۱۳ نتیجه برای بهادری
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
تعالیم اسلامی انسان را به عنوان جانشین خداوند تبارک و تعالی در زمین معرفی مینماید. بنابراین انسان خلیفهالله باید در پی تجلّیدادن کیفیاتی باشد که به ایجاد محیط مناسبی برای زندگی انسان و توسعه زمین بینجامد. انسان در برخورد با پدیدهها و همینطور اعمال خویش باید اصولی را مرعی دارد که اهم آنها از طبیعت نیز (به عنوان خلق الهی) قابل استنباط و استنتاط هستند و از جمله مهمترین آنها رعایت عدل است. برای شناخت مبانی تفکری که حفاظت از طبیعت و عناصر طبیعی را در جامعهای به عنوان یک فرهنگ و باوری قوی ایجاد میکند، توجه به منابع و مأخذ اصلی آن تفکر ضرورت دارد. در مواجهه و تماس با طبیعت و عناصر طبیعی یکی از مهمترین منابع فرهنگ ایرانی قرآن کریم است که تعالیم آن جهتدهنده و کمالبخشنده فرهنگ ایرانی بودهاست. آیات قرآن و احادیث و تعالیم پرحکمت اسلامی همواره طبیعت و عناصر آن را مهم و قابل توجه دانستهاست و فقه شیعه نیز بر حکم تحریم شرعی در مورد استفاده ناروا از طبیعت تفاسیر متعدد داشتهاست.
مقاله حاضر ضمن بیان مؤلفههای هویت طبیعی مؤثر در معماری و تأکید آیات و روایات قرآنی بر هریک از آنها به عنوان متغیرهای اصلی تحقیق در «حیات»، به بیان جایگاه این مؤلفهها در معماری مسکونی ایرانی اسلامی و به ویژه «حیاط» میپردازد و برای نمونه خانههای تاریخی دورههای زندیه، قاجاری و پهلوی در شیراز مورد بررسی قرار میگیرد. همچنین راهکارهایی برای دوران کنونی بیان میگردد تا حیات طیبه اسلامی مورد توجه اندیشورزان قرار گیرد. روشتحقیق این مقاله، کیفی است و روش جمعآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانهای و اسنادی میباشد. نتایج حاصله حاکی از آن است که بین آیات قرآنی و احادیث و توجه به «حیات» و «مسأله سکونت در معماری مسکونی ایرانیاسلامی» میتوان رابطهای دانست که با توجه به مؤلفههای هویت طبیعی هر اقلیم این مسأله خود را بروز میدهد.
دوره ۷، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی اثرات نانوذرات سولفاتمنگنز جیره بر عملکرد رشد، شاخصهای خونی و ترکیبات بیوشیمیایی خون بهعنوان یکی از شاخصهای مهم سلامتی ماهی قزلآلای رنگینکمان Oncorhynchus mykiss)( انجام شد. تعداد ۲۴۰ قطعه بچهماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزن اولیه ۰/۱±۰/۸گرم در ۱۲ آکواریوم با ۴ تیمار و ۳ تکرار ذخیرهسازی و با ۴ جیره شامل جیره شاهد (فاقد منگنز)، جیره Mn-M (حاوی سولفات منگنز به میزان ۱۰میلیگرم بر کیلوگرم)، Mn-N۱۰ (نانوذرات سولفاتمنگنز با میزان ۱۰میلیگرم بر کیلوگرم)، Mn-N۱۵ (نانوذرات سولفاتمنگنز با میزان ۱۵میلیگرم بر کیلوگرم) بهمدت ۶ هفته تغذیه شدند. غذادهی ماهیان تا حد سیری ظاهری و روزانه در ۴ نوبت انجام شد. در پایان آزمایش میانگین وزن نهایی در بچهماهیان تغذیهشده با جیرههای حاوی نانوذره سولفاتمنگنز نبست به تیمار شاهد بهطور معنیداری بالاتر بود (۰/۰۵>p)، اما نسبت به گروه تغذیهشده با سولفاتمنگنز اختلاف معنیداری نداشت (۰/۰۵<p). شاخص وضعیت در بچهماهیان تغذیهشده با جیرههای حاوی نانوذره سولفاتمنگنز نسبت به گروه تغذیهشده با سولفات منگنز اختلاف معنیداری نشان نداد (۰/۰۵<p). بین شاخصهای خونی اندازهگیریشده میزان هموگلوبین (Hb) در تیمار تغذیهشده با جیره Mn-N۱۰ اختلاف معنیداری نسبت به تیمار تغذیهشده با جیره شاهد نشان داد (۰/۰۵>p). شاخص آلبومین در تیمارهای تغذیهشده با جیرههای Mn-N۱۰ و Mn-N۱۵ نسبت به جیرههای شاهد و Mn-M اختلاف معنیداری نشان داد (۰/۰۵>p). بهطور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد افزودن مکمل نانوذرات سولفاتمنگنز جیره در مقایسه با شکل معمولی سولفاتمنگنز تاثیر معنیداری بر عملکرد رشد، تغذیه و شاخصهای خونشناسی و ترکیبات بیوشیمیایی خون بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان ندارد.
