۱۵ نتیجه برای اقبالی
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
انعطاف پذیری در طراحی مسکن معاصر را می توان - با توجه به تغییرات ابعاد زندگی و معیشت - به عنوان راه حلی برای جلوگیری از گسیختگی تعاملات بین جامعه، مردم و فضای زیستی در نظر گرفت؛ زیرا خانه را باید متناسب با نیازهای در حال تغییر انسان طراحی نمود. انعطاف پذیری به ایده انطباق در طول زمان اشاره دارد. بنابراین، مسکن انعطا فپذیر مسکنی است که می تواند با تغییر نیازهای کاربران سازگار گردد و به درک نیازهای مورد انتظار کاربران با مشارکت آنها منجر شود. مشارکت مردم در این فرآیند، امکان انطباق مسکن با نیازهای آنها را افزایش می دهد و در نتیجه رضایت عمومی از مسکن را بالا می برد. این پژوهش با روش کتابخانه ای و با مطالعات موردی با هدف بحث و بررسی در مورد زمینه های مفهومی و عملیاتی طراحی مسکن در کشورهای مختلف شکل گرفته است و این موضوع را با تمرکز بر چند پروژه مسکونی مورد بحث قرار می دهد. ساختار تحقیق بر این ایده استوار که انعطاف پذیری به عنوان مفهوم فراگیری که شامل انواع مختلف است را می توان برای توسعه مسکن در همه دوران ها به کار برد.
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
اگرچه ایجاد ارزش ویژه برند در زمینه تیمهای ورزشی حرفهای امری محبوب است، اما فرایند شکلگیری ارزش ویژه برند تیم ورزشی در ادبیات بازاریابی ورزشی هنوز نسبتاً ناشناخته و به طور کامل درک نشده است. این مطالعه یک مدل تعیین هویت دوگانه را برای بررسی چگونگی ساخت ارزش ویژه برند تیم ورزشی ارائه میدهد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیشآیندهای هویت تیمی (ارزشهای بازار ورزش) و هویت برند تیم (محرکهای نمادین) در ساخت ارزش ویژه برند هواداران تیم فوتبال تراکتورسازی است. روش پژوهش توصیفی ـ همبستگی بوده و براساس هدف، کاربردی است. جامعه آماری تمام هواداران تیم تراکتورسازی است. روش نمونهگیری غیراحتمالی و در دسترس هست. حجم نمونه براساس نرمافزار سمپلپاور تعداد ۲۶۴ نفر برآورد شد. روایی صوری و محتوای پرسشنامهها با نظرخواهی از ۵ تن از اساتید مدیریت ورزشی، روایی سازه با استفاده از روایی همگرا و واگرا و پایایی نیز با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تأیید شدند. نتایج پژوهش نشان داد ویژگیهای بازار (تجربه اجتماعی، تجربه گروهی برجسته، تاریخچه، آیینهای هواداری) و محرکهای نمادین (تشابه، تمایز، اعتبار برند) به طور قابل توجهی با هویت تیمی و هویت برند تیم مرتبط بودند؛ به علاوه شناسایی با هویت تیم و هویت برند تیم ورزشی، پیشبینیکنندههای معناداری برای ارزش ویژۀ برند تیم ورزشی هستند. این یافتهها، بر اهمیت مطالعه شناسایی دوگانه، به منظور شکلگیری ارزش ویژه برند تیم ورزشی برای مدیران تیم ورزشی تآکید میکند.
