۱۵ نتیجه برای عصمت
دوره ۴، شماره ۹ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
لیکاف و جانسون در «نظریۀ معاصر استعاره»، استعاره را صرفاً زبانی و در حد واژگان نمیدانند؛ بلکه فرایندهای تفکر انسان را در اساس استعاری میدانند و معتقدند نظام تصوری ذهن انسان بر مبنای استعاره شکل گرفته و تعریف شده است. آنها استعارۀ مفهومی را از جهتی به وجودی و ساختاری تقسیم میکنند. لیکاف و جانسون همۀ استعارهها را از آن نظر که از ساختاری برای ساختار دیگر الگوبرداری میکنند، ساختاری و از آن جهت که هستیهایی در قلمرو مقصد ایجاد میکنند، وجودی میدانند. در این پژوهش استعارههای جهتی در دیوان میر نوروز بررسی شده است؛ زیرا این استعارهها از نظر ماهیت قلمرو مبدأ (در بیان سنتی از نظر ماهیت مشبهبه) قابل تقسیم به مواردی چون شیء، ماده، ظرف و شخص و ... هستند و همچنین در مباحث بیانی تاکنون طرح و بررسی نشدهاند. یافتههای تحقیق نشان میدهد که شاعر از استعارۀ جهتی در راستای تبیین مؤلفههای انتزاعی و ذهنی بهره جسته است، همچون استعارههایی که بیشتر از جهتگیری فضایی مانند بالا، پایین، درون، بیرون، دور، نزدیک، عمیق و کمعمق ناشی میشود و مفاهیم اساسی، اصلی و بنیادی چون مفاهیم کمیت، کیفیت، شادی، غم، مرگ و زندگی را نشان میدهد. در این پژوهش ضمن تحلیل اشعار میر نوروز، به نمونههای شعری که معرّف این ویژگی هستند، اشاره شده است.
مرتضی قاسمی، اسماعیلی عصمت،
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده
رؤیا یکی از مهمترین عناصر رمان مدرن است. در درخت انجیر معابد- که تنها رمان مدرن احمد محمود است- این عنصر نقشی کلیدی دارد. در اوایل این رمان (صص۳۲- ۴۳) علمدار اول اسیر کابوسهایی می شود که آن ها را بیان کرده، علمدار نسل بعد آن ها را نقل و علمدار نسل سوم نوشته است. این خوابها و رؤیاها دشوار و پیچیده اند و خواننده را به چالش می کشند. علاوه بر این، در صفحات ۲۸۰-۲۸۵ رمان رؤیایی از «مرد دیگر» بیان شده و در صفحات ۳۳۶-۳۳۷ رؤیای «سرمست بختیاری» آمده است که با مضمون کلی رمان (خرافه پرستی و باورهای مردم) سازگار مینماید. رؤیاهایی که بخش اصلی فصل نخست رمان را شکل میدهند، تاکنون چندان مورد مداقّه و تحلیل منتقدان قرار نگرفته است. این مقاله میکوشد با تلخیص رؤیا به زبان خود نویسنده و با کمک روش فروید در تفسیر خواب و بر اساس اصل مهم ساخت گرایی تکوینی- که اجزای رمان بر اساس بافت کلی معنا مییابند- به تحلیل دقیق این رؤیاها بپردازد.