رقیه بهادری،
دوره ۱۲، شماره ۴۷ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله، با مطالعه ارتباط ادبیات و سینما، یکی از حوزههای غنی و پرمایۀ ادبیات تطبیقی نوین، مفهوم هراس از نیستی و مرگ و جستوجوی نامیرایی بررسی شده است. یافتن مضمون و بنمایهای مشترک بین آثار هنری در فرهنگها و زبانها و زمانهای متفاوت میتواند از یک سو نشانه جهانشمول بودن این مضمون باشد و از سوی دیگر این امکان را فراهم میآورد تا بازنمود آن در هنرهای مختلف مقایسه شود. هنرمندان به کُنه این دغدغه جهانی پی برده و آن را در آثارشان بهنمایش گذاشتهاند. هراس از مرگ، بهعنوان مضمونی جهانی، در آثار هنرمندان مختلف خود را نشان میدهد که درعین تشابهات کلی، تفاوتهایی نیز دارند. بهگفتۀ نظریهپردازان حوزۀ روانشناسی، ازجمله زیگموند فروید، اتو رنک و ارنست بِکر، ترس از رها شدن و درپی آن ترس از الفت نشانههای ترس روانفرسا از مرگ است که به گریز از ایجاد ارتباط جنسی و نهایتاً خلق همزاد، بهعنوان موجود تضمینکننده جاودانگی انسان، منجر میشود. این مقاله به بررسی این مقولهها در اشعار فروغ فرخزاد و فیلم «نوستالژیا» اثر آندری تارکوفسکی، شاعر و کارگردان معروف روسی پرداخته است. در این تحقیق، با بهرهگیری از نظریههای جدید ادبیات تطبیقی نشان داده شده که این دو هنرمند بدون هرگونه اثرپذیری از همدیگر، بهطور همسان هراس از مرگ و آرزوی جاودانگی را در دو رسانه مختلف، شعر و سینما، بیان کردهاند. در اشعار فروغ فرخزاد، تمرکز بر دو کتاب شعر آخرش (تولدی دیگر و ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد) بوده است؛ فروغ در این دو کتاب هراس از مرگ و میل به جاودانگی را همچون حقیقتی جهانی بهتصویر کشیده است. «نوستالژیا» نیز جزو آخرین آثار آندری تارکوفسکی است که همین مضمون را در قالب فیلم بهنمایش گذاشته است.
دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
دوغ یک نوشیدنی سنتی ایرانی است که از طریق تخمیر لاکتیکی شیر پاستوریزه تولید می شود. به منظور شناسایی و جداسازی ریزسازواره های موجود در نمونه های دوغ های صنعتی ایران از روشواکنش PCR و توالی یابیاستفاده شد. نمونه های دوغ مورد آزمون متشکلاز ۱۷ نام تجاری بود. پس از انجام شناسایی مقدماتی با استفاده از روش های مشاهده میکروسکوپی و بیوشیمیایی، برای تایید نتایج حاصل از نمونه ها محیط های کشت خالص تهیه و شناسایی با استفاده از روش PCR و توالی یابی ادامه یافت. براساس نتایج حاصل از توالی خوانی ژن ۱۶S rRNA باکتری های لاکتوباسیلوس (ل. برویس، ل. فرمنتوم، ل. پاراکازئی، ل. گالیناروم) از خانواده باکتری های تولیدکننده اسیدلاکتیک، باسیلوس های اسپوردار گرم مثبت (ب. لیچینه فرمیس، ب. آنتراسیس و ب. سوبتیلیس) و باکتری های تولیدکننده اسیداستیک (استوباکتر تروپیکالیس و استوباکتر ایندونزینسیس) شناسایی شدند. علاوه بر آن براساس نتایج حاصل از توالی خوانی ژن D۱/D۲ ۲۶S rDNA مخمرهای پیشیا فرمنتنس، کریپتوکوکوس مگنوس و ساکارومایسس یونیسپوروس در نمونه های دوغ صنعتی یافت شدند. یافته های این مطالعه نشان داد که علاوه بر باکتری های لاکتیکی غیراستارتری، سایر انواع باکتری ها و مخمرها در نمونه های دوغ صنعتی ایران حضور داشته باشند.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
در مهندسی ژئوتکنیک زیست¬محیطی، الکتروسینتیک به عنوان روشی کارآمد در رفع انواع آلودگی¬ها از خاک¬های ریزدانه مورد استفاده قرار گرفته¬است. هرچند که محققان زیادی به¬منظور رفع آلودگی از خاک¬ها از روش الکتروسینتیک استفاده نموده¬اند اما هنوز تأثیر اجزاء خاک بر بازده این روش توجه محققین بسیاری را به خود جلب کرده¬است. در مناطق خشک و نیمه خشک جهان از جمله ایران، کربنات¬ها یکی از اجزاء اصلی بسیاری از خاک¬ها می¬باشند. همچنین کربنات¬ها به عنوان یکی از عوامل اصلی افزایش خاصیت بافری خاک شناخته شده¬اند. کربنات¬ها در مقایسه با سایر مکانیسم¬ها مانند فاز تبادلی، مواد آلی و مواد آمرف بیشترین نقش را در نگهداشت فلزات سنگین ایفاء می¬کنند. علیرغم تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته¬است به موضوع نگهداشت آلاینده فلزسنگین در نمونه¬های حاوی درصدهای مختلف کربنات طی فرایند جذب و الکتروسینتیک توجه کمتری شده¬است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر کربنات¬زدائی و میزان غلظت اولیه آلاینده بر رفع فلز سنگین سرب (Pb) از کائولینیت کربنات¬دار در فرایند الکتروسینتیک انجام شده¬است. در این راستا نمونه¬های کائولینیت حاوی ۴% کربنات طبیعی، و نمونه¬های کربنات¬زدائی شده با دو غلظت ۵ و ۲۰ سانتی مول بر کیلوگرم- خاک آلاینده سرب مورد آزمایش رفع آلودگی به روش الکتروسینتیک قرار گرفتند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاهش کربنات در کائولینیت کربنات¬دار، سبب کاهش در ظرفیت بافرینگ، پایین بردن pH، کاهش قابلیت نگهداری یون¬های فلزات سنگین و در مجموع افزایش بازده رفع آلودگی می¬شود. همچنین مکانیسم الکترواسمزی نیز در اصلاح رفتار خاک عمل نموده و تغییرات درصد رطوبت و تحکیم در نمونه¬ها مشاهده می¬شود.