دوره ۹، شماره ۱۷ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
عدم توجه به معنای دقیق و بار معنایی خاص واژگان قرآنی که در سیاقهای مختلف بر آنها حمل شده است، میتواند موجب کج فهمی و خلل در کشف معنای مقصود از آیات قرآن کریم گردد. همین مسئله در عبارت قرآنی ﴿وَأَلْقَی الْأَلْوَاحَ﴾ در سوره (اعراف/ ۱۰۵) موجب گردیده تا بسیاری از مفسران و مترجمان قرآنی، بدون توجه کافی به معنای اصلی آن، مفهوم خشونت و عصیانگری را از رفتار و شخصیت حضرت موسی (ع) بازتاب دهند که تضادی آشکار با عصمت انبیای الهی دارد و برخی با تأسی و تأثیرپذیری از اسرائیلیات، وی را اساساً پیامبری غیر حلیم و خشمناک معرفی کردهاند. پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی و با بهره گیری از کتب لغت و تفاسیر در صدد برآمده است که معنای صحیح این عبارت قرآنی را کشف کند و شبهه بی اعتنایی و بی مبالاتی نبی خدا در برخورد با فرمانهای الهی را بزداید. نتیجه اینکه بررسی اصل معنایی ماده «لقی» بیانگر معنایی غیر از (انداختن) است و همچنین صحیح نیست که معنای حاصل از رفتن آن به باب إفعال «ألقی»، در همه موارد به (انداختن) تفسیر شود. عبارت ﴿أَلْقَی الْأَلْوَاحَ﴾ در حالت استعمال حقیقی به معنای «نهادن یا افکندن الواح»، یعنی حرکت دادن آن از بالا به پایین است به نحوی که مستلزم اهانت نباشد و در حالت استعمال کنایی به معنای «منصرف شدن از تبیین فرمان های الواح مقدس» است. امکان جمع هر دو معنا با هم در ترجمه مناسب وجود دارد. بسیاری از مترجمان قرآن کریم در ارائه معنای صحیح این عبارت موفق نبودهاند.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
زبان ابزار اصلی ارتباط انسانهاست. الفاظ یک زبان علامتی بیش نیستند و بر اساس روابطی که بین این علائم (دال) و معنی (مدلول) برقرار است، معنایی را میرسانند. مسلماً در ایجاد این ارتباط آواها نقش اساسی دارند و نشانههایی برای فهم بهتر مقصود گوینده هستند. به ادعای ابن جنی زبانشناس (متوفی ۳۹۲ق) آوا دلالتی ذاتی بر معنی دارد، پدیدهای که به «نامآوایی» معروف است. قرآن کریم بهمنزلۀ نمونه والای سخن در ابلاغ پیام خود از این ویژگی زبانی و آواهای القاگر که آهنگ آنها معنای خاصی را در ذهن تداعی میکند، بهره گرفته است. هدف از این پژوهش، تحلیل ارتباط معنایی مشتقات برگرفته از آواهای «ح، ل، م» بر پایۀ نظریۀ ابن جنی و تبیین تناسب معنایی واژگانی آواها از رهگذر توصیفی ـ تحلیلی است. از یافتههای این پژوهش میتوان به اعجاز معنوی آوا در تفهیم مخاطب همراه با اعجاز کمینهگویی آن در تجسیم مفاهیم انتزاعی با کمترین صوت اشاره کرد؛ زیرا مشتقات با واجهای یکسان، معانی مرتبطی دارند؛ مثلاً تمام ترکیبهای متفاوت «ح، ل، م» معنی حرارت پنهان، لطافت، بست و قوت را میرسانند.
دوره ۱۳، شماره ۰ - ( کنگره صنایع غذایی مشهد(ویژه نامه)- ۱۳۹۵ )
چکیده
سیستم رفرکتنس ویندو [۱]یک سیستم جدید حذف رطوبت، جهت تولید مواد غذایی خشک یا تغلیظ شده با کیفیت بالا می باشد. خشک کن رفرکتنس ویندو می تواند پوره و عصاره میوه ها، سبزیجات، گیاهان دارویی و سایر مواد حساس به حرارت را به صورت پودر یا پرک خشک شده، با صرف انرژی نسبتاً پایین و در مدت زمان کوتاه و با حداقل صدمه حرارتی تولید نماید. در این تحقیق یک سیستم ناپیوسته[۲] رفرکتنس ویندو برقی، مجهز به سیستم های کنترل کننده دمای آب، نازل پخش کننده مواد و وسیله ی اندازه گیری مصرف برق ساخته و عملکرد آن بررسی شد. در سیستم رفرکتنس انرژی حرارتی آب داغ به واسطه ی یک فیلم پلیمیری به پوره یا عصاره پخش شده بر روی فیلم منتقل می شود. فرایند حذف رطوبت در این سیستم سریع، تحت فشار اتمسفری و به صورت خود تنظیم شونده و در دمایی پایین تر از دمای آب داغ مصرفی انجام می شود، بنابراین صدمه حرارتی به ماده خشک شونده به حداقل می رسد. بخار آب حاصل توسط یک فن از محفظه خشک کن خارج می شود. جهت بررسی کارایی سیستم رفرکتنس ویندو ساخته شده جهت این تحقیق، نمونه های مواد غذایی شامل پوره هویج، ژل آلوئه ورا، سس کچاپ و آب گوجه فرنگی خشک شده توسط این سیستم با نمونه های خشک شده توسط خشک کن انجمادی آزمایشگاهی مقایسه گردید؛ نتایج بیانگر پایین تر بودن رطوبت نمونه های خشک شده توسط سیستم رفرکتنس ویندو و برابری خصوصیات رنگ سنجی و میزان اسید آسکوربیک محصولات خشک شده توسط این دو نوع خشک کن با یکدیگر بود؛ در حالی که مدت زمان فرایند، انرژی مصرفی و در نتیجه اثرات نامطلوب محیط زیستی در سیستم رفرکتنس ویندو بسیار کمتر بود.
