جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای اسلامیه
دوره ۷، شماره ۱۴ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
در قرآنکریم آیاتی وجود دارد، که بطور ضمنی و تلویحی به موضوعات علمی اشاره میکند. هرچند که ابعاد علمی این آیات در زمان نزول قرآن ناشناخته بود، اکنون، مسأله این است که ترجمه نامناسب مضامین و مجازهای علمی، "اعجاز علمی" این آیات را منعکس نمیکند. هدف از تحقیق پیشرو، بررسی ترجمه آیات علمی قرآن به زبان انگلیسی و دستیابی به این مهم است که آیا ارتباطی بین بسندگی۱ مقبولیت۲ و توضیحی۳/ غیرتوضیحی۴ بودن در امر ترجمه وجود دارد یا خیر؟ به این منظور پس از انتخاب آیات علمی قرآن براساس چهار تفسیر معتبر ،. چهار ترجمه انگلیسی- آربری، ایروینگ، یوسف علی و صفار زاده- انتخاب شدند. ترجمههای مذکور از دیدگاه نظری مدل ترجمه توری و نیز یک دیدگاه تلفیقی-تکمیلی تبدیل۵ در ترجمه (مدل چسترمن- زاهدی) بررسی شدند و سپس ترجمهها از لحاظ کیفیت معنایی و انتقال مضمون علمی مورد مقایسه قرار گرفتند. یافتههای تحقیق نشان میدهند که بیشترین تعداد تبدیل به ترتیب در ترجمههای صفارزاده، یوسف علی و ایروینگ وجود دارد. ترجمههای مذکور، در مدل ترجمه توری، ترجمههایی مقبول تلقی میشوند. صفارزاده، یوسف علی و ایروینگ -با نوع ترجمه مقبول تر- مضامین علمی را در تعداد بیشتری از آیات انتقال دادهاند تا آربری که ترجمهای بسندهتر دارد. ترجمههای مقبولتر آیات علمی، ترجمههایی توضیحی بوده و بهطور کمی و کیفی معانی ضمنی و تلویحی را بیشتر و بهتر منتقل میکنند.
نرگس رئوف زاده، راضیه اسلامیه، مرتضی لک،
دوره ۱۶، شماره ۶۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
در دهههای اخیر بهدلیل بحرانهایی که بشر در طبیعت ایجاد کرده، بازنگری در رابطۀ انسان و طبیعت اهمیت ویژهای یافته و در این میان ادبیات نیز سهم بسزایی داشته است. شکاف موجود بین آسیبهای زیستمحیطی و پیامدهای آن، سبب بیتوجهی انسانها به عواقب تخریبهای زیستمحیطی شده است. مطالعۀ حاضر با بهرهگیری از نقد بومگرا و تکیه بر مفاهیمی چون انسانمداری، بومشناسیژرفنگر، بومشناسیسطحینگر و زیستمداری، برای نخستینبار به بررسی تطبیقی دو رمان اهل غرق اثر منیرو روانیپور و رؤیاهای حیوانی اثر باربارا کینگس الور میپردازد. پژوهش فوق با معرفی اخلاق زیستمحیطی پستمدرن که بومشناسی ژرفنگر است، سیطرۀ ایدئولوژی انسانمداری را بهطور کامل رد کرده است و تنها راه نجات از بحرانهای زیستمحیطی را خودشناسی و همذاتپنداری با طبیعت میداند. روانیپور و کینگسالور هر دو از ترومای زیستمحیطی که رنج ناشی از تخریبهای زیستمحیطی را شامل میشود رنج میبرند و سعی دارند در بهبود اوضاع طبیعت گامی مؤثر بردارند. ترومای زیستمحیطی هر دو نویسنده را ترغیب میکند تا با آسیبهایی که انسانها آگاهانه یا ناآگاهانه به طبیعت وارد میسازند مقابله کنند. این تحقیق بر آن است تا نشان دهد چیرگی ایدئولوژی انسانمداری که نگرشی سودجویانه و منفعتطلبانه را به همراه دارد، به شدت سبب تخریب طبیعت میشود. این در حالی است که بومشناسیژرفنگر با تکیه بر زیستمداری ضمن خودداری از آسیب به محیط زیست با هدف کسب منفعت، دغدغهای جز حفظ محیط زیست و منابع موجود در آن را ندارد.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
به رغم پیشبینی حق داشتن وکیل در کلیه مراحل دادرسی کیفری در اسناد بینالمللی و نظامهای حقوقی جهان و با وجود به رسمیت شناختن اصل حضور وکیل در مرحلۀ تعقیب و تحقیقات پلیسی در هر دو سطح ملی با توجه به ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ و بین المللی با توجه به اسناد بین المللی مرتبط از جمله میثاق حقوق مدنی و سیاسی، اجرای این اصل در عمل با ابهامات قانونی متعددی روبرو شده است. از طرفی آیین دادرسی کیفری وسیله ای است برای قاضی به منظور اثبات واقعیت و از سوی دیگر ابزاری برای افراد در دفاع از حقوق و آزادیهای فردی است. از آنجایی که بسیاری از تصمیمات قضایی در مورد فرد مبتنی بر اسنادی است که در رویارویی با ضابطان دادگستری جمعآوری میگردد، محروم کردن مظنون از مشورت با وکیل، احتمال تضییع حقوق دفاعی وی را بالا خواهد برد. در طول سالهای گذشته هم در حقوق داخلی کشورها و هم در رویه محاکم کیفری بینالمللی تحولات عدیده ای در ارتقا حقوق مظنونین صورت گرفته است. این مقاله به بررسی تحولات مذکور در حقوق داخلی و رویه محاکم کیفری بینالمللی و معرفی دستاوردهای حقوق تطبیقی در زمینه چگونگی ایجاد توازن میان تضمین حق برخورداری مظنون از وکیل در مرحلۀ تعقیب و برقراری یک دادرسی عادلانه پرداخته و نارساییهای نظام کیفری داخلی در این خصوص را با توجه به استانداردهای دادرسی منصفانه بین المللی مورد بررسی قرار میدهد.