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ويژهنامه دوم ۱۳۹۳ )
چکیده
اندازهگیری نیروهای هیدرودینامیکی روی اجسام زیر آب یکی از نیازهای اساسی تونل آب میباشد. با توجه به محدودیتهای تونل آب برای این کار یک بالانس دقیق نیرو لازم است. هدف از این مقاله طراحی، ساخت و کالیبراسیون یک بالانس شش مؤلفهای جهت اندازهگیری نیروها و گشتاورهای وارده بر مدل در تستهای مدلی استاتیکی و دینامیکی داخل تونل آب، میباشد. برای این منظور فرآیند تولید بالانس نیرو گشتاور شامل مراحل طراحی سازهای بالانس، تدوین تکنولوژی و ساخت، طراحی مکانیزم تست کالیبراسیون و کالیبراسیون بالانس شش مؤلفهای صورت گرفته است. بالانس طراحی شده، قابلیت اندازهگیری سه مؤلفه نیرو و سه مؤلفه گشتاور، بطور همزمان و مستقیم جهت اجرای تستهای مدلی تونل آب تحت شرایط با و بدون کاویتاسیون را دارد. این سیستم بر اساس اصول کرنشسنجها و قوانین تیرهای خمشی طراحی شده است. با در نظر گرفتن رابطه بین نیرو و سیگنال خروجی بالانس و استفاده از مدلهای کالیبراسیون اندازهگیری مستقیم نیروها و گشتاورهای وارد بر مدل در تونل آب فراهم میشود. جهت کالیبراسیون بالانس یک مکانیزم کالیبراسیون شش درجه آزادی طراحی شده است. طراحی این سیستم بر اساس قابلیت اجرای تکینک طراحی آزمایش متداول، استفاده از راستای گرانش برای بارگذاری بالانس و سادگی تراز و موقعیتدهی بالانس نسبت به راستای گرانش میباشد. با استفاده از این مکانیزم بالانس شش مؤلفهای برای کاربردهای تونل آب کالیبره شده است. خطای استاندارد بین مؤلفههای اندازهگیری شده و بدست آمده از مدل کالیبراسیون در دادههای بالانس کمتر از ۰/۱% حاصل شد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
در پی تغییر مبنای مشروعیت حکومت از حق حاکمیت خدادادی پادشاهان به حاکمیت مردم یا ملت در فلسفه سیاسی اروپا، اصل تفکیک قوا به عنوان اصل اساسی حکومت توسط اندیشمندان و فلاسفه سیاسی مطرح و منجر به تولد اصطلاح «قوه مجریه» در ادبیات حقوقی- سیاسی شد.
در حوزه عمل این اصطلاح دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده، در دورانها و شرایط مختلف، برداشتهای متفاوتی از آن صورت میپذیرفت.
در این مقاله سعی شده ضمن بازبینی ماهیت «قوه مجریه» از منظر طراحان نظریه تفکیک قوا، خاستگاه و کارویژههای اصلی این قوه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته، با بهرهگیری از این دو، رویکردهای موجود در تفسیر مفهوم قوه مجریه را که به دو دسته کلی رویکرد سنتی و رویکرد نوین تقسیمبندی شده است، مورد مطالعه تطبیقی قرار داده، ارزیابی نماییم.
در پایان ضمن تقویت رویکرد نوین که معتقد به تفسیر موسع این مفهوم با توجه به اهداف و کارویژههای متصور برای آن است، تأکید گردیده آنچه جهت ممانعت از کجرویهای احتمالی قوه مجریه ضروری است، اعمال نظارت صحیح مجلس بر این قوه است، نه ایجاد محدودیت برای آن که ممکن است مانع از کارآمدی این دستگاه اداره کننده حکومت گردد.