[۱] .Refractance Window [۲] .Batch
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
در سالهای اخیر به رویکرد معنیشناسی شناختی در یادگیری زبان دوم/ خارجی توجه شده، با وجود این تحقیقات تجربی کمی با استفاده از این رویکرد، در زمینۀ یادگیری زبان صورت گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسۀ تأثیر رویکرد شناختی نسبتبه روش سنتی بر یادگیری برخی از مفاهیم پربسامد حرف اضافۀ «به» در زبان فارسی است. ابتدا، معانی مختلف حرف اضافۀ «به» از فرهنگ سخن انوری (۱۳۸۱) استخراج و سپس جملهها و عبارتهای حاوی این حرف اضافه با توجه به کتاب فارسی بیاموزیم (۱۳۸۸)، در سطح میانی بررسی شد. در این پژوهش که از نوع آزمایشی است، تعداد ۵۰ نفر از غیرفارسیزبانان بزرگسال (زن) با سطح زبانی متوسط در مرکز آموزش زبان فارسی جامعهالمصطفی مشهد با استفاده از آزمون تعیین سطح انتخاب شدند. این گروه نمونه بهصورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند و با دستیابی به هدف پژوهش، روش آزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون اتخاذ شد. با استفاده از نرمافزار اس. پی. اس. اس.، مقایسۀ میانگین نمرههای پیشآزمون دو گروه آزمایش و کنترل نشان داد بین دانش قبلی فارسیآموزان دو گروه، قبل از شروع فرایند آزمایش، تفاوت معناداری وجود ندارد؛ در صورتی که مقایسۀ میانگین نمرههای پسآزمون مبین آن است که بین گروه آزمایش و کنترل از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که عملکرد فارسیآموزانی که به روش شناختی آموزش داده شدند، در مقایسه با آنان که به روش سنتی آموزش دیدند، تفاوت معناداری وجود دارد و گروه آزمایش پیشرفت قابل ملاحظهای در یادگیری مفاهیم حرف اضافۀ «به» از خود نشان دادند.