دوره ۷، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
استفاده از روشهای سازگار با محیط زیست یکی از راهکارهای نوین در مبارزه با عوامل بیماریزا در سیستمهای تکثیر و پرورش آبزیان است. هدف مطالعه حاضر بررسی امکان استفاده غیرمستقیم از فیلترهای سرامیکی محتوی نانوذرات نقره در سیستم فیلتراسیون آب پرورش پستلارو میگوی سفید غربی بهمنظور کنترل باکتری ویبریو هاروی بوده است. بدینمنظور، بسترهای فیلتر سرامیکی با نانوذرات نقره پوشش داده شد و توسط تکنیکهای FT-IR، XRD، ICP و SEM مورد بررسی قرار گرفت. در ارزیابی خاصیت ضدباکتریایی فیلترهای محتوی نانوذرات نقره در شرایط آزمایشگاهی از آزمونهای آنتیبیوگرام روی پلیت و داخل لوله استفاده شد. سپس عملکرد فیلترها در شرایط "درونتنی" در دو مرحله مطالعه شد: در مرحله اول باکتری به آب تلقیح و کارآیی فیلترها از طریق سنجش بار باکتریایی آب ارزیابی شد، در مرحله دوم عملکرد فیلترها در حضور لاروهای میگوی سفید غربی از طریق سنجش بار باکتریایی آب، میزان مرگومیر و علایم بالینی میگوها و نیز کشت از هپاتوپانکراس و عضله مطالعه شد. براساس نتایج، بالاترین قطر هاله عدم رشد در قطعات سرامیکی نقرهاندود در حضور پیشماده ۳- آمینو- پروپیل- تریاتوکسیسیلان (APTES؛ ۲۴ساعت غوطهور در کلوئید) به دست آمد. نتایج حاصل از آزمون فیلترها در شرایط "درونتنی" نشان داد که باکتریها بهطور کامل حذف شدند. در مرحله دوم نیز نتایج اختلاف معنیداری را در کاهش بار باکتریایی آب، تلفات میگو و ظهور علایم بیماری در تیمارهای حاوی نانوذرات نقره نشان داد. با توجه به این نتایج فیلترهای نقرهاندود دارای کارآیی بسیار بالایی برای استفاده در سیستم فیلتراسیون آب هستند.
دوره ۸، شماره ۶ - ( شماره ۶ (پیاپی ۴۱)- ۱۳۹۶ )
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی سیاست آموزش زبان انگلیسی برای اهداف دانشگاهی در ایران و اینکه تا چه حد سیاستگذاریها با اجرا مطابقت دارد، انجام شده است. بدینمنظور، ابتدا سرفصلهای دروس زبان تخصصی که در سطح کلان طراحی شدهاند با روش تحلیل محتوایی اسناد مورد بررسی قرار گرفت و سپس از طریق مصاحبه، با دیدگاههای متخصصان این حوزه همسوسازی شد تا میزان انطباق بین سطوح سیاستگذاری و اجرا مشخص شود. محورهایی از چارچوب سیاست آموزش زبان کاپلان و بالدوف (۲۰۰۵) بهعنوان چارچوب نظری مطالعه انتخاب شد. بررسی تحلیل محتوایی اسناد زبان تخصصی و مصاحبه با متخصصان بیانگر آن است که در برنامۀ زبان تخصصی در ایران اختلافاتی بین سطوح سیاستگذاری و اجرا وجود دارد. مضاف بر آنکه این برنامه در سطح سیاستگذاری نیز ضعفها و کاستیهای جدی دارد. یافتهها بیانگر آن است که به منظور رسیدن به یک وضعیت قابل قبول در برنامۀ مذکور، نیاز مبرمی به بازنگری دورههای زبان تخصصی در هر دو سطح سیاستگذاری و اجرا وجود دارد.