رقیه بهادری، فاطمه صادقی نقدعلی علیا،
دوره ۱۷، شماره ۶۵ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
ادبیات کودک به دلیل شکاف زمانیای که بین کودکیِ نویسنده و مخاطب کودک وجود دارد، ماهیتاً ادبیاتی دوسویه است. یکی از رویکردهای نقد ادبی که قادر است این دوگانگی را نشان دهد، نقد پساساختارگرایی و رویکرد ساختزدایی دریدایی است. در این پژوهش با بهکارگیری این رویکرد، برخی آثار تألیفی و خلّاقانۀ محمدرضا شمس، یکی از نویسندگان مطرح و تأثیرگذار ادبیات کودک و نوجوان بررسی شده است. شیوۀ پژوهش توصیفی تفسیری است و انتخاب آثار بهصورت نمونهگیری هدفمند انجام شده است. مؤلفههای ساختزدایی، از جمله تقابلهای دوگانه، تصمیمناپذیری، سرگشتگی، بینامتنیت، مؤلفزدایی و تکرارپذیری را بهخوبی در آثار شمس میتوان بازشناخت که در این میان، بینامتنیت جایگاهی ویژه دارد. یافتههای پژوهش نشان میدهد که آثار محمدرضا شمس با بهرهبردن از این ویژگیها، خوانش را بهسوی تکثر معنا و زایش مدام دلالت، هدایت میکند. سیّالیت بینامتنی و لایههای چندگانۀ معنایی در این آثار حاکی از آن هستند که مخاطب پنهان متن، نهتنها مصرفکنندهای ایستا نیست، بلکه در برساختن معنای متن نقشی مؤثر و پویا ایفا میکند.
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
امروزه استفاده از مشتقات تایرهای لاستیکی فرسوده در پروژه های مختلف ژئوتکنیکی جهت جذب و کاهش ارتعاش ناشی از بارهای لرزهای و دینامیکی گسترش یافته و بررسی تاثیر پارامترهای مختلف بر رفتار دینامیکی آنها در ترکیب با خاک ازاهمیت فراوانی برخوردار میباشد. با توجه به اینکه بارهای دینامیکی از منابع متعدد و با شکل موجهای متفاوت ممکن است بر خاک وارد شوند، لذا در این مقاله تاثیر شکل موج بارگذاری بر روی پارامترهای دینامیکی مخلوط ماسه – پودر لاستیک از قبیل مدول برشی (G) و ضریب میرایی (D) مورد بررسی قرار گرفتهاست. یک سری آزمایش میز لرزه g۱ بر روی مخلوط ماسه – پودر لاستیک انجام گرفت. نمونههای خاک دردو حالت غیرمسلح و مسلح به پودر لاستیک با درصدهای وزنی ۵%، ۱۰%، ۱۵% و ۲۰% پودرلاستیک، و در تراکم نسبی صفر درصد تحت سه نوع بارگذاری مستطیلی، سینوسی و مثلثی در فرکانس ثابت ۲ هرتز و تحت شتاب ورودی g۱/۰و g۳/۰ قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در همه حالات، نمونههای خاک تحت بارگذاری مستطیلی بیشترین مقدار و تحت بارگذاری مثلثی کمترین مقدار مدول برشی و نسبت میرایی را از خود نشان میدهند. پارامترهای دینامیکی نمونهها تحت شکل موجهای سینوسی و مثلثی نسبتا نزدیک بههم میباشند. تاثیر شکل موج بر روی ضریب میرایی در سطوح کرنش برشی پایین، ناچیز بوده ولی با افزایش سطوح کرنش، افزایش مییابد. ضمن اینکه با افزایش کرنش برشی مدول برشی خاک کاهش یافته ولی نسبت میرایی افزایش مییاید. از طرف دیگر با افزایش درصد پودر لاستیک از مقدار مدول برشی کاسته شده ولی بر میزان ضریب میرایی افزوده میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۹ - ( آبان-ویژه نامه مقالات انگلیسی ۱۴۰۱ )
چکیده
