جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای سیدقاسم
لیلا سیدقاسم،
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده
مطالعه آرایش واژگانی چه در دانش سنتی «معانی النحو» و چه در زبان شناسی معاصر اهمیت اساسی دارد؛ اما در زبان فارسی تاکنون تحقیق مستقلی بر آرایش واژگانی متون ادبی و تاثیر بلاغی آن انجام نشده است. این مقاله ابتدا جایگاه آرایش واژگانی در دستور و بلاغت را بررسی می کند و به نقد پیشینه تحقیقات معطوف به آن می پردازد. سپس کارکرد بلاغی آرایش واژگانی در تاریخ بیهقی را ذیل دو سرفصل پیش آیی و پس آیی عناصر اصلی و فرعی جمله بازمی نماید و با استناد به نمونه های آرایش واژگانی و رجوعِ همزمان به بافت موقعیتی و اقتضای حال، هنر بیهقی را در استفاده بلاغی از این هنرسازه نشان می دهد. برای تبیینی روشن تر از تاثیر این هنرسازه در تاریخ بیهقی، از متن سلجوقنامه ظهیری نیشابوری برای مقایسه استفاده می شود. بیهقی را می توان نقطه عطف بلاغت آرایش واژگانی به شمار آورد. او از آرایش واژگانی آزاد حداکثر بهره را برده است. انواع آرایش های نشان دار را می توان از تاریخ بیهقی استخراج کرد که غالباً کارکرد بلاغی دارند. برای مثال بیهقی همه عناصر جمله را بنا بر دلایلی که تنها با رجوع به بافت بیرونی متن آشکار می شود برای برجسته سازی در آغاز جمله قرار می دهد. برخلاف پیش آیی که بیشتر بر بافت موقعیتی اثر متکی است، پس آیی، غالبا با هدف تسهیل در پردازش جمله، تنظیم هارمونی خبری و نیز خلق ریتم رخ می دهد.
لیلا سیدقاسم، حمیده نوح پیشه،
دوره ۹، شماره ۳۳ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه مطالعات بینارشتهای در میان پژوهشگران حوزه ادبیات جایگاه ویژهای یافته است که طبیعتاً در پویایی جریان نقد ادبی نیز موثر خواهد افتاد. هدف اصلی مقاله پیش رو، معرفی رشته مطالعاتیِ جغرافیای ادبی است که میتوان آن را شکلی از نقد ادبی به شمار آورد. این رشته همانطور که از نامش پیداست حاصل برهمکنش جغرافیا و ادبیات است و پیدایش آن با اهمیت یافتن مفهوم «فضا» و «مکان» در علوم انسانی ارتباط مستقیم دارد. مطالعات مربوط به «فضا» و «مکان» از دهه ۱۹۹۰ در پژوهشهای علوم انسانی برجسته شد و در پی آن، رشته «جغرافیای ادبی» (Literary Geography) و شاخههای مختلف آن مانند نقد جغرافیایی (Geocriticism)، گردشگری ادبی (Literary tourism) و نقشهنگاری ادبی (Literary Cartography) شکل گرفت.
در این پژوهش ابتدا مبانی نظری جغرافیای ادبی با تکیه بر مفهوم فضا و مکان طرح میگردد. سپس چند شاخه مهم مرتبط با آن معرفی و کاربرد و موقعیت کنونی آنها در سیر مطالعات دانشگاهی بررسی میشود؛ در میان این شاخهها «نقشهنگاری ادبی» به عنوان پیشنیاز جغرافیای ادبی، بیش از همه مورد توجه قرار خواهد گرفت. انجام این پژوهش مستلزم جمعآوری و بررسی منابع متعددی است که برخی از آنها طی مقاله معرفی خواهد شد.
حاصل پژوهش این است که جغرافیای ادبی بستر مناسبی را برای تحلیل و بررسی جنبههای متفاوتی از شعر و داستان فراهم میسازد و دادههای به دست آمده از آن برای مطالعات ادبی و جامعهشناسی ادبیات سودمند است. در حقیقت، مکانهای جغرافیایی، کارکرد ادبی قابل تاملی در آثار ادبی دارند که معمولا از نظر منتقدان ادبی دور میماند.
دوره ۱۶، شماره ۹۴ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق ویژگیهای فیزیکیشیمیایی و آنتیاکسیدانی دو رقم لیموترش کوکاورکا و خوشهای طی دو سال با نمونهبرداری از ۲۵ مهر تا ۲۵ آبان بهفاصله زمانی هر ۱۰ روز یکبار (چهار زمان) از درختان و در پایان عمرقفسهای ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بطورکلی ابعاد و حجم میوه لیموی کوکاورکا بزرگ و لیموی خوشهای کوچک بود. میزان وزن میوه و درصد عصاره طی برداشت یک ماهه و همچنین در پایان عمرقفسهای لیموی کوکاورکا تغییرات معنیداری (۰۵/۰p<) نداشت. نسبت TSS/TA نیز هم در زمان برداشت و هم در پایان عمرقفسهای (به استثنای میوه لیموی خوشهای برداشت شده در ۲۵ آبان)، متناسب با زمان برداشت بالاتر بود. هرچند شاخص فناوری در لیموی کوکاورکا طی زمانهای مختلف برداشت تغییر معنیداری نداشت لیکن ضخامت پوست میوه در لیموی خوشهای طی عمر قفسهای کاهش یافت. بطورکلی مقدار شاخصهای L*، a* و b* در هر دو آزمایش زمان برداشت و عمرقفسهای، به ترتیب از برداشت اول به آخر بالاتر بود. مقدار کروما و CCI نیز طی عمرقفسهای روند افزایشی نشان دادند. میوههای برداشت آخر (۲۵ آبان) که بالاترین مقدار (۳۱/۲۸ میلیگرم در ۱۰۰ گرم وزنتر) ویتامین C را داشتند در پایان عمر قفسهای هم دارای بیشترین میزان ویتامین C (۶۴/۴۲ میلیگرم در ۱۰۰گرم وزنتر) بودند. بطورکلی میزان فنلکل و محتوای آنتیاکسیدانی میوه هر دو رقم طی عمرقفسهای افزایش نشان داد.