دوره 4، شماره 16 - ( 1390 )                   جلد 4 شماره 16 صفحات 193-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashidi S, .. Introduction and review of the book: Drama and dramatic features in Persian literary texts. LCQ 2011; 4 (16) :183-193
رشیدی صادق، فهیمی فر علی اصغر. معرفی و نقد کتاب: درام و ویژگی‌های دراماتیک در متون ادب فارسی. نقد ادبی. 1390; 4 (16) :183-193

1- دانشجوی دکتری تخصصی پژوهش هنر دانشگاه شاهد
2- استادیار دانشکده هنر دانشگاه تربیت مدرس
این مقاله با رویکرد نقد تحلیلی، به مطالعه و بررسی کتاب جلوه های نمایشی مثنوی اثر مریم کهنسال می پردازد. در حوزه مطالعات نظری ادبیات نمایشی، تحقیقاتی را در قالب رساله های دانشگاهی و مقالات می توان مشاهده کرد که به بررسی جنبه های نمایشی متون ادب فارسی پرداخته اند. این نوع آثار از حیث مضمون و موضوع پژوهش، بیشتر با تمرکز بر متون کلاسیک صورت گرفته اند و اغلب هم دارای وجوه مشترکی هستند که در نهایت به توصیف ویژگی های نمایشی و تعمیم آن ها به متون ادب کلاسیک- اعم از شعری یا داستانی- ختم می شوند. دلیل نگاه انتقادی ما در این مقاله از همین نقطه شروع می شود. درواقع، معضل فهم فلسفی درام و آشفتگی نظری موجود در بین این پژوهشگران، موجب تولید آثاری با عناوینی مانند بررسی جنبه های نمایشی یا بررسی جلوه های نمایشی و... می شود. سنت غنی شعری و ادبی ما ارزشمندتر از آن است که بخواهیم با تعمیم پاره ای از نظریه های نمایشی، به دنبال اثبات ویژگی های دراماتیک یا گاه سنت نمایشی در آن ها باشیم. درحالی که از این موضوع آگاهیم که سنت درام از غرب و با خرد و فلسفه یونانی آغاز شده و سنت نمایشی ما بیشتر جنبه های روایی و کارناوالی داشته است.
واژه‌های کلیدی: مثنوی، نقد کتاب، نمایش، متون ادب فارسی
موضوع مقاله: ادبیات عامیانه