دوره 2، شماره 6 - ( 1388 )                   جلد 2 شماره 6 صفحات 126-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fotoohi Roudmajani M, Vafai M A. Hafiz Readers in the First Century after his Death (A study based on Hermeneutics theory of literary history). LCQ 2009; 2 (6) :71-126
فتوحی رودمعجنی محمود، وفایی محمد افشین. مخاطب‌شناسی حافظ در سده‌های هشتم و نهم هجری بر اساس رویکرد تاریخ ادبی هرمنوتیک *. نقد ادبی. 1388; 2 (6) :71-126

1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران
نظریه تاریخ ادبی هرمنوتیکی به جای سرگذشت مؤلف و متن، «تاریخ خوانندگان متن» یا «تاریخ ادبیات مخاطبان» را پیشنهاد می¬دهد. از این دیدگاه، عیار ادبیت یک متن مثلاً دیوان حافظ بر اساس میزان سرزندگی، پویایی و قابلیت مکالمه اش با نسل های روزگاران مختلف سنجیده می شود. پس مورخ ادبی، باید «تاریخ تأثیر» حافظ در مخاطبان پس از خود را به نگارش درآورد. او با این کار در حقیقت تاریخ «حیات دیوان حافظ» و «تاریخ معانی شعر حافظ» یعنی سرگذشت یک متن پس از تولد، و حرکت آن در تاریخ را می نویسد. این مقاله از رهگذر بازشناسی خوانندگان حافظ در سده نهم به بررسی پژواک صدای این شاعر در حدود یک سده پس از مرگ وی می پردازد و بر اساس اطلاعات به دست آمده از منابع سده های هشتم و نهم، خوانندگان را بر مبنای نوع خوانشی که از کلام حافظ دارند رده بندی می کند. همچنین پایگاه اجتماعی حافظ را بر اساس اطلاعات زندگی نامه ای و نیز القاب و عناوینی که به حافظ می دهند نشان می دهد و در نهایت سیر تطوّر موقعیت و معنای شعر حافظ را از سادگی به پیچیدگی و از گفتمان ادبی به درون گفتمان قدسی به تصویر می کشد.
موضوع مقاله: ادبیات عامیانه
دریافت: 1388/3/10 | پذیرش: 1388/10/20 | انتشار: 1388/12/18