مهدی لونی، پرویز اقبالی، فریده داودی مقدم،
دوره ۱۵، شماره ۵۸ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
نبرد خیر و شر یکی از بنمایههای اصلی شاهنامه است. بنمایهها بهسبب خاصیت تکرارشوندگی و تشخصیافتگی در شبکههای تصویری و رواییِ متن، نقش شاخص و پایهای دارند، به همین جهت، در اضافه کردن لایههای معنایی به متن، یاری میرسانند. عرصۀ رویارویی خیر و شر در شاهنامه و ادب حماسی به زندگی اجتماعی انسانها وارد شده و بهشکل داستانهای حماسی و پهلوانی و در قالب بنمایهها در متن، پدیدار میشود. در فرایند تصویرسازی متن، بنمایهها، دستمایۀ نگارگر، جهت تولید تصویر میشوند و عناصرِ تصویری، مطابق با بنمایههای بهکاررفته در متن ادبی، در ترکیببندی قرار میگیرند و کارکرد نماد و نشانه را مییابند. پرداختن به این مسئله که در فرایند تصویرسازی یک روایت حماسی، بنمایههای ادبی چه نقشی در شکلدهی به روایتِ تصویری دارند، از مسائل مطرحشده در این جستار است. این پژوهش به دنبال یافتن پاسخ به این سؤال است که نقشِ بنمایههایِ ادبی خان هفتم رستم در تصویرسازی نگارههای مصورشده و تبدیل متن شاهنامه به متنِ تصویری چیست؟ و نگارگر از چه شگردهایی جهت ظهور و بروز این بنمایهها در تصویر، بهره برده است؟ این پژوهش با ماهیت تحقیق کیفی و با استفاده از روش توصیفی ـ تحلیلی، انجام خواهد شد و شیوۀ گردآوری اطلاعات بهصورت اسنادی و کتابخانهای خواهد بود. نتایج تحقیق نشان میدهد که نمادها و نشانههای تصویری در نگارهها، همراستا با ظهور و بروز بنمایه در متن آشکار میشوند. این ترجمان تصویری از متن ادبی سبب میشود که نگارگران در ترکیببندی و پلانبندی اثر، براساس اولویت استفاده از بنمایههای بهکاررفته در پیرنگ ادبی، از این عناصر استفاده کنند.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
با توجه تعداد زیاد ساختمان های بنایی در کشور و نیز ضعف عملکرد این سازهها در برابر نیروهای زلزله، مقاوم سازی آن ها حائز اهمیت فراوان می باشد. مشکل اصلی این نوع سازه ها، عملکرد نامطلوب و عدم صلبیت سقف طاق ضربی آن در اثر زلزله است. این نقطه ضعف، در سقفهای طاق ضربی شیبدار رایج در شمال کشور خود را بیشتر نشان میدهد. لذا برای بررسی عملکرد سقف طاق ضربی و همچنین تاثیر شیب بر آن، در این مقاله تعداد ۸ نمونه سازه بنایی یک طبقه با سقف طاق ضربی با شیبهای صفر، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درجه در حالتهای بهسازی نشده و بهسازی شده با رویه بتنآرمه در نرم افزار اجزاء محدود ANSYS مدلسازی شده و تحت آنالیز استاتیکی غیرخطی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که بهسازی با رویه بتنآرمه باعث افزایش صلبیت سقفها می گردد. افزایش شیب سقف سبب کاهش مقاومت و سختی الاستیک و نیز ضریب رفتار سازه می گردد که به کمک روش بهسازی با رویه بتنآرمه میتوان این پارامترها را بهبود بخشید. همچنین نتایج تحلیل اقتصادی نیز نشاندهندهی آن است که روش بهسازی با رویه بتنآرمه نسبت به شیوههای دیگر بهسازی با توجه به عملکرد مناسبتر، ازنظر اقتصادی مقرونبهصرفه تر میباشد.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده
سن معمولی گندم یکی از آفات اصلی گندم و از مهم ترین مسائل گیاه پزشکی ایران است. در این پژوهش، رابطه بین ویژگی های دما (کمینه، بیشینه، متوسط، تعداد روزهای یخبندان و مجموع واحدهای گرمایی)، میزان بارش و شرایط خشک سالی- ترسالی با تاریخ های آغاز ریزش در شهرستان اصفهان در طول سال های زراعی ۱۳۷۸- ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۸- ۱۳۸۹ مطالعه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد تاریخ آغاز ریزش آفت سن به شرایط اقلیمی پیش از ریزش آفت به ویژه در فصل زمستان بستگی دارد. در سال هایی که دمای فصل پاییز و زمستان بالاتر از میانگین و مقادیر شاخص بارش استاندارددر فصل های پاییز و زمستان شرایط نرمال بارش را نشان می دهد، ریزش آفت زودتر اتفاق افتاده است. نتایج تحلیل همبستگی بین تعداد روزهای یخبندان سالیانه، فصلی، آستانه های مختلف یخبندان، کمینه، بیشینه و میانگین دما با تاریخ های آغاز ریزش آفت نشان می دهد بین کمینه دمای پاییز و زمستان با تاریخ های آغاز ریزش آفت سن گندم همبستگی معکوس، قوی و معنادار در سطح احتمال ۹۹ درصد وجود دارد. همچنین، بین تعداد روزهای یخبندان با تاریخ آغاز ریزش آفت همبستگی مستقیم مثبت، قوی و معنادار در سطح احتمال ۹۹ درصد وجود دارد. کمینه، بیشینه و میانگین دما در دهه ا ول اسفند دارای رابطه معنادار و منفی و تعداد روزهای یخبندان دارای رابطه مثبت و معنادار در سطح احتمال ۹۹ درصد است. ضریب تعیین (R۲) نشان می دهد حدود ۹۷ درصد تغییرات متغیر وابسته (تاریخ ریزش آفت) به متغیرهای مستقل کمینه و بیشینه دما، مجموع بارش در دوره سرد سال (پاییز و زمستان) و تعداد یخبندان های سالیانه وابسته است که اهمیت این عناصر را در پیش بینی تاریخ های ریزش در مدل رگرسیون نشان می دهد.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
باتوجه به کاربرد روزافزون بتن وگسترش استفاده ازافزودنیهادرآن،انجام تحقیقات دراین راستا ازاهمیت خاصی برخورداراست.مقاومت یکی از کمیت های مؤثردرطرح وکنترل کیفیت بتن می باشدکه عوامل متعددی برآن تأثیر گذار است. افزایش زمان اختلاط بتن شایدیکی ازپارامترهایی باشد که کمترمورد توجه و بررسی قرار گرفته که دراین تحقیق تاثیرزمان اختلاط بر مقاومت فشاری بتن نانو سیلیس همراه با پوزولان پوسته برنج بررسی وبا بتن بدون نانو سیلیس وپوزولان پوسته برنج مقایسه گردید. همچنین تاثیرمحیط سولفاته برکاهش مقاومت این نوع بتن موردبررسی قرار گرفته وبا هم مقایسه شد. بدین منظور تعدادی آزمونه بتنی مکعبی به اضلاع۱۵سانتیمتر حاوی۱%نانو سیلیس و۲۰%پوزولان پوسته برنج بازمانهای اختلاط متفاوت بین۱۰تا۴۰ دقیقه ساخته شدندکه هر۵ دقیقه،۳ نمونه ازبتن گرفته شدودر روزهای۳،۷و۲۸ تحت تست فشاری قرارگرفته ودر نهایت نتایج مقاومت فشاری برحسب زمان اختلاط ودرسنین مختلف ترسیم وگزارش گردید. همچنین پوسته برنج تحت آزمایشXRD قرارگرفته و ازنمونه ها نیز عکسSEMگرفته شد تا از نظر تراکم ذرات باهم مقایسه شد ودرآخرتوسط نرم افزار تاگوچی طرح آزمایش از بتن نوشته شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که برای دستیابی به بیشترین مقاومت فشاری دربتن نانوسیلیس همراه با پوزولان پوسته برنج، زمان مناسب(بهینه) ۲۵دقیقه است که بانتایج آزمایش تاگوچی حدود ۹درصد اختلاف دارد که پایین تر از میزان خطای مجاز می باشد.این بتن دارای ساختار آمورف تر وهمگن تری بوده و باکاهش تخلخل مقاومت خوبی در برابر حمله سولفاتها از خود نشان داده است.
