکم دیالکتریک و افزایش نرخ سایش ابزار شد. از طرف دیگر افزایش آمپر و زمان روشنی پالس و همچنین ولتاژ مدار باز موجب افزایش زبری سطح، افزایش زمان خاموشی پالس و فشار هوا بهعلت شستوشوی بهتر موجب کاهش زبری سطح شدند. انتخاب این روش منجر به افزایش ۲۰۰% میزان نرخ برادهبرداری و کاهش ۳۰% نرخ سایش ابزار و کاهش ۶۰% زبری سطح نسبت به روش غوطهوری نفت سفید شده است.
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۳۶ )
چکیده
لم یحظ الفن بالعنایه الکافیه فی المذهب الإسلامی باستثناء بعض الشذرات المتناثره هنا وهناک فی حقل الفقه، کما لا توجد دراسه فلسفیه حول تعریف الفن وماهیته. ویمکن القول إنّ انطلاق عجله البحث فی فلسفه الفن حدث بعد القرن الثامن عشر فی الفلسفه الغربیة، ومنذ ذلک الحین لا نجد لها ذکراً فی الکتب الفلسفیه والعرفانیه والحکمیه التی دونها العلماء المسلمون. نعم، أشیر إلى الفن فی الکتب العرفانیه بصوره استطرادیه فی بعض المواضع کرسائل السخاء أو فی بحث النور. وقد أسهبت هذه الکتب حول الجمال. فأشار إلیه أغلب العرفاء باعتباره بحثا تابعاً للوجود. والبعض منهم لما تناول بحث الجمال الإلهی بالدراسه عرج على نفس مسأله الجمال الحسی وشرح اصطلاحات من قبیل: الجمال، والحسن، والملاحه و... وعلى هذا یتوجب علینا دراسه الجمال والفن فی فضائنا الإسلامی انطلاقا من نسق یختلف تماما عما هو موجود حالیاً من دون أن نجعل الفلسفه الغربیه محکاً للفلسفه الإسلامیة. فما یواجهنا فی المشرب الإسلامی هو علم الجمال، لکنه یحمل طابعا غیر حسی ولا یمکننا حمل النصوص الغربیه على النصوص الحکمیه الإسلامیه من أجل تتبع بحث فلسفه الفن الإسلامی. کما أننا لا نستطیع أیضاً من خلال البحث فی الألفاظ المشترکه أن ندرک نسقاً فلسفیاً یحاکی الفلسفه الغربیه للفن الذی تطور فی أحضان الثقافه والحضاره الإسلامیة.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
فولاد ضد زنگ ۱,۴۹۲۳ یکی از گزینههای ساخت پرههای کمپرسور توربین گاز ایرانی و درحال ارتقاء IGT۲۵+ است. از آنجا که سایش در قطعات توربینی یک مکانیزم مخرب بوده و در سایه دیگر مکانیزمهای آسیب زا قرار میگیرد و مقالات بسیار کمی در این حوزه موجود است، در این تحقیق نقش تنش پسماند ناشی از ساچمه کوبی بر مقاومت در برابر سایش فولاد ۱,۴۹۲۳ بررسی شد. برای ایجاد تنش پسماند فشاری از عملیات ساچمه کوبی در زمانهای ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ دقیقه استفاده شد. بررسیهای ریزساختاری به وسیله میکروسکوپهای نوری (OM) و الکترونی روبشی (SEM) نشان دادند که با افزایش زمان ساچمهکوبی، ضخامت ناحیه تغییر فرم پلاستیک افزایش مییابد؛ طوری که ناحیه تغییر فرم پلاستیک را میتوان به سه ناحیه تغییر فرم پلاستیک شدید، تغییر فرم پلاستیک معمولی و ناحیه متاثر از تغییر فرم پلاستیک تقسیم بندی نمود. محاسبات روی نتایج تفرق پرتو ایکس (XRD) نشان داد که با افزایش زمان ساچمه کوبی، میزان تنش پسماند فشاری تا ۶۹۴ مگاپاسکال افزایش مییابد. با افزایش تنش پسماند فشاری در سطح نیز، مقاومت به سایش نمونهها با توجه به افزایش چگالی نابجاییها و خرد شدن دانهها، تا میزان ۹۰ درصد افزایش یافت. بررسی سطوح سایشی به وسیله SEM نشان داد که مکانیزم سایشی در نمونهها سایش چسبان اکسیدی است و افزایش تنش پسماند نمونهها سبب انتقال رژیم سایشی به سایش خراشان ملایم همراه با پدیدار شدن مناطق کندگی شد.