دوره ۹، شماره ۳۶ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله نحوۀ شکلگیری فرآیند عاطفی گفتمان در شعر «غزل برای گل آفتابگردان»۱، سرودۀ شفیعی کدکنی، بررسی و ارزیابی میشود تا نشان داده شود که چگونه فرآیند عاطفی شرایط گفتمانی جدید ایجاد میکند، این شرایط کداماند و چه معنایی تولید میکنند. در واقع، هدف این مقاله آن است که نشان دهد چگونه گل آفتابگردان، بهمنزله «منِ» خردگرا، از طریق رابطۀ عاطفی، احساسی، تنشی و پدیدارشناختی در گسست با خود قرار میگیرد، سپس از مرزهای «منِ» خردگرا فراتر میرود و در پیوند با «منِ» استعلایی به شوِشگر ممتاز تبدیل میشود. نشانه- معناشناسی بهمنزله یکی از شیوههای نقد ادبی نو، در قالب فرایندها و ابعاد مختلفی مطرح میشود که بعد عاطفی یکی از آنهاست. اساس بحث و بررسی هر گفتمان عاطفی را صورتهای بیان (دال) و صورتهای محتوا (مدلول) تشکیل میدهند، یعنی از رابطۀ تعاملی بین صورتهای بیان و محتواست که نظام عاطفی گفتمان شکل میگیرد و امکان مطالعه و بررسی منطقی میان آنها تحقق مییابد. مطالعۀ جریان عاطفی گفتمان، به معنای بررسی شرایط شکلگیری و تولید نظام عاطفی، و چگونگی ایجاد معنا از طریق آن است. در واقع، هدف این مقاله بررسی کارکرد گفتمان عاطفی در استعلای معنا و تغییر آن به فرآیندی نو و ممتاز است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
نانو تیوب کربن خواص چشمگیری دارد و تحقیقات زیادی در مورد کاربرد آن در تقویت مواد مختلف از جمله مواد ساختمانی انجام شده و اثر مثبت نانوتیوبها مشاهده شده است. استفاده از روشهای تجربی برای تعیین خواص کامپوزیتهای تقویتشده با نانوتیوب کربن، نیازمند تجهیزات آزمایشگاهی گران و روشهای پیچیده است؛ بنابراین در این پژوهش با استفاده از روشهای تحلیلی، رابطهای برای تعیین مقاومت فشاری کامپوزیت سیمان تقویتشده با نانوتیوب کربن بهدست میآید. برای سادگی محاسبات، فرض شده است که نانوتیوبها ایزوتروپ بوده و در ابتدا داخل کامپوزیت به صورت تکجهته و همگن چیده شده است. حجم پایه معرف به عنوان المان نماینده از این نانوکامپوزیت انتخاب شده و به روش مکانیک محیط پیوسته، تحلیل میشود. با این تحلیل، مقاومت فشاری کامپوزیت سیمان تقویتشده با چیدمان منظم الیاف محاسبه میشود. در موارد عملی، نتایج این تحلیل برای یک کامپوزیت سیمانی دارای چیدمان تصادفی نانوتیوب کربن تعمیم داده شده و رابطه تحلیلی بهدستآمده با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شده است.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
فرض وجود یک رابطه خطی بین صادرات و رشد اقتصادی در تحقیقات قبلی، ممکن است منجر به استنتاج نامعتبر شود؛ اگر رابطه واقعی غیر خطی باشد.
در مطالعه حاضر، به بررسی رابطه بین رشد اقتصادی و صادرات در اقتصاد کشورهای حاشیه دریای خزر (آذربایجان، ایران، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان) با تأکید بر وجود اثرات غیر خطی در روابط علی پرداخته شد.
نتایج مطالعه نشان داد که در حقیقت، یک رابطه غیر خطی در ارتباط پویای بین صادرات و رشد تولید ناخالص داخلی وجود دارد. نتایج مدل انتقال ملایم (STAR) نشان داد که جریان غیر خطی علیت گرنجر، از صادرات به رشد تولید و بالعکس میباشد. همچنین آزمون دقت پیش بینی تناسب مدلهای غیر خطی را نسبت به تشخیص مدل خطی تأیید میکند.