مشتقات نشاسته ذرت ازجمله شربتهای گلوکزی امروزه به طور گسترده ای در صنایع غذایی استفاده میشوند. شربت گلوکز نه تنها به دلیل قدرت شیرین سازی و ارزش غذایی، بلکه به دلیل خواص عملکردی (تثبیت رطوبت ، قابلیت نرم کنندگی، بهبود بافت و جلوگیری از تبلور ساکارز) در صنایع غذایی مورداستفاده قرارمیگیرد. برای تولید شربت گلوکز معمولاً ذرت آردی (نرم) استفاده میشود ، اما بیشتر ذرت وارداتی در ایران ذرت سخت است که در تمام سال موجود است و لذا استفاده از هر دو نوع آرد ذرت اجتناب ناپذیر خواهدبود. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر استفاده از آرد ذرت سخت و آردی (نرم) برای تولید شربت گلوکز بود. چهار تیمار شامل آرد سفت + آرد نرم در چهار نسبت ۳۰٪ + ۷۰٪ ، ۵۰٪ + ۵۰٪ ، ۷۰٪ + ۳۰٪ و ۱۰۰٪ آرد نرم بهعنوان شاهد تهیه شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیکی شربتهای تولیدی موردارزیابی قرارگرفت. مطابق با نتایج به دست آمده، استفاده از آرد ذرت سخت بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیکی نمونه ها به طور معناداری تأثیرگذار بود (P<۰,۰۵). با افزایش نسبت آرد ذرت سخت، میزان DE، مواد جامد محلول و pH شربتهای گلوکزی به طور قابل توجهی کاهش یافت (P<۰,۰۵). همچنین افزایش پارامترهای رنگی و مقادیر خاکستر سولفاته شده در شربتهای تولیدی دیده شد. درعین حال، برآورد هزینه ها نشان دهنده کاهش هزینه مواد اولیه و درنتیجه کاهش کلی هزینه های تولید با جایگزینی آرد ذرت سخت بود. از نتایج چنین استنباط شد که از آرد سخت میتوان درهمه سطوح استفاده نمود، اما بهترین تیمار، ۵۰٪ سطح جایگزینی یا کمی بیشتر در تولید بود که بر خواص شربت گلوکزی تأثیر خوبی به همراه داشت و با نمونه کنترل شباهت بیشتری داشت. به نظرمیرسد تمام موارد فوق همراهبا مقرون به صرفه بودن، این تیمار را به عنوان یک جایگزین مناسب قند در صنایع غذایی مفروض مینماید.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
از الکتروسینتیک برای بهبود خصوصیات مهندسی خاکهای رسی نیز استفاده میشود. در خاکهای حاوی کربنات به علت ظرفیت بافرینگ خاک، جبهه اسیدی بطور کامل شکل نمیگیرد و بهبود کامل مشخصات فنی خاک بر اثر حضور یون هیدروژن صورت نمیگیرد. همین موضوع سبب کاهش جریان الکترواسمزی و عدم عملکرد مناسب روش الکتروسینتیک میشود. یکی از روشهای مقابله با این مشکل، استفاده از روش شدتبخشی است. در این تحقیق اثر شدتبخشی با استفاده از محلول کلسیم کلرید در فرایند الکتروسینتیک یک نمونه خاک رسی طبیعی پرکربنات، مورد تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی قرار گرفته است. در این راستا نمونه رسی طبیعی پرکربنات تحت فرایند الکتروسینتیک در دو حالت بدون شدتبخشی و شدتبخشی شده با محلول کلسیم کلرید در غلظتهای ۲/۰ و ۵/۰ مولار که به مخزن موجود درمجاورت الکترود آند اضافه شدند، مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که به دلیل حضور درصد قابل توجه کربنات کلسیم در خاک، نه تنها pH نهایی خاک در فرایند الکتروسینتیک کاهش نیافته بلکه حتی به علت حاکم شدن جبهه بازی در حضور کربنات کلسیم و کلسیم کلرید در مکانیسم الکترولیز، مقادیر pH خاک افزایش یافته است. با این وجود در آزمایشات شدت بخشی داده شده با کلرید کلسیم، حضور یون کلسیم و افزایش فرایند انتقال الکترو یونی، سبب افزایش شدت جریان و بازده مکانیسم الکترواسمزی شده است. به گونهای که دبی الکترواسمزی نمونه شدت بخشی شده با ۵/۰ مولار کلسیم کلرید نسبت به نمونه بدون شدت بخشی در انتهای آزمایش افزایش ۲۵۰ درصدی داشته است.