دوره ۱۷، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق برای اولینبار در ساخت کامپوزیت Al/Cu/SiC از فرآیند نوردتجمعی متقاطع استفاده شد. ریزساختار و خواص مکانیکی کامپوزیتهای فرآوریشده بهترتیب با استفاده از میکروسکوپ نوری، الکترون روبشی، کشش تکمحوره و میکروسختی بررسی شد. نتایج ریزساختاری نشان داد که بعد از هشت مرحله، کامپوزیت تولیدشده، دارای توزیع کاملا یکنواخت از تقویتکنندهها و پیوند قوی بین ذرات میباشد. استحکام کششی در مرحله اول افت پیداکرد و بعد از آن بهطور پیوسته افزایش یافت. همچنین روند تغیرات استحکام کششی و ازدیادطول مشابه بود. مقدار میکروسختی نیز برای لایههای آلومینیم و مس نسبت به نمونههای اولیه بهترتیب ۱۴۶۹%و ۱۶۳% بهبود یافت. بررسی سطوح شکست در مرحله هشتم نشان داد که مکانیزم شکست زمینه آلومینیمی از نوع نرم برشی میباشد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۸ - ( آذر ۱۴۰۰ )
چکیده
کلیفرمها، به ویژه اشریشیاکلی یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده گاستروانتریت و شاخص میکروبی آلودگی آب و مواد غذایی محسوب میگردند. سویههای اشریشیاکلی انتروهموراژیک به دلیل ایجاد اسهال خونی و سندرم همولیتیک اورمیا از مهمترین پاتوژنهای رودهای محسوب میگردند، که اشریشیا کلی O۱۵۷:H۷ مهمترین و شایعترین این گونه است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی شیوع آلودگی اشریشیا کلی O۱۵۷:H۷ در بستنیهای سنتی و دستساز و مقایسه کارآمدی محیط کروموژن با محیط استاندارد جهت تشخیص آن بود. در این مطالعه، تعداد ۹۰ نمونه بستنی سنتی از مراکز تولید و توزیع این فرآورده از سه منطقه شهری شهر بندرعباس، در دو فصل گرم و سرد جمعآوری و به منظور شمارش کلیفرمها، جستجوی اشریشیاکلی و جستجوی اشریشیا کلی O۱۵۷:H۷ از دو روش استاندارد و کروموژن استفاده شد. نتایج نشان دادند که تعدادکلیفرم در ۱/۸۱ % از نمونهها بیش از حد مجاز استاندارد بود، و ۹/۲۸ % از نمونهها آلوده به اشریشیاکلی بودند. اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷، ۲/۲ % به روش استاندارد و ۴/۴ % به روش استفاده از محیط کشتهای کروموژن از نمونهها جداسازی گردید. تحلیلهای انجام شده نشان داد که با استفاده از محیطهای حاوی مواد کروموژن، میتوان با حداقل خطای احتمالی، اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷ را تشخیص داد. طی این تحقیق مشخص شد که روش کروموژن برای شناسایی اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷ بهتر از روش استاندارد میباشد. همچنین نتایج تحقیق حاضر حاکی از آن است که میباید نظارت دقیقتری بر کیفیت و وضعیت بهداشتی بستنیهای سنتی و دستساز صورت گیرد.
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۳۴ )
چکیده
مهدی أخوان ثالث ومظفر النّواب شاعرانِ کبیرانِ دخلا المعترک السّیاسی إبّانَ شبابهما وکرّسا حیاتهما الشّعریه فی نضال مستمر وکفاح مریر ضدّ الأنظمه الاستبدادیّة؛ فالتشابه فی الظروف السّیاسیّه والتجارب المریره التی عاشها الشاعرانِ فی العراق وإیران حینذاک أدّى إلى بروز حاله نفسیّه مشترکه أثّرت فی أشعارهما، و یمکن تفسیر هذه الحاله الشّعوریه بأنّها شعور الحزن والاغتراب الذی یُفرز حاله من الخیبه والتشاؤم. من هذا المنطلق، یهدف هذا البحث بالاعتماد على المنهج التطبیقی وفی ظلّ المدرسه الأمیرکیه إلى تطبیق ما یختلج بداخل الشاعرینِ من هاجس الاغتراب ومن ثمّ یسلّط الضوء على نبرات الحزن الصّارخه فی أشعارهما، منتهیاً إلى نتائج تدّل على أنَّ المضامین المشترکه فی شعر أخوان ثالث والنّواب ناجمه عن إحساسهما المشترک تجاه الظروف المریره التی عاشاها فی المجتمع وخاصه فی السّجن. السؤال الذی یُطرح هنا یلخص فیما یلی: ما هی أهمُّ النماذج المشترکه التی تحثّنا للمقارنه بین هذین الشّاعرین فی مجال الحزن والاغتراب؟ هذا ما سنحاول الإجابه عنه من خلال استعراض وجوه التشابه فی أعمالهما الشعریة.