دوره ۱۵، شماره ۸۱ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
آفلاتوکسینها متابولیتهای ثانویه کپکها هستند که بوسیله گونههای کپک آسپرژیلوس تولید میگردند. آفلاتوکسین یکی از شایعترین سموم قارپی است که غالبا در شیر و فرآوردههای شیری یافت میشود و عوارض خطرناکی را به همراه دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی آلودگی به آفلاتوکسین در پنیر سفید ایرانی به روش الایزا و روش HPLC بود. در این مطالعه مقطعی، تعداد ۱۲۹ نمونه پنیر سفید تولید شده از کارخانه فراوردههای لبنی شهر مشهد در فصل تابستان ۱۳۹۵ جمعآوری و تعداد ۸۲ نمونه از نظر وجود آفلاتوکسین M۱ با استفاده ازروش الایزا و ۴۷ نمونه نیز با استفاده از روش HPLC در خصوص وجود آفلاتوکسین M۱ بررسی گردید. دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS/۲۲ و آزمونهای آماری T-student مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. مطابق نتایج بدست آمده درصد آلودگی در نمونه پنیرهای مورد آزمون مطابق روش الایزا و HPLC به ترتیب ۶۸,۲۲ درصد و ۶۴.۵۸ درصد بود که تفاوت آماری معنیداری در سطح ۵ درصد (۰.۰۵
دوره ۱۵، شماره ۸۲ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
ویژگیهای فیزیکوشیمیایی مواد بسته بندی یکی از مهمترین شاخصهای صنعت بسته بندی و فیلمهای خوراکی می باشد. در این پژوهش ویژگیهای فیزیکوشیمیایی فیلم مرکب از ایزوله پروتئین لوبیا قرمز که غلظتهای مختلف ایزوله پروتئین در محدوده ۲ تا ۱۰ درصد و گلیسرول به عنوان نرم کننده در محدوده ۵/۰ تا ۷ درصد و اسید اولئیک در محدوده ۰ تا ۲ درصد در آن بکار رفته بود مورد بررسی قرار گرفت. با کاهش غلظت پروتئین و گلیسرول و افزایش غلظت اسید اولئیک شفافیت ۱۸ واحد افزایش یافت. از سوی دیگر با کاهش غلظت پروتئین و اسید اولئیک و افزایش درصد گلیسرول تغییر رنگ کلی نمونه های فیلم ۸ واحد کاهش یافت (P<۰,۰۵). نفوذپذیری به بخار آب با افزایش غلظت پروتئین و گلیسرول به طور معنی داری افزایش و با افزایش غلظت اسید اولئیک از میزان ۸۹/۵ به ۴۸/۱ (گرم بر متر در پاسکال ثانیه) کاهش یافت (P<۰.۰۵). با افزایش میزان پروتئین کاهش ۳۶ درصدی در حلالیت فیلمها در آب و ۲۸ درصدی برای حلالیت فیلمها در اسید مشاهده شد و با افزایش میزان گلیسرول و اسید اولئیک، حلالیت در آب و اسید افزایش نشان داد (P <۰.۰۵).
دوره ۱۵، شماره ۸۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
آفلاتوکسینها ترکیباتی سمی هستند که در مقابل فرایندهای حرارتی از خود مقاومت نشان میدهند و غالبا در شیر و فرآوردههای شیری یافت میشود، از اینرو بررسی آفلاتوکسین در شیر، از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف این پژوهش، بررسی غلظت آفلاتوکسین در شیرهای بستهبندی شده به روش ELIZA و مقایسه آنها با مقدار قابل قبول توسط اتحادیه اروپا و اداره استاندارد ایران است. در این تحقیق ۸۰ نمونه شیر بستهبندی شده از کارخانجات مختلف شهرهای گناباد و مشهد مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از گرفتن چربی توسط سانتریفوژ، لایه زیرین از نظر غلظت آفلاتوکسین به کمک دستگاه الایزا در طول موج ۴۵۰ نانومتر مورد آزمایش قرار گرفت. میانگین نمونههای شیر کارخانجات شهر مشهد ۰۱۵/۰±۰۴۰/۰، ۰۰۷/۰±۰۲۱/۰، ۰۰۳/۰±۰۲۲/۰ و ۰۰۸/۰±۰۵۰/۰ و نمونههای شیر ارسالی از کارخانجات شهر گناباد ۰۱۹/۰±۰۲۴/۰، ۰۲۱/۰±۰۲۷/۰ و ۰۲۹/۰±۰۳۱/۰ بود. میزان آفلاتوکسین بالاتر از مقدار قابل قبول در بین نمونههای مورد آزمایش حدود ۱۳ درصد بود و در این بین فقط یک نمونه بالاتر از ۰۸/۰ ppb حاوی آفلاتوکسین مشاهده شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت آفلاتوکسین در نمونههای مورد آزمایش کمتر از حد قابل قبول در اتحادیه اروپا و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود. همچنین محاسبات آماری نشان داد که تفاوت معنی داری بین نمونه های شیر دو شهر از نظر غلظت آفلاتوکسین وجود ندارد.
دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
استخراج پروتئین از منابع گیاهی بدلیل ارزان و در دسترس بودن در مناطقی از دنیا که دسترسی به پروتئینهای حیوانی محدود است، بسیار حائز اهمیت میباشد. لوبیا قرمز یکی از منابع خوب پروتئینی و حاوی پروفایل مناسبی از اسیدهای آمینه است که می تواند در این زمینه استفاده شود. در این پژوهش تاثیر نسبتهای مختلف آب به آرد ( ۵، ۱۰ و ۱۵ برابر ) و pH های مختلف ( ۸، ۱۰ و ۱۲ ) در مرحله استخراج قلیایی بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی ایزوله پروتئین لوبیا قرمز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار (P<۰,۰۵) متغیرهای مستقل بر میزان راندمان، خلوص، خصوصیات امولسیون کنندگی، جذب چربی و آب و نیز رنگ کلی ایزوله پروتئین بود. بهینه یابی فرایند نشان داد که استفاده از نسبت ۱۵ برابر آب به آرد، و pH برابر با ۸/۸ سبب تولید ایزوله پروتئین از لوبیا قرمز با راندمان ۷۶/۱۲ درصد و درجه خلوص ۹۵/۸۴ درصد شد. قدرت امولسیون کنندگی ایزوله پروتئینی حاصل ۵/۲۱ درصد، میزان جذب چربی ۹/۲ درصد، جذب آب ۲/۱ درصد و تغییر رنگ کلی ۲۶/۴۶ در سطح مطلوبیت ۷۰۰/۰ بود.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۴ )
چکیده
چکیده
نویسندگان مقاله ی حاضر پس از بررسی مساله ی زمان در افعال فارسی ، به بازنگری کارکرد افعال معین و افعال وجهی می پردازند و با طرح و نقد اقوال نویسندگان دستور زبان در این باره ، تمایز این دو نوع فعل را رد و شباهت های آنها را در زبان بیان می کنند و نشان می دهند که افعال وجهی و معین کارکرد همسانی دارند ؛ سپس با معرفی فعل "خواست" به عنوان فعل معین ( و نه فعل وجهی ) در افعالی نظیر " خواست برود و می خواست برود و ... " ، وجود زمان «آینده در گذشته» را در زبان فارسی مطرح می سازند و آن را با زمانی به همین نام در زبان انگلیسی مورد مقایسه قرار می دهند . نویسندگان اعتقاد دارند که زمان " آینده در گذشته " تنها یک زمان نیست بلکه در ترکیب با زمانهای دیگر نیز می تواند زمانهای جدیدی را در زیر مجموعه ی خود به وجود آورد .