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
از گذشته های دور، بتن را دارای خواص ضد حریق می دانستند. به همین سبب بیشترین نگرانی از سازه های بتنی در زمان آتش سوزی مربوط به آرماتورها و جاری نشدن آنها بوده است. اما با توسعه تکنولوژی بتن، نگاه ها به بهبود خواص مکانیکی بتن برای افزایش مقاومت آن در برابر حریق نیز معطوف شد. کاربرد پوزولانها و افزودنیها در بتن برای دستیابی به بتن های با مقاومت بالا و با دوام، چند سال است که در صنعت بتن جا باز نموده است. در این تحقیق نقش پودر صدف دریایی و کوهی و تأثیر آن بر خواص مکانیکی و پایایی بتن و رسیدن به درصد بهینه استفاده از پودر صدف جهت کسب مقاومت بالا در برابر آتش سوزی و دوام مناسب مورد بررسی قرار گرفته است. به همین منظور در این تحقیق تستهای آزمایشگاهی که شامل بررسی اسلامپ ، درصد جذب آب و تست مقاومت فشاری نمونه تحت حرارت بر روی نمونه هایی با ۲,۵، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد وزنی پودر صدف جایگزین سیمان در شرایط سنی۷، ۱۴ و۲۸ روزه صورت پذیرفته است. با توجه به نتایج بدست آمده به نظر میرسد که بدون توجه به نوع پودر صدف، استفاده از ۵% پودر صدف میتواند منجر به حصول مقاومت فشاری بالاتری در برابر حرارت شود و همچنین نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که درصد بهینه استفاده از پودر صدف دریایی و کوهی به جای سیمان پرتلند میتواند در نهایت منجر به حصول یک بتن مناسب از نظر احترام به محیط زیست شود.
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
بسیاری از شهرهای کشور با معضل بافت فرسوده مواجه هستند. حل این چالش نیازمند الگوی نوینی است که بتواند با همکاری بخشهای مختلف از همهی ظرفیتهای جامعه استفاده کند. بنابراین، حکمروایی خوب شهری و بازآفرینی بافتهای فرسوده هدف این پژوهش قرار گرفت. بنابراین پژوهش حاضر بررسی تأثیر حکمروایی خوب بر بازآفرینی بافتهای فرسوده و ناکارآمد محله نعمتآباد را مورد مطالعه قرار داده است. روش تحقیق این پژوهش از نوع کمی و کیفی (آمیخته) و به لحاظ هدف کاربردی است. ابتدا، برای استخراج شاخصها (تجزیه و تحلیل کیفی) از نرمافزار MAXQDA بهره گرفته شد,۱۳ بُعد و ۴۰ شاخص برای بررسی اثرهای حکمروایی خوب بر بازآفرینی بافتهای فرسوده شهری شناسایی شد. سپس، اطلاعات بهدستآمده در محیط نرمافزار SPSS از طریق آزمونهای T تک نمونهای و کندال مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون تی نشان داد میانگین تمام شاخصهای حکمروایی خوب شهری به جز شاخص تعلقخاطر به محل با ارزش (۰۳۰۰/۳) پایینتر از سطح متوسط است، که نشاندهنده این امر است که محله نعمتآباد به لحاظ شاخصهای حکمروایی خوب شهری در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. همچنین نتایج آزمون کندال نشان داد بین شاخصهای حکمروایی خوب شهری و بازآفرینی بافت فرسوده در محله نعمتآباد ارتباط معناداری وجود دارد. بیشترین اثرگذاری مثبت و مستقیم مربوط به شاخصهای محیطی-اکولوژیک (۲۷۰/۰)، شاخصهای فرهنگی – اجتماعی (۲۲۷/۰)، شاخصهای کالبدی – فضایی (۱۸۶/۰) است و شاخصهای اقتصادی با آماره کندال (۰۴۷/۰-) بدون اثرگذاری مشاهده گردید. بر این اساس، برنامههای دولتی بهتر است بر این مبنا جهتگیری شوند.