دوره 4، شماره 14 - ( 1390 )                   جلد 4 شماره 14 صفحات 104-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beyad M S. Examining the Potentials of the Archetypal Approach in Comparative Studies of Literature: A Brief Survey of the Shadow and Journey Archetypes. LCQ 2011; 4 (14) :79-104
قربان صباغ محمود رضا، بیاد مریم سلطان. بررسی قابلیت های نقد کهن الگویی در مطالعات تطبیقی ادبیات: نگاهی گذرا به کهن الگو های "سایه" و "سفر قهرمان". نقد ادبی. 1390; 4 (14) :79-104

1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشکدۀ زبان ها و ادبیات خارجی، دانشگاه تهران
چکیده: مکتب ادبیات تطبیقی فرانسه با تأکید بر تفاوت های زبانی و ملی بیشتردر تلاش بوده است تا تأثیر ادبیات یک کشور را بر ادبیات کشور دیگر در بستری تاریخی مورد بررسی قرار دهد. از سوی دیگر، مکتب امریکایی ، با تغییر نگرش به سؤالات اصلی این حوزه کوشیده است دامنه مطالعات را از حوزه ادبیات صرف به دیگر حوزه های فکری بکشاند و مجال بیشتری را برای پژوهش های سنجشی فراهم آورد. مطالعه حاضر در صدد است تا ضمن بررسی محدودیت های مکتب فرانسه نشان دهد چگونه با تلفیق معیارهای نقد کهن الگویی و قابلیت های مکتب ادبیات تطبیقی آمریکایی می توان دو حوزۀ نقد و ادبیات تطبیقی را (اگر بتوان آنها را دو حوزۀ متفاوت نامید) وارد تعاملی کارآمد و سازنده کرد. این نوع بررسی های بین رشته ای می تواند از کاستی های احتمالی پژوهش های تک ساحتی بکاهد و قابلیت های اَشکال مختلف کهن الگو را در این نوع مطالعات نشان دهد. به منظور ارائه مدلی عملی ، مقاله سپس با تمرکز بر کهن الگوی سایه به بررسی تطبیقی بخشی از دو حماسۀ بیوولف و گیلگمش می پردازد. در پایان نیز کهن الگوی سفر قهرمان به عنوان نمونه ای از کهن الگوهای ساختاری به اختصار مورد بحث و نقد قرار می گیرد.
نوع مقاله: نظری | موضوع مقاله: نقد اسطوره ای
دریافت: 1390/3/21 | پذیرش: 1391/1/2 | انتشار: 1391/1/2