دوره ۱۹، شماره ۱۲۲ - ( فروردین ۱۴۰۱ )
چکیده
برنج یکی از محبوب ترین غذاهای اصلی انسان است. میتواند آلودگی و فلزات سنگین را از خاک جذب کند و بر سلامت انسان اثر بگذارد. بنابراین لازم است اطلاعاتی در مورد فلزات سنگین برنج و مصرف آنها توسط انسان داشته باشیم. بر این اساس فلزات سنگین کادمیوم، کروم، سرب و نیکل در نمونه برنج از سه منبع ایران، پاکستان، هندوستان و از طریق اسپکتروفتومتر جذب اتمی مورد بررسی قرار گرفت. مقدار فلزات سنگین Cd، Cr، Pb و Ni در نمونه های مختلف برنج از ۰۰۸/۰± ۰۴/۰ تا ۰۳/۰ ± ۰۴/۰، ۱۰/۰ ± ۱۹/۰تا ۰/۰± ۵۰/۰، ۰۴/۰ ،± ۰۹۲/۰ تا ۱۸/۰ ، ۱/۰ ± ۲۸/۱ و۰۱/۰±۱۹/۰ تا ۰۱/۰ ± ۸۹/۰ به ترتیب مشاهده شد و بالاترین میزان فلزات سنگین در تاج ملاح و کمترین میزان آن در عبدالسلام بود.. مقدار تخمینی روزانه مصرف (EDI) برای انواع مختلف برنج محاسبه شد.غلظت کادمیوم و سرب بیشتر از حد (LOQ) تعریف شده توسط FAO / WHO به استثنای یک برند بود، در حالی که مقدار کروم به طور معنی داری کمتر از LOQ بود. از داده های اخیر مصرف برنج، مصرف روزانه ترکیبات سمی برای جمعیت ایران محاسبه شد. برآورد مصرف روزانه (EDI) برای تمامی فلزات سنگین از طریق مصرف برنج بطور قابل توجهی پایین تر از ADI بود.
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
ادغام بانکها یکی از موضوعات پیچیده نظام بانکی است. ادغام در نظام بانکی بهصورت غیرکمکی یا کمکی واقع میشود. بهدلیل ویژگیهای متمایز بانکها از سایر شرکتهای تجاری و آثار خاص ادغام در نظام بانکی، تدوین مقررات ویژه حاکم بر ادغام بانکها ضروری است. تعیین نقش نهادناظر بانکی، محدوده اختیارات و وظایف آن، نقش سایر نهادهای ناظر مانند مراجع صالح رقابتی ومعیارهای ارزیابی ادغام بانک در ادغامهای غیرکمکی وتعیین مقام صالح تصمیم گیرنده، محدوده اختیارات آن ونوع بانکهای مشمول این نوع از ادغام باید توسط قانونگذار صورت پذیرد.درنظام حقوقی آمریکا در و قانون شرکت بیمه سپرده فدرال (۱۹۵۰) قانون ادغام بانکها (۱۹۶۰) و سایر قوانین مربوطه، مقررات حاکم برادغام بانکها تبیین گردیده است. حاصل مطالعه بیانگر نبود مقررات متناسب با ادغام بانکها درنظام حقوقی ایران است.
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
هرگاه دعوایی ناشی از تحریمهای وضعشده توسط کشورثالث بین طرفین یک قرارداد به مرجع حل اختلاف ارجاع شود، مرجع رسیدگیکننده فقط در صورتی میتواند در چهارچوب «قواعد آمره برتر» این تحریمها را بر قرارداد و تعهدات طرفین اعمال کند که سه شرط مهم محقق باشد: «شایستگی اِعمال تحریم»، «رابطه نزدیک بین قرارداد ِمورد اختلاف وکشورِ واضعِ تحریم» و «تفوق حکمبه اثربخشی به تحریم بر نادیدهگرفتن تحریم». عدم تحقق هریک از این شروط مانع اعمال تحریمهای وضعشده توسط کشور ثالث میگردد. این تحقیق به این پرسش پاسخ میدهد که «شرط شایستگی اعمال» در تحریمهای وضعشده ازسوی کشورهایثالث و معیارهای مؤثردر احراز آن چیست؟ زمانی تحریمهای وضعشده توسط کشور ثالث بهعنوان یک قاعده آمره برتر شایسته اعمال است که هدف و موضوع تحریم توجهبه آنرا ایجابکند. یعنی براساس استانداردهای کشورمقر(دررسیدگیهای دادگاهی) و استانداردهای قابلقبول ازنظر جامعه بینالمللی (در رسیدگیهای داوری) منافعِ تامین شونده به وسیله تحریمها باید «مشروع و شایسته حمایت» باشند، همچنین تحریم باید ابزاری «ضروری» و «متناسب» برای دستیابی به هدفش باشد.