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
اسکله یک سازه مهندسی است که عموما برای بارگیری و باراندازی کالاها ساخته میشوند. این سازه با توجه به شرایط کنار سواحل ممکن است بر روی لایه های ضعیف همانند شن و ماسه اجرا شود. در صورت طراحی نادرست این سازه و ایجاد گسیختگی در آن، فعالیتهای اسکله به دلیل آسیب وارده به تاسیسات مجاور آن ممکن است برای مدتها متوقف شود. به همین دلیل بررسی نحوه رفتار سازههای ساحلی در برابر عوامل گسیختگی همچون زلزله و روانگرایی ناشی از آن اهمیت بالایی دارد. تحلیل عملکرد اسکله در برابر روانگرایی معمولا توسط روشهای عددی انجام میشود. در این مقاله با استفاده از نرمافزار Flac۲D که دارای قابلیت تحلیل غیرخطی تنش مؤثر و تولید اضافه فشار آب حفرهای در محیط پیوسته خاک است، به شبیهسازی روانگرایی در خاک اطراف اسکله با کمک مدل رفتاری Finn پرداخته شده است. در ادامه تاثیر پارامترهای مختلف زلزله بر روی رفتار اسکله بررسی شده است. در نهایت نتایج اضافه فشار آب حفرهای، جابه جایی افقی و نشست خاک و لنگر خمشی شمعها ارائه شده است. سپس میزان همبستگی این پارامترها با پارامترهای مختلف زلزله بررسی شده است. از آنجایی که معیارهای شدت زلزله اهمیت زیادی در ارزیابی احتمالاتی تقاضای لرزهای انواع سازهها دارند. بنابراین در این مطالعه به منظور بررسی کیفیت معیارهای شدت زلزله، شاخصهای تعیین کنندهای نظیر بهینه و کاربردی بودن، شاخص کارآیی، کفایت نسبت به بزرگای زلزله و فاصله از مرکز انتشار زلزله بررسی شده است. نتایج نشان میدهد تطابق بین پارامترهای زلزله با نشست خاک نسبت به پارامترهای دیگر عموما بهتر میباشد.
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۴۱ )
چکیده
یعدّ الانزیاح الدلالیّ من أهمّ الموضوعات المطروحه فی النقد الأدبی الحدیث، وهو ضرب من الخروج عن اللغه المعتاده المألوفه إلی لغهٍ ملؤها الاستغراب الکلامیّ الدّلالیّ، وقد وظّفه الأدباء وکبار الکُتّاب فی کتاباتهم وأشعارهم کراراً وتکراراً، علی غرار ما نلاحظه فی أشعار جمله من شعراء العرب المعاصرین کبدر شاکر السیّاب وأدونیس وغیرهم. من أهمّ القصائد التی تبلورت فیها ظاهره الانزیاح الدلالی قصیده «الأسلحه والأطفال» للشاعر المبدع العراقی بدر شاکر السیّاب. فقد تطرق الباحثون عبر منهج النقد الشکلانی فی هذا البحث إلی تجلّیات الانزیاح الدّلالی - الاستبدالی فی هذه القصیده والتی تتمثّل آلیّاته فی التّشبیه والاستعاره والکنایه وتراسل الحواسّ والمفارقه. تفید نتائج الدارسه أنّ هذه القصیده تتمتّع بازدواجیّه دلالیّه بین السّلام والحرب یعبّر عنهما السیّاب بأسلوب انزیاحی، فیستخدم آلیّات الانزیاح الدّلالی- الاستبدالی لیضفی علی نصّه الشّعریّ رونقا وجمالا ویعبّر عن خوالج ضمیره ومکامن فکره بتقنّیات بیانیّه تجعل المتلقّی یتّبع صوره الشعریه الانزیاحیه. فالقصیده تحمل فی طیّات سطورها بارقات الأمل المعلّق علی الأجیال الآتیه المتمثّل فی العصافیر والأطفال، کما أنّ خطاب السیّاب فی القصیده أحیاناً لا یخلو من إمارات الیأس والفشل والعتاب الموجّه إلی الآباء الذین قد صاروا طوعا أو کرها أداه فی ید تجّار الحدید وباعه الأسلحه. الصوره العامّه للقصیده تبیّن لنا التقابل بین دنیا الأطفال فی عصمتها ونشاطها وحیویّتها وما تثیر فی القلب من الّلذه المستکینه، وما بین الدّعوه إلی الحدید والنّار والدّبابات والرصاص